background

      Рівно 70 років тому – 28 жовтня 1944 року – українська земля була остаточно звільнена від фашистських окупантів. Про те, яка запекла боротьба точилася в ті роки за наш край та якої ціни вартувала перемога, нагадали читачам на тематичних заходах у нашій бібліотеці.

     Година пам’яті «У вогні палала рідна Україна» проведена 21 і 29 жовтня для учнів 8-Б класу ЗОШ І – ІІІ ступенів № 19 та учнів 7-А, 7-Б класів Першої міської гімназії відділом обслуговування учнів 5 – 9 класів. Протягом заходу присутнім розповіли, з чого все починалося. Як страшно було вчорашнім випускникам іти на фронт буквально після святкової зустрічі світанку. Що довелося пережити остарбайтерам та в’язням концентраційних таборів. Які тяжкі бої забирали життя радянських вояків і цивільного населення під час оборони Аджимушкайських каменоломень, Севастополя, битви за Харків. Та на зміну їм прийшли події, що знаменували перелом у війні – битва на Курській Дузі, Київська наступальна операція і форсування Дніпра. Наприкінці дітям продемонстрували портрети героїв війни, зупинилися на заслугах жінок, які часто воювали поруч із чоловіками. Пам’ять загиблих у боях за звільнення рідної землі присутні вшанували хвилиною мовчання.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG

     Не останню роль у боротьбі відігравали й діти – саме їхнім подвигам було присвячено урок мужності «Уклін вам, хто боронив Вітчизну», який працівники відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1-4 класів провели 23 жовтня для учнів 3-Б класу СПШ І – ІІІ ступенів № 17. Дітям стали відомі імена Вані Босенка, сестер Віри та Раї Заболотних, Петра Закревського, Миколи Негоди, Віталія Проценка, Володі Саморухи, Льоні Стратієвського та багатьох інших. Маленькі герої чим могли допомагали партизанам – виконували завдання розвідників, приймали радіосигнали, робили диверсії, а то й, наслідуючи дорослих бійців, бралися до зброї. На жаль, більшість із таких дітей загинули, чи то в боях, чи в камерах від побоїв та катувань фашистів…

     Усі ці історії страшні й повчальні водночас. І сьогодні важливо пригадати головне – героїчні вчинки й щоденну тяжку роботу з відбудови вщент зруйнованої країни, адже саме завдяки спільним зусиллям радянських людей різного віку, статі й національності події найстрашнішої в історії людства війни лишилися позаду.

006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG