background

      «Клас! Я тепер сюди буду постійно ходити!» – це не рекламний слоган, а цілком реальні слова однієї нашої читачки – так дівчинка зреагувала, побачивши ліфт, на якому «катаються» книжки. Це надзвичайно приємний комплімент, не лише тому, що лунає в професійне свято – у Всеукраїнський день бібліотек, а тому, що саме на таку реакцію ми сподіваємося, щодня проводячи численні заходи й індивідуально обслуговуючи читачів. І саме такою була реакція – зачудування, радість від знайомства, нові враження – в усіх, хто цього дня завітав до бібліотеки.

     Відкривати секрети читальні, її внутрішню організацію та звичний ритм роботи можна по-різному. Один зі способів застосували працівники відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів, провівши 29 і 30 вересня учнів 5 класу ЗОШ № 29 та 5-В класу СПШ № 20 коридорами й відділами закладу в межах пригодницької гри-квесту «Незвичайні пригоди в бібліотеці». Уже не вперше таємничий Дух бібліотеки залишає своїм гостям підказки, поступово відкриваючи для них традиційні можливості абонементів і читальних залів, прогресивну атмосферу Інтернет-центру, родинний затишок Кімнати казок, практичну цінність гардеробу. Але щоразу нові учасники не просто дізнаються багато нового про послуги й структуру бібліотеки, а проймаються її аурою, закоханістю її працівників у книги, перестають сприймати візит сюди як «треба, бо так роблять розумні й слухняні діти», натомість набуваючи бажання приходити до нас за покликом серця, для душі.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG

     Менші читачі нерідко приходять до бібліотеки вперше, тож аби вони не заблукали в наших коридорах і дізналися основну функцію цієї будівлі, для них проводять традиційні екскурсії. Саме так познайомили з бібліотекою учнів 1-Б класу СПШ № 3 та учнів 4 класу СПШ № 18 працівники відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1-4 класів. Цього дня читачі не лише пройшлися пізнавальним маршрутом і вислухали розповідь бібліотекаря. Винагородою за увагу й щирий інтерес для першокласників стала лялькова вистава «Наша книжечка дитяча – вірна подруга дітей», а для учнів 4 класу – перегляд пізнавального фільму «Як твориться книга», що чекали на них після екскурсії.

010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG 014.JPG 015.JPG 016.JPG 017.JPG

     Багато хто з маленьких читачів після знайомства з бібліотекою ставить собі й старшим резонні питання: а як же потрапили видання до цього храму книги? Хто перший надумався створювати такі заклади? Який вигляд мали прадавні книжки? Саме для таких допитливих чомусиків в обох відділах розробили й провели спеціальні заходи: у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1-4 класів для учнів 4-Д класу СПШ № 17 організували літературно-історичну годину «Незвичайні історії про звичайні книги», а у відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів для учнів 6-А класу ЗОШ № 12 – пізнавальну відеогодину «Скарбниця знань – бібліотека». Діти дізналися історію виникнення письма, з подивом почули, що перші книги виготовляли за допомогою глиняних табличок, пальмового листя, берести, каменів та інших підручних матеріалів. А ще їм розповіли про винайдення пергаменту й паперу, винахід друкарського верстату й роботу перших друкарень на території України. 

018.JPG 019.JPG 020.JPG 021.JPG