background

      Спрагле й вдумливе читання хорошої літератури – не лише стовідсотково надійний засіб інтелектуального й морального самовдосконалення та гарантія приємного дозвілля. Виявляється, це ще можливість побачити одне з найкрасивіших міст України, стати учасником захопливих івентів і знайти понад 50 друзів одразу з багатьох областей України. Ось таку несподівану істину підтвердили переможці обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Найкращий читач України – 2014». Троє учнів 7 – 9 класів з м. Черкас та с. Старий Коврай Чорнобаївського району нещодавно повернулися з 5-денної мандрівки до міста Лева з фестивалю дитячого читання «Книгоманія».

     Майже тиждень наші переможці – Віталій Кононенко, Надія Донець і Нікіта Лавренюк – насолоджувалися шаленим ритмом фестивалю, граючи в запропоновані організаторами рухливі й інтелектуальні ігри, спілкуючись зі знаковими для України письменниками, танцюючи, співаючи, дивуючись архітектурним шедеврам старовинного міста. Програма заходу виявилася настільки насиченою подіями, що учасники не завжди встигали подих перевести! Зате повернулися додому з купою подарунків, сувенірів для близьких і, ясна річ, найкращих вражень. То якими ж були ці п’ять днів?

       День перший. Зупинися, мите, ти прекрасна!

     Не встигли учасники залишити потяг, як їх одразу «втягнули» в нескінченний вир. Попри те, що Львів зустрів гостей негодою, сирістю й холодом, оцінити його давню й величну красу вдалося одразу ж. Переможці вирушили на екскурсію «Львів на долоні», протягом якої навідалися до парку «Високий Замок» й побачили місто з висоти. Цього дня вони дізналися багато про те, як подібну красу можна якісно зафіксувати на плівці та як вибирають кут її висвітлення справжні професіонали. Навчали їх  цьому на майстер-класі з мистецтва фотографії, який проводив Віталій Грабар з інформаційного фотоагентства LUFA. Утім, зупиняти миттєвості під силу не лише вправним фотомайстрам – переносити красу на плівку й зберігати її для нащадків не гірше вміють журналісти-телевізійники. З особливостями їхньої роботи діти ознайомилися, відвідавши ОДТРК «Львів». Вони зазирнули в студію, побачили через віконечко апаратної, як відбувається запис телепрограми, заприятелювали з ведучими ранкового ефіру, оцінили роботу операторів і зробили для себе багато відкриттів. «Родзинкою» ж дня стала зустріч із сучасним українським письменником та журналістом Тарасом Прохаськом.

002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg

      День другий. У людині все має бути прекрасним: і думки, і тіло…

     Події четверга запам’яталися різноплановістю й різкою зміною формату розваг. Почалося все з урочистої церемонії нагородження переможців конкурсу, на якій юні книгомани отримали дипломи на підтвердження свого статусу найкращих читачів України і відповідні подарунки – цілі стоси яскравих, популярних книжок (от уже й справді: для цих людей то, без перебільшень, найкращий подарунок). А ще виконали гімн «Книгоманії», напередодні відрепетируваний і вивчений безпосередньо з його авторкою – поетесою, публіцистом, головним редактором «Видавництва Старого Лева» Мар’яною Савкою. На зміну урочистій і піднесеній атмосфері прийшла «фізкультхвилинка» – діти долучилися до зарядки зі справжніми олімпійцями. Розминати м’язи їм допомагав особисто майстер спорту, відомий український саночник Андрій Кісь. Після тренування діти змогли особисто поспілкуватися з чемпіоном і продемонструвати відмінні знання в олімпійській вікторині, проведеній для них представниками Національного олімпійського комітету України.

     Розминка таки згодилася читачам майже одразу – протягом години вони мали роздивитися асортимент 21-го Міжнародного книжкового «Форуму видавців у Львові». За такий короткий час оббігати три поверхи Палацу мистецтв, зорієнтуватися в книжковому розмаїтті, втовпитися до стендів поперед численних відвідувачів та ще й встигнути придбати літературні новинки для себе й друзів, – тут потрібна справді спортивна реакція й витримка! Після обіду на дітей чекав справжній інтелектуальний бенкет – вони потрапили на екскурсію «Середньовічний Львів», у програму якого входило відвідування музею «Арсенал» та прогулянка центральною частиною міста.

006.jpg 007.jpg 008.jpg 009.jpg

      День третій. Найбільша цінність – людське спілкування.

     На найкращих читачів чекали понад 7 годин non-stop спілкування з письменниками, перекладачами, журналістами й просто дуже цікавими людьми. Справжній ажіотаж серед учасників викликала зустріч із дитячим письменником Володимиром Рутківським. Додатковими «бонусами» стало те, що модератором зустрічі була старший науковий співробітник Інституту біографічних досліджень НБУВ, дослідниця дитячої літератури, автор-координатор інтернет-ресурсу «КЛЮЧ» Наталя Марченко, а сам захід проходив у знаному своєю особливою атмосферою й любов’ю своїх мешканців до творчих експериментів Театрі ім. Леся Курбаса. Важко чітко пояснити, чим так причарувало спілкування з Володимиром Рутківським – там просто треба було побувати. Оповідки з власного дитинства в дусі Тома Сойєра, історія про участь у відкритті стародавнього поселення, трохи наївне подивування автора через успіх його трилогії «Джури» та ще багато-багато іншого… Щонайменше півгодини після закінчення зустрічі діти не відпускали свого улюбленця, вимагаючи автографів, засипаючи питаннями та просто жадаючи побути поряд із неймовірно харизматичною людиною.

     Наступним «на черзі» був український письменник Сергій Жадан, чий виступ зачудував аудиторію не менше, хоч і трохи в іншому ключі. Від його віршів про війну мороз продирав поза шкірою, а поезії про кохання знайшли несподівано емоційний відгук не лише в романтично налаштованих підлітків-дівчат, а й у серйозних хлопців. На жаль, поспілкуватися із цією неординарною людиною так само довго, як із його попередником, дітям не вдалося – занадто вже щільний у нього виявився графік. Потому на переможців чекали ще півтори години прогулянок Форумом; жвавий, неформальний мозковий штурм «Одна фраза – тисяча послідовників», під час якого учасники, поділившись на команди, вигадували найкращі ідеї для рекламних кампаній із залучення дітей до читання (віднайти правильний шлях їм допомагали українські письменники Сашко Дерманський, Сергій Гридін, Надія Гербіш, Катерина Міхаліцина та ін.); а під вечір ще й рухливі та дуже кумедні енергійні ігри.

010.jpg 011.jpg 012.jpg 013.jpg

      День четвертий. Ані хвилини спокою.

     Та наскільки б цікавими не були заходи попередніх днів, ця субота перевершила їх усі – не даремно в рідкісні перерви між акціями можна було підслухати, як діти називали цей день найкращим. Дивіться самі. Ранок почався запальним флешмобом «Єдина Україна» (організатор – Центр сучасної хореографії SIRIUS, режисер – Данило Дерега, хореограф – Софія Романів) на Площі Ринок. Хоч би якими втомленими були діти на репетиціях у попередні два вечори, у танці вони не осоромилися: флешмоб підняв настрій усім глядачам, особливо запам’яталися дружні «хвилі», «ручайки» і, звісно, український прапор, який танцівники сформували завдяки своєму жовто-синьому вбранню. Веселий і патріотичний флешмоб встигли зафільмувати одразу три телеканали! [Відеозапис танцю, яким із нами люб'язно поділилися колеги з Миколаївщини, можна переглянути на нашій сторінці у мережі Facebook].

     Відтак на книгоманів чекала подорож Львовом на чудо-поїзді і вручення читацьких сертифікатів найдавнішої університетської бібліотеки України – Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені І. Франка. Надзвичайне враження на дітей справив також літературний квест від компанії «Coca-ColaУкраїна». Об’єднані у вісім команд, учасники вигадали присвячені читанню девізи й бойові кричалки та вирушили на пошук пригод. Протягом двох із лишком годин вони мали розгадувати ребуси, загадки й відповідати на спеціальні запитання, розшифровуючи локації маршруту й рухаючись старовинними вуличками Львова зі швидкістю метеорів. Завершився шалений день розвеселою вечіркою з танцями й солодощами в тісному, суто молодіжному, колі.

014.jpg 015.jpg 016.jpg 017.jpg

      День п’ятий. Шанс на ближче знайомство.

     Після таких гіперінтенсивних заходів неділя видалася справжнім вихідним. Цей день організатори зробили вільним від обов’язкових заходів, надавши тим самим дітям можливість познайомитися зі Львовом під тим кутом і в такому режимі, які були зручними для самих дітей. Останні, на щастя, сонячні, години в дивовижному місті найкращі читачі з Черкащини провели на оглядовому майданчику міської ратуші, у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької та просто блукаючи фірмовими й відомими на всю Україну крамничками, роззираючись на відмінний за красою і смаком львівський шоколад та каву. За тим, наскільки активно взялися діти читати подаровані їм книги уже в потязі додому, підсумовуємо, що вони вже зараз готуються перемагати в конкурсі наступного року. Чого бажаємо й усім їхнім залюбленим у якісну літературу одноліткам (і закликаємо брати приклад)!