background

      Чарівна й багатогранна краса української землі завжди розбурхувала уяву митців, письменників, філософів. Тож не дивно, що наш народ створив справжню скарбницю різноманітних переказів, легенд, міфів і казок, намагаючись у романтичних, часто сумних оповідках розкрити загадку виникнення дерев, трав і тварин. Саме про такі історії йшлося 22 травня на пізнавальній відеогодині «Природа України в легендах і переказах», проведеній відділом обслуговування учнів 5 – 9 класів для учнів 4-Б класу ЗОШ І – ІІІ ступенів № 11.

     Так, якщо вірити деяким переказам, верба – не просто дивовижної приваби дерево з довгим гнучким віттям, і не випадково вона росте над водою. У давні часи то була українська красуня Доброслава, яку захопили в полон яничари. Тікаючи від їхнього хана, дівчина перетворилася на вербу – сталося це коло річки, де її майже схопили переслідувачі.

     Цікава й казка про виникнення вовків. Цього грізного звіра буцімто створив особисто чорт, щоправда, із божого дозволу, аби завадити вівцям тинятися його угіддями. Та оскільки тварина вийшла аж занадто великою й страшною, довелося її тричі обтесати – із друзок виросли шершні, мухи й комарі. Позаяк вовк не подарував своїм творцям болісного обтісування, він пригрозив Господу, що буде тепер і на людей нападати – така його помста.

     Дізналися діти також фантастичні історії виникнення калини, ромашки, трави чорнобиль, медуз, перлів і коралів та багатьох інших звичних сьогодні речей.

     А перед тим, як поринути у чарівний світ прадавніх оповідок, діти відвідали екскурсію залами бібліотеки, проведену для них працівниками відділу: так усі, кого зацікавила тема, могли після відеогодини продовжити своє знайомство із захопливими легендами вже на сторінках книжок.

02.JPG 03.JPG 04.JPG 05.JPG