background

    За усіма правилами й освяченою століттями традицією, братися за розпис великодніх писанок треба тільки з хорошими думками, чистою душею та дотримуючись тиші. Саме так вчилися виготовляти великодній символ учні 4-Б класу СПШ І – ІІІ ступенів № 3, які 17 квітня завітали до бібліотеки на майстер-клас «Буде в мене писанка – про Вкраїну пісенька». Урок писанкарства для них провела народна майстриня, керівник зразкової художньої студії декоративно-прикладного мистецтва «Сходинки» Черкаського міського багатопрофільного молодіжного центру Галина Володимирівна Тимошенко. А допомагали їй працівники відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1-4 класів.

     Діти мали не лише опанувати техніку нанесення воску спеціальним писачком, а й вибрати візерунок та фоновий колір для своєї писанки. Вибір їм полегшувала сама майстриня, розповідаючи, що в українській традиції означають зображення дерева, різних тварин і рослин, геометричні орнаменти. Популярністю в новоспечених писанкарів користувалися крапанки, адже наносити крапочки з воску й з технічного боку нескладно, і символізують вони хороші речі – зерно, а значить, врожай і родинний добробут.

     Прикметно, що, незважаючи на значну крихкість та тендітність матеріалу (майстриня надає перевагу роботі із сирими яйцями), аварій у малечі не трапилося – майже всі писанки «дожили» до кінця заняття й готові стати справжньою окрасою будь-якого великоднього кошика.

     Окремо й більш детально про традиції святкування Великодня в Україні можна було дізнатися на годині народознавства «Веселково на Великдень сонце виграває», проведеній 17 та 18 квітня працівниками відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1-4 класів для учнів 2-В класу СПШ № 17, 1-А класу ЗОШ № 12, 1-А класу Першої міської гімназії та 3-А класу СПШ № 3.

 

002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg 006.jpg 007.jpg 008.jpg 009.jpg 10.jpg 11.jpg 12.jpg 13.jpg 15.jpg 16.jpg