background

 Дружба з книгою – це свято,

Не було б його у нас –
Ми не знали так багато
Про новий і давній час.
С.Михалков

   З нагоди Всеукраїнського дня бібліотек у відділах обслуговування проведено ряд заходів, присвячених Книзі. Зокрема:

  У відділі обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів відбулася лялькова вистава        „Я – книга, я – товариш твій”, під час якої бібліотекарі зуміли донести до юних читачів не лише значення книги в житті кожної дитини, але і, водночас, навчили бережного ставлення до книжки.

   Мета заходу була досягнута, бо присутні в залі діти самі формували правила користування книгою, розповідали про своє захоплення книгою.

 

   Під час проведення літературно-історичної години „Бібліотека: від книг дерев'яних – до книг електронних” бібліотекар відділу обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів разом зі школярами 4-х класів здійснили екскурс в історію створення перших книг. Учні дізналися, якими були найперші книги, що таке пергамент і хто винайшов папір, коли почалося друкування книжок, якими вони бувають за розміром, формою і жанром. Розповідь бібліотекаря супроводжувалася показом кольорових відеослайдів.

 

   Цікавою для учнів 5-х класів ЗОШ №19 була конкурсно-розважальна програма „Бібліотека – мудрості скарбниця”. Відповідаючи на запитання і беручи участь в різноманітних конкурсах, діти мали можливість умовно погортати сторінки історії книги, звернутися до творчості українських письменників і, зокрема, наших земляків: Т. Шевченка, М. Негоди, М. Фролової, пригадати свята, традиції і звичаї нашого народу.

   Наприкінці заходу журі підвело підсумки конкурсно-розважальної програми і визначило переможців.

 

   Учні 6-А класу ЗОШ №19 разом з бібліотекарем відділу обслуговування учнів 5-9 класів здійснили відеоподорож „Добрий день, книжкова країно!” Здійснюючи віртуальну подорож, діти знайомилися з наскельними книгами, в яких малюнки замінювали літери, на власні очі бачили глиняні книжки ассирійського царя Ашшурбаніпала, побували в Індії та Китаї, дізналися як шанували книги за часів Київської Русі. Всі разом пригадали Івана Федорова і його першу друковану книгу, не залишили поза увагою і найсучаснішу книгу – електронну. Цікавою і пізнавальною була відеогодина.  Учні усвідомили, що люди не повинні відмовлятися від книг як особливого твору мистецтва, де органічно сплітаються талант художника слова і пензля, висока майстерність друкаря, набирача і палітурника.