background

   16 лютого наша бібліотека гостинно приймала всіх, хто завітав на ювілейний вечір, присвячений 80-річчю від дня народження дитячої письменниці Майї Флорівни Фролової.

  Майя Флорівна відома не тільки на Черкащині, а й далеко за її межами. А тому не дивно, що на адресу ювілярки надійшло багато вітальних листівок, телеграм: від секретаріату Національної спілки письменників України, колективу краєзнавчого музею міста Сміла, від письменника-краянина В.І. Захарченка та його дружини Лілії Юріївни, письменниці Наталі Замулко-Дюбуше, яка нині проживає у Франції та багато інших.

    Вечір пройшов у теплій родинній атмосфері. Розповідь про різні періоди життя Майї Фролової підтверджувалась особистими фотографіями письменниці, які, за допомогою мультимедійної установки, виводились на екран. А розказати й показати було що, адже біографія цієї жінки – хоча і складна та, разом з тим, цікава і багата на події. Евакуація під час війни, проживання в далекому Сибіру, голодні післявоєнні роки, перше кохання, народження двох доньок, вихід першої книги – це не повний перелік того, що їй довелося пережити. А ще – постійні переїзди вслід за чоловіком-військовим: Москва, Магадан, Владивосток, Грузія, Далекий Схід… Мабуть, саме такий спосіб життя і вирішив письменницьку долю нашої землячки, в доробку якої – більше тридцяти книг. Вони цікаві і дітям, і дорослим. Цікаві, бо написані на реальних фактах, а героїв цих книг Майя Флорівна знає особисто. Так, наприклад, прототипом дівчинки Надійки із повісті „Найди меня, мама!” є давня подруга письменниці Надія Красій-Пересада; Володимир Іванович (герой оповідання „Фронтовики, наденьте ордена!”) теж близько знайомий М. Фроловій.

   Досить великою приємною несподіванкою для Майї Флорівни було створення працівниками нашої бібліотеки слайд-фільму про літературно-творчий гурток „Пегасик”, яким вона опікувалася майже  40 років. Цей фільм мали можливість переглянути всі присутні в залі, а Майя Флорівна отримала в подарунок диск із його записом.

   Щирі слова-вітання прозвучали в цей вечір із уст представника управління культури і туризму ОДА Мошенець Н.О., голови обласної організації Національної спілки письменників Коваленко В.М., колег по перу, колишніх гуртківців-„пегасиків”, бібліотекарів міських та шкільних книгозбірень, шанувальників творчості ювілярки. А пісні у виконанні тріо бандуристок „Черкащанка” надали йому теплоти та ліричності.