background
Перший урок 2021 – 2022 навчального року – у бібліотеці

Розпочати новий навчальний рік із пізнавального й, водночас, веселого заходу в бібліотеці випала нагода відразу кільком класам черкаських школярів від малюків і до старшокласників. Основною темою першого уроку в бібліотеці стало 30-річчя незалежності України, однак у кожному відділі книгозбірні по-різному підійшли до її висвітлення, експериментуючи з формами подачі інформації й пропонуючи дітям найрізноманітніші способи фіксації її в пам’яті.

У відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів основний акцент зробили на інтелектуальній складовій, дібравши дуже різноплановий і цікавий фактаж для двох своїх заходів – інтелектуального марафону «Україна унікальна! Україна надзвичайна» та відеомандрівки «Відкрий для себе Україну». Учасниками цих подій стали учні 10 класу ЗОШ № 2, 9-А, 9-В, 10-Г класів СПШ № 17 та 6-Б класу Першої міської гімназії. У межах марафону можна було дізнатися про останні досягнення у сфері технологій, що їх талановиті українці пропонують усьому світу. Йшлося про спеціальні рукавички для перекладу з мови жестів, магнітні інструменти й лабораторні прилади для медичних операцій, ґаджети для домашніх тварин, додатки для смартфонів та багато інших подібних новинок. Після порції таких незвичайних даних читачі взяли участь у мінітренуванні ерудиції та логіки, що точно знадобиться їм у найближчі 9 місяців. Таким тренуванням стала гра у форматі «Що? Де? Коли?» з пакетом питань, присвяченим історії й сучасності України.

Відеомандрівка стала справжнім подарунком для візуалів, адже інформація про видатних українців, приємні й не дуже цифри, що характеризують життя держави з 1991 року до сьогодні, і про вітчизняні рекорди підкріплювалася яскравими відеороликами, уривками з документальних стрічок і журналістських розслідувань. Завершився захід також вікториною.

002.jpg 003.jpg 004.JPG 005.jpg 006.jpg 007.jpg 008.jpg 008_2.jpg

Урок, що цілковито складався з конкурсів і завдань для розуму, провели для учнів 6-А класу Першої міської гімназії у відділі масової роботи та естетичного виховання. Захід пройшов у форматі інтелектуально-пізнавальної гри «Моя Україна – прекрасна і незалежна!». Аби перемогти конкурентів і як слід розкачати мозок після літніх канікул, читачам довелося неабияк попітніти. Гравці перевіряли свої лінгвістичні, історичні, географічні, етнографічні, мистецькі знання, пригадували вітчизняні фільми, художників, музикантів, традиції святкувань тощо. Наприкінці заходу кожен читач написав свої мрії, пов’язані з Україною, на паперовій зірочці. Потім ці записки-побажання виклали на синьому полотнищі у формі серця.

Для учнів 4-В класу Черкаського колегіуму «Берегиня» у цьому відділі теж підготували цікаві завдання й об’єднавчі ігри. Діти слухали легенди, танцювали, відгадували нескладні питання українознавчої вікторини й змагалися в естафеті, що в кумедній формі підготувала їх до майбутніх ранкових підйомів і зборів до школи. Організувати думки й налаштуватися на самовдосконалення впродовж навчального року допомагало виготовлення паперових журавликів, на яких діти записали особисті сподівання й плани. Ці символічні пташки прикрасять їхній клас і наприкінці навчального року дозволять проаналізувати, чого малечі вдалося досягнути за цей час. Бібліотекар також представила читачам корисну та важливу інформацію про Батьківщину. Усі ці активності проходили в межах уроку державності «У дитячому серці живе Україна».

009.jpg 010.jpg 011.jpg 012.jpg 013.jpg 014.jpg 015.jpg 016.jpg

Відділ обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів підготував для своїх користувачів – учнів 4-А класу Черкаського колегіуму «Берегиня» – календарну стежину «30 років незалежності України». З дітьми обговорили кожен рік із цих трьох десятиліть: які вікопомні рішення ухвалювали органи державної влади, які відкриття робили науковці, лікарі, інженери, які рекорди ставили українські спортсмени, чим запам’яталися українські музиканти й діячі мистецтва на світовій сцені тощо. Трохи розважитися після насичення пізнавальною інформацією діти змогли, викладаючи карту України з пазлів, у яких кожен елемент символізував окрему область. До речі, візуальний матеріал, на якому ґрунтувалася розповідь бібліотекаря, доступний і нашим віддаленим користувачам у розділі «Календар подій» на бібліотечному блозі «Навколо читання».

Працівники інформаційно-бібліографічного відділу провели перший урок «Незалежна і єдина моя Україна» на нестаціонарному пункті бібліотечного обслуговування в Черкаській гімназії № 31 для учнів 5-Г класу. Діти також дізналися багато цікавих фактів, а потім під керівництвом бібліографів пограли в тематичні ігри з розділу «Українознавство» на «Ігровому майданчику» бібліотечного сайту.

017.jpg 018.jpg 019.jpg 020.jpg 022.jpg 023.jpg 024.jpg 025.jpg