background
Тиждень дитячого читання в Черкасах – 2021

Сповнений літературних пригод, творчих зустрічей, розваг, онлайн-подій Всеукраїнський тиждень дитячого читання щойно завершився в Черкаській обласній бібліотеці для дітей. Попри карантинні обмеження, цей період видався насиченим і цікавим – майже як у старі-добрі часи. Читачі різного віку активно долучилися до заходів і спілкування із цікавими гостями. А віддалені користувачі й тепер можуть урізноманітнити собі дозвілля електронними продуктами, підготовленими книгозбірнею до свята.

Як і будь-яка значуща подія (а це таки свято, започатковане багато десятиліть тому для популяризації літератури й підвищення ерудиції дітей у період весняних шкільних канікул), Тиждень дитячого читання розпочався з масштабного відкриття. Воно відбулося 16 березня у форматі музично-поетичного вечора до 150-річчя з дня народження Лесі Українки «Вогонь її пісень не згасять зливи літ». Глядачами стали учні 8-А й 8-Б класів ЗОШ № 8.

Справжнє серце дійства – сценічна мініатюра за мотивами листів Лесі Українки, підготовлена учасниками літературного театру «Задзеркалля», що працює в бібліотеці (режисер постановки й керівник театру – Олександр Бондаренко). Пронизливі й глибокі думки поетеси зазвучали по-новому в дитячих вустах і спонукають до подальшого знайомства з особистістю їхнього автора. Ще одна «родзинка» вечора – театрально-музична композиція від театральної студії «РапсоДія» Черкаської музичної школи № 5 (керівник – Анна Куриленко). Учні й викладачі закладу співали й декламували вірші Лесі Українки, об’єднуючи ці висловлювання спільними темами. Доповнили вечір поетичні читання у виконанні працівників бібліотеки й факти про письменницю у викладі ведучої. Уривки вечора ви можете переглянути у відеорепортажі на сайті бібліотеки та на нашому YouTube-каналі.

Також упродовж цього дня на фейсбук-сторінці Черкаської обласної бібліотеки для дітей проходив онлайн-марафон. Раз у 45 хвилин у нашій хроніці з’являлися презентації свіжих електронних продуктів книгозбірні, відеозаписи читання віршів Лесі України дітьми, огляди популярних підліткових книг від наших постійних читачів. Свої привітання з відкриттям Тижня й роздуми на тему важливості книг записали постійні друзі бібліотеки: письменниця, композиторка, заступниця директора Кам’янського державного історико-культурного заповідника з наукової роботи, лауреатка Всеукраїнської літературної премії «Лоскотон» Таміла Чупак; поетеса, перекладачка, літературознавиця, критикиня, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри української літератури та компаративістики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Ганна Клименко (Синьоок); поетеса, журналістка, прозаїк, член Національної спілки письменників України, лауреатка Всеукраїнської літературно-мистецької премії ім. В. Симоненка Олена Желєзняк. Усі представлені в межах онлайн-марафону публікації доступні й зараз.

002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg 006.jpg 007.jpg 008.jpg 009.jpg

17 березня було ще більш насичене «живими» подіями. Так, у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів для учнів 3-В класу Першої міської гімназії провели пізнавально-розважальну гру «Підняти вітрила». Діти відчули себе справжніми морськими вовками, змагаючись за ігрові «піастри», пригадуючи піратську термінологію та демонструючи власну кмітливість і реакцію. Ця розвага – ефективний стимул для подальшого знайомства з пригодницькою літературою та історією морських баталій, подорожей, відкриттів. На власні очі побачити, як відбувалося змагання, ви зможете, переглянувши репортаж від «Суспільного телебачення» на сторінці бібліотеки у фейсбуці. Там само, до речі, є й іще один телевізійний продукт від філії АТ «НСТУ» «UA: Черкаси», присвячений Тижню дитячого читання, – запис прямого ефіру в студії «Сьогодні. Головне», яку відвідали дві працівниці Черкаської обласної бібліотеки для дітей.

Відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів організував для своїх відвідувачів – учнів 9-Ф класу ЗОШ № 7 – скайп-зустріч із членом Спілки майстрів народного мистецтва України, адміністраторкою фейсбук-спільноти «Авторська лялька-мотанка» Оленою Черноус (м. Чигирин) «Леся Українка: розширення меж». В умовах більш стабільної епідеміологічної ситуації вона проводила майстер-класи безпосередньо в нашій книгозбірні. Цього разу поспілкуватися вдалося, на жаль, лише в такому форматі. Менше з тим, Олена Черноус мала що розповісти нашим читачам. Вона взяла участь у мистецькому проєкті «Таїна української ляльки». З нагоди 150-ї річниці від дня народження Лесі Українки в межах проєкту був створений театралізований фільм – лялькова театралізація драми-феєрії «Лісова пісня». До виробництва стрічки долучилися 70 українських майстринь з Норвегії, Португалії, Бразилії, Німеччини, США та майже з усіх областей України. Запис відеозвернення Олени Черноус до наших читачів і безпосередньо сам фільм ви можете переглянути в медіапрезентації «Леся Українка – людина, народжена Україною» у віртуальному хабі «Навколо читання» (рубрика «Портрет письменника»).

На завершення скайп-зустрічі учасники заходу змогли продовжити обговорення безсмертного твору Лесі Українки, зігравши на інтерактивній дошці у вікторину «Мандруючи нотами «Лісової пісні» (у форматі шоу «Перший мільйон»). Цей матеріал був підготовлений працівниками бібліотеки до ювілею письменниці й зараз доступний усім нашим віддаленим користувачам на сайті закладу на «Ігровому майданчику» (розділ «Літературні ігри»).

У відділі масової роботи та естетичного виховання в цей час пройшов майстер-клас «У книжечку на згадку зробимо закладку» для учнів 2-А класу Першої міської гімназії. Так малюки засвоюють дбайливе й акуратне ставлення до видань і вчаться виготовляти красиві книжкові аксесуари. А для старших користувачів відділу – учнів 8-А й 8-Б класів Першої міської гімназії – пройшла лекція-концерт «Образ вокальності у творах Шевченка». Учні й викладачі Черкаської дитячої музичної школи № 1 імені М. В. Лисенка потішили присутніх музичними творами та їхнім мистецтвознавчим розбором. А бібліотекар відділу проконсультувала читачів щодо літератури з теми, наявної у фонді нашої читальні.

022.jpg 023.jpg 024.jpg 025.jpg 026.jpg 027.jpg 028.jpg 029.jpg

18 березня працівники цього ж відділу підготували для учнів 1-Б класу Першої міської гімназії турнір кмітливих та допитливих «Хто книжки читає, той усе на світі знає».

Інші відділи обслуговування також зробили акцент на розвагах для ерудитів. Зокрема, пізнавально-розважальну гру «Пізнайкова скарбничка» за рубриками популярного в малечі часопису для учнів 3-Б класу Першої міської гімназії провели працівники відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів. Учням приватної школи “Discovery” (c. Руська Поляна) працівники відділу розповіли біографічну замальовку «Дівчина з Полісся», присвячену життю Лесі Українки.

Вони ж запропонували учням 2-А класу Першої міської гімназії 19 березня перевірити свою начитаність у літературній грі «Усі дороги ведуть до казки». Доповненням до останнього заходу став огляд книжкової виставки «Казколенд», з виданнями з якої кожен охочий і зараз може ознайомитися у бібліотечній Кімнаті казок.

Тим часом відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів запросив учнів 6-Б класу ЗОШ № 6 стати учасниками літературної гри «Чарівний світ фантастичних звірів». Як ви, напевне, знаєте, її основою стала нова фентезі-франшиза від Джоан Ролінґ, успішно екранізована й наразі не завершена. Не забувайте, що на нашому ігровому майданчику знайдеться кілька тематичних онлайн-ігор за сюжетами й персонажами «Фантастичних звірів». Наприклад, вікторина або пазл у рубриці «Ігри за творчістю Джоан Роулінг».

Інтерес до іншої, більш давньої серії книг цієї авторки, тим більше, не вщухає. Доказом є хоча б активна участь учнів 5-Б класу ЗОШ № 11 19 березня у квесті «Вам лист із Гоґвортсу» за мотивами творів про Гаррі Поттера від цього ж відділу. Після уроків віщування, квідичу й інших магічних дисциплін бібліотекарі тактовно запропонували розпашілим дітлахам звернути увагу на інші, не менш цікаві літературні перлини. Тут дуже доречним став огляд книжкової виставки «Новинки від Українського інституту книги» з найновішими виданнями, що з’явилися у фонді бібліотеки нещодавно завдяки програмі від цієї інституції. Детальну публікацію про це поповнення ви можете прочитати на нашому сайті.

У відділі масової роботи та естетичного виховання маленьких читачів у цей день потішили святково-розважальною програмою «До нас у гості завітай, книгу зі святом привітай». За її допомогою свої перші враження від знайомства зі світом літератури закріплювали учні 1-А класу Першої міської гімназії.

У відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів цей насичений тиждень і завершився на красивій ноті. Фінальним заходом стала лялькова вистава «Півник і двоє мишенят» за мотивами української народної казки «Колосок». Глядачами спектаклю були учні 1-А класу Першої міської гімназії. Усі користувачі бібліотеки, які впродовж Тижня дитячого читання відвідали наші заходи, у подарунок отримали тематичні книжкові закладинки, що спонукають до подальших читацьких досягнень.

010.jpg 011.jpg 012.jpg 013.jpg 014.jpg 015.jpg 016.jpg 017.jpg 018.jpg 019.jpg 020.jpg 021.jpg