background
Пізнавальна година про котів у бібліотеці

Їхні гнучкі спинки, м’які лапки й затишне муркотіння чудово знімають стрес і знижують ризик серцево-судинних захворювань у власників тварин на 30%. Їхнє іменне свято в Польщі й Італії відзначають 17 лютого, у Японії – 22 лютого, в Україні – 1 березня, а в США – 29 жовтня. У Стародавньому Єгипті були цілі храми, де ці істоти жили тисячами. У разі ж їхньої смерті згорьовані господарі на знак жалоби голили собі брови. Уже здогадалися, про кого мова? Звісно ж, про котиків! Саме цим гордовитим пухнастикам було присвячено пізнавальну годину «Про тих, хто гуляють самі по собі», що відкрила цикл пізнавальних годин «Загадки матінки-природи» у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів.

Першими учасниками заходу стали учні 1-2 класів приватної школи “Discovery” із с. Руська Поляна Черкаського району. Діти охоче слухали цікаві факти про вухатих і хвостатих. Наприклад, історію одомашнення степової африканської кішки – далекої пращурки сучасних котів. Або опис найпопулярніших сьогодні коротко- й довгошерстих порід. А ще про особливості організму котиків з їхніми атрофованими смаковими рецепторами (скажімо, солодкий смак вони не розрізняють, зате можуть пити морську воду, завдяки вмінню нирок виводити зайву сіль), локаторами-вусами й унікальним візерунком носика. Наприкінці заходу читачі зіграли з бібліотекарем у віртуальну вікторину «Нагодуй кота», перевіряючи в такий спосіб свої знання.

До речі, ви також можете долучитися до розваги. Гра розроблена працівниками Черкаської обласної бібліотеки для дітей і доступна на «Ігровому майданчику» сайту (розділ «Тварини і рослини»). Ви також можете більше дізнатися про котиків із медіапрезентації «Купа цікавинок про домашніх тваринок» – там цим пухнастикам присвячено цілий розділ. Цей матеріал також підготовлений працівниками нашої бібліотеки й розміщений у віртуальному хабі «Навколо читання» в рубриці «Усілякі цікавинки».

 

002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg