background
Книги шрифтом Брайля. Поповнення фонду 2020

27 творів сучасних і класичних українських авторів, виданих шрифтом Брайля, наразі має у своєму фонді Черкаська обласна бібліотека для дітей. Книги віддруковані в Ресурсному центрі Національного університету «Львівська політехніка». Майже всі видання бібліотека отримала від Львівського обласного осередку ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ», 9 назв опинилися в читальні завдяки проєкту «Книга, що долає бар’єри», що здійснюється за підтримки Українського культурного фонду.

Міжнародний день сліпих, який відзначається щорічно 13 листопада, – дата, покликана привернути увагу людей до тих, хто назавжди втратив зір й опинився в складній життєвій ситуації. Для нашого закладу важливо, що сьогодні ми також можемо підтримувати незрячих і слабкозорих дітей і підлітків у їхньому прагненні читати якісну українську літературу та можемо запропонувати їм більший, ніж раніше, асортимент видань.

Частина книг у фонді містить шрифт Брайля і звичайний чорнодрук. Твори ж Софії Андрухович, Галини Вдовиченко, Надійки Гербіш, Світлани Лінинської, Христини Лукащук, Наталки Малетич, Івана Малковича, Мар’яни й Тараса Прохаськів мають QR-код для сканування аудіоверсії. Усі наявні видання розраховані на дітей і підлітків. Ці твори запитувані для родинного читання, як-от казки для найменших, різдвяні історії, абетки, збірки колискових. А також для самостійного вдумливого ознайомлення в межах шкільної програми з літератури й для особистого розвитку. Йдеться, наприклад, про «Кобзаря» Тараса Шевченка, зібрання творів Грицька Чубая, художні путівники Парижем і Лондоном тощо. У фонді представлені книги «Видавництва Старого Лева», видавництв «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», «Сполом», «Час майстрів», «Безбар’єрна Україна», «Інтролігатор», «Веселка», «Snowdrop», Республіканського будинку звукозапису і друку УТОСу.

Ознайомитися з повним переліком книг й авторів відтепер ви можете на сайті бібліотеки в новій рубриці «Книги шрифтом Брайля» (розділ «Радимо прочитати»).