background
Мовознавчі ігри до Дня української писемності та мови

Філологічними розвагами, спілкуванням любителів народної творчості, новими онлайн-продуктами святкує Черкаська обласна бібліотека для дітей День української писемності та мови. Маленькі читачі вже активно долучилися до наших заходів й охоче перевірили свої філологічні знання в ігровій формі. Ви також можете наслідувати їхньому прикладу й довести собі та іншим, що мовна ерудиція й чуття для вас – не порожній звук! Для цього на «Ігровому майданчику» бібліотечного сайту функціонує рубрика «Мовознавство», поповнена з нагоди свята кількома новинками.

На користувачів відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів упродовж тижня чекали відразу кілька тематичних заходів. Так, заслужити в однолітків звання справжнього філологічного гуру й просто повеселитися від душі учням 4-Б класу Першої міської гімназії допомогли мовні забавлянки «Слово до слова – зложиться мова». Це змагання тренує малюків на знання фразеологізмів, діалектизмів, питомої української лексики на позначення кольорів і жителів різних міст. І робить це в легкій і веселій формі. Наприклад, сталі словосполучення дітлахи вчаться розшифровувати за смішними малюнками. А правильні назви барв визначають за допомогою зображень автівок. Є тут своя «родзинка» для любителів порухатись: слова гравцям доводиться не лише добирати з підписаних клаптиків паперу, вони самі стають літерами й на швидкість формують лексичні одиниці. Тут і мозок задіяний, і м’язи не байдикують.

Традиційно подобається дітлахам і конкурс знавців українського фольклору «Народ скаже, як зав’яже», учасниками якого на цей раз стали учні 3-А класу Першої міської гімназії. Ще б пак! Для цього заходу важливо не стільки володіти теоретичними основами й граматикою, скільки знатися на різножанровій народній творчості – приказках і прислів’ях, загадках, лічилочках, байках, анекдотах, казках, піснях і прикметах. Саме в цих літературних і розмовних перлинах народ закарбував свій особливий гумор і неповторне бачення навколишнього світу. Тож читачі з непідробним ентузіазмом та зі знанням справи долучилися до розв’язання завдань.

Розігрівали вони свої інтелектуальні «м’язи» за допомогою розминки «Швидко казка мовиться» й низки дотепних загадок. Далі настав час розібратися в казковій плутанині – виокремити відомі твори з уривка, у сюжеті якого намішалися герої й події з цілої купи чарівних історій. Ще одним веселим завданням було складання із кількох частинок відомих прислів’їв і приказок. Так малеча не лише освіжила в пам’яті бабусині оповідки, а й почерпнула порцію житейської мудрості з тих афоризмів, у яких пращури заклали свої побутові поради й спостереження.

Електронні ігри, доступні на нашому сайті, не дублюють ці розваги, але теж мають чим здивувати й потішити любителів інтелектуальних забав. Наприклад, онлайн-вікторина «Слово наше рідне – слово українське», підготовлена працівниками відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів, спрямована на перевірку загальної мовної та літературної ерудиції читачів середнього шкільного віку. Комплексна мовознавча гра «Знаю українську!» від працівників відділу масової роботи та естетичного виховання стане до смаку дещо старшим гравцям. У ній ви зможете перевірити, наскільки добре засвоїли основи правопису, як розумієте поширені фразеологізми, чи вмієте бачити й виправляти лексичні помилки, чи розрізняєте базові філологічні терміни. «Родзинкою» для любителів логічних головоломок стане філворд «Мовні загадки-жарти», також включений до цього комплексу. Є в рубриці «Мовознавство» й інші цікаві вікторини та ігри на різний смак і вік, у тому числі й для учнів молодшої школи.

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG