background
Всеукраїнський день бібліотек – 2020 у Черкасах

    Події нового формату й уже перевірено успішні серед читачів заходи відбулися в Черкаській обласній бібліотеці для дітей з нагоди професійного свята. Долучитися до святкування, розширити кругозір і просто добре провести час користувачі закладу могли і в холі бібліотеки, і в різних відділах, і навіть не виходячи з дому, просто зазирнувши на наші Інтернет-представництва. Чим саме ми дивували й заохочували наших відвідувачів, читайте далі.

    Найбільш значущою й масштабною подією став онлайн-марафон «Бібліотека на зв’язку», який проходив на сторінці закладу у Фейсбуці. Упродовж 30 вересня з 9 по 19 годину кожні 30 хвилин там з’являлися нові публікації – відео, фото, презентації, посилання. Так, кожен охочий міг дізнатися про життя бібліотеки, збагатити свою ерудицію й поспілкуватися з однодумцями в максимально безпечних і комфортних для себе умовах. У межах марафону на профілі з’явилися привітання зі святом від Людмили Фіть, Миколи Короля, Марини Павленко, Олени Желєзняк, Івана Дубініна, Володимира Іванова, а також від читачів й учасників об’єднань за інтересами при бібліотеці. Було також презентовано наші свіжі віртуальні проєкти, викладено відеозвіти з «Книжкової ночі Гаррі Поттера» та етнографічного свята «Коріння наше в Україні», опубліковано роботи переможців бібліотечних конкурсів минулих років тощо.

    Інші Інтернет-представництва бібліотеки також мали чим потішити свою аудиторію. Зокрема, на сайті читальні з’явилися відразу чотири нові гри, присвячені бібліотечній справі, навкололітературним термінам і подіям, популяризації книжок. Комплексна бібліотечна гра «Таємниці книгозбірні», бібліотечний філворд «Знавці книжкових багатств», книгознавча гра у форматі шоу «Перший мільйон» «Історія. Книги. Бібліотека» доступні в рубриці «Загальна ерудиція», а гра у форматі «Що? Де? Коли?» «БібліоЕрудит» – у рубриці «Літературні ігри» в розділі «Ігровий майданчик».

    У віртуальному хабі «Навколо читання» з’явилися два тематичні електронні продукти: медіагід «Незвичайні бібліотеки світу», присвячений вражаючим книгозбірням, які годі шукати в Україні, та віртуальна мандрівка «Із глибини книжкового життя», що дозволить вам зануритися в історію письма й книговидання. У профілі ж бібліотеки в Інстаграмі в сторіз розміщена інтерактивна вікторина, що складається з гумористичних, логічних, просто цікавих питань про видання й книгозбірні.

    На тих, хто, попри недружню погоду, таки дістався нашої бібліотеки, також чекало чимало цікавинок. У вестибюлі відтепер діє легка й романтична фотозона «Мій книгосвіт», де кожен справжній книгоман може зробити власну світлину. Також працює виставка «Живі книги», на якій можна побачити найбільш вдалі фотоколажі, зроблені бібліотекарями для однойменної рубрики в Інстаграмі. Там же дібрано спеціальні видання, обкладинки яких пасують для виконання власних фотографій у такому стилі. Так кожен читач зможе спробувати продовжити й оживити зображення на палітурці. Малечу захопила літературна вікторина «Я знаю цю книгу», питання якої можна обрати для себе власноруч у спеціальній скринці, а відтак перевірити свою читацьку «підкованість».  

 

002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.JPG
      

    Відділ обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів підготував для своїх користувачів не лише онлайн- й офлайн-вікторини. Для учнів 3-Б класу Першої міської гімназії тут організували книжковий аукціон. Лотом у такому заході є бестселери й найбільш запитувані твори, а валютою – відповіді на загадки й усілякі питання на знання.

    Відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів провів віртуальну мандрівку «Незвичайні бібліотеки світу» й інтелектуальну гру «БібліоЕрудит» для учнів 9-Г класу СПШ № 17. Так, вам не здалося, це ті самі продукти, які ви зможете самостійно знайти на нашому блозі й «Ігровому майданчику» сайту. Щоправда, «в реалі» презентація доповнювалася розповіддю бібліотекаря. А в гру бавитися в команді значно захопливіше й азартніше, ніж наодинці перед монітором.

    Також працівники цього відділу представили учням 8-В класу СПШ № 17 бібліокіно «Читали. Дивилися. Радимо» (випуск 2) – захід, що стабільно користується популярністю в наших відвідувачів. Це й не дивно, адже він вміщує не лише розповідь про екранізації відомих літературних джерел, а й демонстрацію трейлерів, уривків із кінострічок й анімації, запитання на уважність.

 

006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG 010.JPG 011.JPG 012.jpg 013.jpg