background
Перший урок 2020 у бібліотеці

    Уперше за багато місяців Черкаська обласна бібліотека для дітей зустріла читачів на масових заходах! Нагодою став перший урок, запроваджений у школах до Дня знань. Звісно, було дотримано всіх необхідних норм соціальної дистанції та обмежень, пов’язаних з епідеміологічною ситуацією в країні. Однак три зустрічі з групами відвідувачів, проведені працівниками відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів, усе одно пройшли дуже тепло й змістовно.

    Темою уроку державності «Україна – це ми!», на якому зібралися учні 8-А класу СПШ № 17, стала наша країна в усьому різноманітті її природи та традицій. Пишні фрази про патріотизм і важливість сильного коріння сильно втрачають у вазі, коли не підкріплені конкретними прикладами того, як багато в нашої нації приводів для гордості. На уроці в книгозбірні таких прикладів було достатньо. Розповідь бібліотекаря про історичні віхи розвитку України, значення й процедуру затвердження її державних символів, про мову, стародавні обряди, сучасність підкріплювалися численними динамічними відео. Читачі переглянули уривки з документальних фільмів, телепередач, кліпів і тематичних роликів з найкрасивішими місцинами нашої Батьківщини, цікавими фактами про прапор, тризуб й одного з творців гімну – Павла Чубинського. Звичаєвий календар українців і перлини народної культури допомогла закріпити в пам’яті невеличка тематична вікторина. До речі, частину її питань ви також можете пройти, якщо зазирнете на «Ігровий майданчик» сайту – на публікацію народознавчої вікторини «Свята моєї Батьківщини».

    На учнів 8-В та 9-Г класів СПШ № 17 чекав екскурс у зовсім іншу сферу – до конкретних предметів. Під час уроку-гри «Математика – наука інтелектуальна» вони мали змогу переконатися, що точні науки можуть бути не менш вражаючими, ніж гуманітарні дисципліни. Бібліотекар розповіла присутнім цікаві факти про математику й логіку; розважальні історії про окремі числа й рівняння (ось ви, наприклад, знаєте, чому дорівнює сума чисел на рулетці? А про те, що в ліфтах міста Тайбей немає цифри «чотири»?..); байки про неочевидний зв’язок точної науки з побутовими явищами й спортом; короткі біографії знаменитих математиків – від античності до сьогодення. Також читачам презентували ефектні фокуси із цифрами й запропонували потренувати розум за допомогою математичних загадок. Наприкінці діти позмагалися у вікторинах «Математичний калейдоскоп» і «Цікавинки про шахи». Грати їм запропонували за допомогою інтерактивної дошки. Ви також можете спробувати свої сили в цих інтелектуальних забавках: обидві вікторини представлені на «Ігровому майданчику» сайту в рубриці «Загальна ерудиція» та «Спорт і здоров’я» відповідно.

    До слова, презентації із фото-, відео- та інтерактивними матеріалами, використані під час проведення обох уроків, розроблені нашими бібліотекарями й розміщені у віртуальному хабі «Навколо читання». Пропонуємо переглянути ці електронні продукти – ми переконані, вони мають, чим вас захопити й здивувати. У тій самій публікації ви знайдете посилання на наші найновіші ігри, присвячені українознавсту.

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG