background
Визначено переможців конкурсу "Книгоманія – 2020" від Черкаської області

    Попри те, що головний приз – поїздку до м. Львова на фестиваль дитячого читання «Книгоманія» – головний організатор змагання, ГО «Форум видавців», був змушений скасувати у зв’язку з небезпечною епідеміологічною ситуацією в країні, найкращих читачів Черкащини було визначено. Згідно з новим Положенням про конкурс, у цьому році переможців двоє – серед читачів області та серед читачів обласного центру. Усі діти, які стали переможцями другого етапу й змагалися на рівні області, отримають книжки й дипломи.

    «Суперчитачем міста Черкаси» стала Яна Дерій, учениця Першої міської гімназії, лауреат конкурсу книжкових відеооглядів «Фабрика вражень – 2020» та учасник літературно-творчого гуртка «Пегасик», що працює в Черкаській обласній бібліотеці для дітей. Титул «Суперчитача Черкаської області» здобув Ярослав Кучеренко, читач Монастирищенської районної бібліотеки для дітей.

    Третій етап змагання відбувся в онлайн-форматі, та, незважаючи на це, боротьба була напруженою. Спочатку учасники мали виконати непрості письмові завдання на знання сучасної та класичної дитячої й підліткової літератури й українського літературного процесу загалом. Було в них і місце для творчості та роздумів: діти аналізували запропоновані тексти, зіставляли один із них із «Робінзоном Крузо» Даніеля Дефо, а щодо другого висловлювали власні судження. Також учасники мали розповісти письмово про книжку, яка справила на них найбільше враження.

    Потім організатори 3 етапу конкурсу – Черкаська обласна бібліотека для дітей – зустрілися з претендентами на перемогу в онлайн-конференції на платформі Zoom. Діти трохи розповіли про себе, свої захоплення й улюблені твори. Поспілкувалися із членами журі, вислухавши фахову думку про свої письмові роботи. Після цього учасники змагання мали пройти вікторину на платформі Quizziz і перевірити в такий спосіб свої літературні знання. Бали за письмові роботи й вікторину були підсумовані – так ми й визначили переможця. Дехто з учасників отримав також додаткові оцінки, передбачені положенням. Бонуси надавалися за розміщення в соцмережах постів про книги й популяризацію конкурсу та читання серед однолітків. «Суперчитачка міста» Яна Дерій навіть має власний читацький блог в Інстаграмі, що судді не могли не відзначити.

    Крім юних книголюбів із Черкас і Монастирища, за статус найкращих читачів в обласному етапі боролися також діти зі Смілянщини й Канівщини.

    До складу журі 3 етапу Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Книгоманія – 2020»  увійшли: письменниця Олена Желєзняк, головний спеціаліст управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської облдержадміністрації Оксана Верещака, головний методист Черкаської обласної бібліотеки для дітей Ніна Червоняща та завідувачка інформаційно-бібліографічного відділу Черкаської обласної бібліотеки для дітей Любов Ткач.

    Ми щиро вітаємо суперчитачів із заслуженою перемогою, а інших учасників обласного етапу «Книгоманії» просимо не засмучуватися. Усі ви переможці, ви гідно боролися й маєте хорошу ерудицію. Продовжуйте читати й любити книги та долучайтеся до інших конкурсів бібліотеки – уже зараз можна стати учасником кількох із них.