background
Правознавчі ігри

    Розібратися у правах та обов’язках кожної людини, значно збагатити власні знання з юриспруденції й потренувати свій розум запропонували читачам у Черкаській обласній бібліотеці для дітей з нагоди Всесвітнього дня прав людини та в межах Всеукраїнського тижня права. І все це в найефективнішій формі – гри.

    Правознавчим турніром «Право на дитинство» відзначили важливу в освітньому плані дату у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів. У вступній частині учням 4-Б класу Першої міської гімназії та 4-Б класу СПШ № 17 розповіли про Загальну декларацію прав людини, день підписання якої – 10 грудня 1948 року – і дав початок відзначенню Всесвітнього дня прав людини. Важливою інформацією для молодших читачів стали також відомості про «Конвенцію про права дитини», затверджену ООН у 1989 році. Власне, її основні положення й стали базою для змагання допитливих юних гравців.

    Для початку дітлахи збагатили свій юридичний словничок, одночасно застосувавши свої знання з математики й філології. Потім спробували розібратися, на що неповнолітні дійсно мають право, а на що – ні. За кадрами з мультфільмів визначили, до яких порушень законодавства вдавалися герої різних казок. І на додаток склали пазл, відгадуючи, яке право ілюструє загаданий у ньому малюнок.

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.jpg

    Від студентів Черкаської медичної академії під час правознавчої гри «Молодь: уроки права – уроки життя» у відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів вимагалися значно ґрунтовніші знання й краще розвинена логіка. Звісно, загальну інформацію про важливість документів-гарантів дотримання людських прав і свобод, а також про міждержавне співробітництво в цьому напрямку учасникам заходу теж пропонували. Але читачам довелося й самим сумлінно попрацювати: вони відповідали на питання із середньовічного права, обтяженого забобонами й полюванням на відьом; продовжували крилаті висловлювання античних і сучасних філософів із теми; демонстрували розуміння українського й міжнародного законодавства; намагалися відрізнити приклади серйозних злочинів від дрібних правопорушень. Та й просто ревізували власну ерудицію, адже, як і будь-яка галузь суспільного життя, юриспруденція щільно пов’язана з історією, міфологією, мовознавством та іншими гуманітарними дисциплінами.

 

006.JPG 007.jpg 008.JPG 009.JPG