background

      Відтепер одразу кілька новачків обживаються на книжкових полицях нашої бібліотеки – йдеться про видання, презентовані нам письменницями Мариною та Ольгою Павленко. Завдяки щедрому подарунку одночасно двох авторів, наша книжкова родина зазвучала новими голосами, і ці голоси промовляють як до юних, так і до дорослих читачів.

     Так трапилося, що із письменницькою сім’єю Павленко ми співпрацюємо не вперше. Зокрема, Марина Степанівна неодноразово зустрічалася з нашими читачами  (про останню таку зустріч трохи більше місяця тому читайте тут). Крім того, Ольга та Марина Павленко раніше вже дарували нам видання своїх творів. Нинішній подарунок цінний тим, що включає найновіші книги авторок.

     Прикметно, що обидві письменниці народилися на Львівщині, а навчалися та нині працюють в Черкаській області (Марина Павленко – доцент кафедри української літератури й українознавства Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, Ольга Павленко – учитель Бабанської ЗОШ Уманського району).

     Авторки широко відомі в Україні й за кордоном та можуть похвалитися численними літературними преміями та відзнаками. Так, Ольга Павленко 1996 року дістала першу нагороду в номінації «Проза» на літературному конкурсі, оголошеному Світовою федерацією жінок України в м. Торонто (Канада), а 1997 року стала переможницею конкурсу імені Володимира Кобилянського на кращий твір для дітей. Марина Павленко є лауреатом літературних конкурсів: «Гранослов», «Коронація слова», «Привітання життя», конкурсу Української бібліотеки у Філадельфії, видавництва «Смолоскип», конкурсу  літератури для дітей та юнацтва «Портал», міжнародного конкурсу ім. Богдана-Нестора Лепкого тощо. [Більш детально з біографією Марини Павленко можна ознайомитися тут].

     Подаровані письменницями книги вчать підлітків любові до малої батьківщини, до природи, вмінню віддано дружити й не заздрити чужим принадам; м’яко й мудро демонструють процес дорослішання; вчать відрізняти справжнє чисте кохання від вульгарного, нав’язаного, суто фізичного почуття (книги Марини Павленко із циклу «Русалонька із 7-В»). Усім залюбленим у рідну письменність, студентам, учителям допомагають пізнавати й викладати фонетику, морфологію, синтаксис і пунктуацію української мови, доповнюючи правила й вправи яскравими прикладами з літератури, гумористичними мініатюрами й зворушливими віршами про те, як словам «болять» помилки (усі три частини «Філологічного калейдоскопу» Ольги та Степана Павленків). Старшим читачам показують особливості побуту, ментальності, звичного мовлення «простих» співвітчизників (Ольга Павленко «Кого Бог любить»). А ще вражають їх глибоким, точним, у чомусь химерно-містичним літописанням життя українців різних суспільних станів і професій протягом ХХ століття (Марина Павленко «Як дожити до ста»).

     А для найширшого кола читачів є особливе видання – новий «роман у повістинах» Марини Павленко «Райдуга в решеті» про дитинство Павла Тичини, Надії Суровцової, Василя Симоненка, Василя Стуса, Ірини Жиленко. Історії про народження, перше пізнання світу, юні літа видатних письменників, журналістів, громадських діячів перемежаються віршами й крилатими висловами, які на момент оповіді ще тільки мають з’явитися. Так читач бачить їхнє коріння, праоснову, першопричину. І незважаючи на легкий відтінок казковості, притаманний викладу, за словами автора: «Факти, імена, події, навіть пісні, деталі пейзажу і побуту, особливості говірки – детально вивірені».

     Щиро дякуємо Марині та Ользі Павленко за всі подаровані видання і за підтримку нашого закладу! А всіх книголюбів запрошуємо поспішити до нас – книжки-новачки вже зачекалися на своїх читачів.