background

     Видання найвідоміших своїх творів нещодавно презентував бібліотеці письменник, журналіст, улюбленець дітей, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Володимир Рутківський. Подарунок більш ніж своєчасний, адже історико-пригодницькі книги цього автора – одні з найзапитуваніших серед наших читачів…

     Не кожен юний шанувальник бравого козака Швайки, милого казкового Бухтика та доброї дівчинки Ганнусі знає, що їхній літературний батько – наш земляк. Володимир Рутківський народився 18 квітня 1937 року в с. Хрестителеве, навчався в сс. Богодухівка та Велика Бурімка (усі три села – Чорнобаївського району Черкаської області). За його словами, за маминою лінією його дід був далеким родичем сім’ї славнозвісного Івана Піддубного.

     До того, як стати дитячим письменником, спробував себе в кількох професіях: не втрапивши на омріяний історичний факультет, навчався в Одеському політехнічному інституті та на Вищих літературних курсах у Москві, працював на Одеському суперфосфатному заводі, потім подався в радіожурналістику, а згодом – у друковану публіцистику, намагався реалізуватися як поет… Навіть коли почав творити для дітей, його твори ще довго торували шлях до українського читача. Зате сьогодні його книги видають улюблені дитячі видавництва – «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га» й «Видавництво Старого Лева», його трилогія «Джури» відзначена Шевченківською премією і навіть вивчається в українських школах за програмою з літератури. Сьогодні Володимир Рутківський живе і творить в Одесі.

     Серед подарованих бібліотеці видань наші читачі зможуть знайти: історії про витоки козацтва, мистецтво характерників і бойові подвиги перших козаків наприкінці XV століття (трилогія «Джури»); оповідь про легендарні битви за участю праукраїнських богатирів Іллі Муровця, Олешка Поповича та Добрині Микитовича та про побут стародавнього міста-фортеці Римова («Сторожова вежа»); добру дитячу казку про чарівне створіннячко Бухтика, його підводних родичів та міцну дружбу між дітьми Олею та Сергійком у лісовому санаторії («Бухтик з тихого затону»). Героїчні вчинки справжніх козаків та давньоруських лицарів, азарт і романтика їхніх пригод, легкий присмак своєрідної містики та колориту українського фольклору припадуть до душі хлопцям і дівчатам середнього шкільного віку, а кумедний пухнастий Бухтик розтопить серця малюків із молодших класів. Тож поспішайте прочитати наші новинки!

     Автору ж висловлюємо щиру подяку за щедрий подарунок і сподіваємося на подальшу плідну співпрацю.