background

ПОЛОЖЕННЯ

про проведення конкурсу книжкових відеооглядів

«Фабрика вражень»

 

Загальні положення

    Положення визначає порядок та умови проведення конкурсу книжкових відеооглядів «Фабрика вражень» (далі – Конкурс), присвяченого Міжнародному дню дитячої книги.

    Організатором заходу є обласна бібліотека для дітей. Співорганізаторами виступають бібліотеки області для дітей.

    Інформація про проведення Конкурсу розміщується на сайті, сторінках у соціальних мережах організатора, поширюється через мережу бібліотек області для дітей, місцеві засоби масової інформації.

 Мета заходу

    Захід проводиться з метою:

  • залучення дітей і підлітків до бібліотеки та читання;
  • розвитку творчих і пізнавальних здібностей у процесі створення власного відеопродукту;
  • формування навичок роботи із сучасними медіа;
  • створення альтернативи пасивному способу відпочинку дітей і підлітків;
  • популяризації та розвитку інтелектуальних, творчих змагань;
  • формування літературних і художніх смаків юного покоління.

Правила проведення

    У Конкурсі беруть участь діти й підлітки віком від 6 до 18 років. Для цього вони створюють відеоогляд книги, яку радять почитати одноліткам. Участь у змаганні мають право брати учасники й переможці минулорічних конкурсів.

    До участі в конкурсі приймаються відеоролики у форматі .avi, .mp4, .mpeg тривалістю до 3 хвилин. Відео знімається за допомогою відеокамери, цифрового фотоапарата, мобільного телефона, смартфона, планшета тощо.

    Відеоролик має містити короткий аналіз сюжету, дійових осіб, форми і якості видання, інформацію про автора. Бути логічно вибудуваним та цікавим. Роботи оцінюються за такими критеріями:

    – змістовність;

    – оригінальний сценарій, умови зйомки;

    – артистизм конкурсанта, літературна мова;

    – технічна якість відзнятого й озвученого матеріалу (вирівняні звукові доріжки, грамотний монтаж, чіткість зображення).

    Організатор залишає за собою право не брати до конкурсу й не розміщувати на своїх публічних сторінках роботи неналежної якості або такі, що не відповідають вимогам змагання.

    Не розглядаються роботи, що містять ненормативну лексику, сцени насильства, тютюнопаління, розпиття алкогольних напоїв та інші, які порушують вимоги Закону України «Про захист суспільної моралі».

    Беручи участь у змаганнях, учасник автоматично погоджується з правилами їх проведення.

    Подані на конкурс відеороботи організатор може використовувати відповідно до статутної діяльності закладу.

  Журі Конкурсу

    Для розгляду й оцінки робіт учасників конкурсу формується фахове та дитяче журі. Фахове журі складається з авторитетних у суспільстві і, за можливістю, широко відомих у молодіжному середовищі людей. До роботи такого журі долучаються бібліотекарі, представники спонсорів, черкаські журналісти, спеціалісти з відео- та фотозйомки, актори театрів, професійні радіоведучі, конферансьє, громадські активісти, письменники, видавці, філологи, режисери.

    До участі в дитячому журі запрошуються переможці конкурсу книжкових відеооглядів «Фабрика вражень» 2016, 2017 та 2018 років, обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання» 2018 та 2019 років, конкурсу патріотичних відеороликів у жанрі соціальної реклами «Синьо-жовте кіно» 2019 року та інших конкурсів, пов’язаних із популяризацією книжок і читання, організатором або співорганізатором яких виступала Черкаська обласна бібліотека для дітей. Робота дитячого журі відбувається дистанційно. Склад такого журі затверджується окремо.

 Порядок проведення

    Конкурс проводиться з 13 січня 2020 року до 3 травня 2020 року в один етап. Термін подання конкурсних робіт закінчується 26 квітня 2020 року о 17 годині. Готовий відеоролик учасник завантажує на будь-який доступний йому сервіс зберігання файлів (https://drive.google.com, http://edisk.ukr.net, https://mega.co.nz тощо), окрім сервісів, доступ до яких обмежений, згідно з Указом Президента України №133/2017 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» («Яндекс. Диск», «Хмара» від «Мейл.РУ» та ін.). Посилання для скачування матеріалу потрібно відправити на e-mail Черкаської обласної бібліотеки для дітей Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.. У зв’язку з тим, що завантаження на деяких ресурсах зберігаються впродовж обмеженого часу, прохання надавати посилання одразу після створення.

    У темі листа слід вказати: «Фабрика вражень. Назва книги». Додатково повідомляється ім’я та прізвище, рік народження, домашня адреса, контактний телефон, e-mail учасника, звідки дізнався про Конкурс (якщо в бібліотеці – зазначити в якій). Можлива альтернатива передачі конкурсних робіт – запис на DVD-диску за адресою: Черкаська обласна бібліотека для дітей, вул. Святотроїцька, 24, м. Черкаси, 18000. У такому випадку інформацію про учасника слід вказувати (надписувати) безпосередньо на зворотній (неробочій) поверхні диску або на його обкладинці. Персональні дані учасника Конкурсу обробляються й використовуються організатором згідно із Законом України «Про захист персональних даних».                     

 Визначення і нагородження переможців Конкурсу

    Переможці Конкурсу визначаються за висновками фахового журі та висновками дитячого журі. Окремою номінацією відзначається «Переможець глядацьких симпатій». Цей приз отримає робота, яка набере найбільшу сумарну кількість переглядів на каналі Черкаської обласної бібліотеки для дітей у YouTube та на офіційній сторінці конкурсу в соціальній мережі Facebook.

    Усі роботи будуть викладені на сторінках у соціальних мережах та на каналі YouTube Черкаської обласної бібліотеки для дітей у міру того, як надходитимуть. Фахове й дитяче журі розпочинають роботу 27 квітня 2020 року.

    Нагородження переможців забезпечує організатор. До підтримки заходу залучаються юридичні та фізичні особи, які можуть надати спонсорську допомогу.

    Нагородами за перемогу в Конкурсі є:

    – електронна книга (за підсумками роботи фахового журі);

    – екскурсія на студію одного з телеканалів або телерадіокомпаній Черкас 10 авторам найкращих відеоробіт за підсумками роботи дитячого журі; 

    – додатковий приз у номінації «Переможець глядацьких симпатій», про який буде повідомлено пізніше. Кількість переглядів рахується до 12 години 3 травня.

    Екскурсія на телебачення відбудеться в день, визначений організатором змагання і телеканалом (телерадіокомпанією). Дата буде повідомлена додатково. У разі, якщо переможці за підсумками роботи дитячого журі не можуть бути фізично присутні на екскурсії, вартість призу їм не компенсується.

    Жоден із призів Конкурсу не може бути відшкодований у грошовому еквіваленті.

    Журі залишає за собою право визначати додаткові номінації для відзначення учасників Конкурсу.

    Витрати на проїзд переможців для участі в церемонії нагородження та екскурсії до м. Черкаси здійснюються за рахунок переможця. Основний приз може бути надісланий поштою.  

    За додатковою інформацією звертатися за телефоном: (0472) 35-71-76.