background

Аналіз

проведення Всеукраїнського конкурсу

«Найкращий читач України – 2014»

в Черкаській області

      У 2014 році Всеукраїнський конкурс «Найкращий читач України» в Черкаській області проходив з 1 лютого по 27 березня. Незважаючи на те, що цього разу змагатися в конкурсі могли також учні 8 класу, загальна кількість дітей-учасників виявилася катастрофічно низькою. Так само, як і кількість бібліотек, що долучилися до проведення 1 та 2 етапів змагання. Відповідно до наданої районними та міськими бібліотеками області для дітей інформації, участь у конкурсі взяли 2363 особи, що складає 8,2% від загальної кількості учнів 6 – 8 класів в області (28899 осіб). Для порівняння: у 2013 році цей показник складав 28,5% (5662 учасники проти 19893 учнів 6 – 7 класів в області). У 2 етапі взяли участь 143 дитини, у 3 етапі – усього 19 (з них 7 учнів 6-го класу, 6 – 7-го і 6 – 8-го; 15 дівчат і 4 хлопців).

     Перший етап конкурсу відбувся в 114 бібліотеках, у тому числі в 52 шкільних, 61 сільській та 1 дитячій. Загалом, 1 та 2 етапи конкурсу пройшли у 92 населених пунктах, зокрема в Золотоніському, Корсунь-Шевченківському, Смілянському, Тальнівському, Христинівському, Чорнобаївському, Шполянському районах та в місті Черкаси. Найбільшу активність виявили читачі Корсунь-Шевченківського, Чорнобаївського та Шполянського районів, де в 1 етапі взяли участь 655, 413 та 353 дитини відповідно.

     Конкурс також відбувся в бібліотеках м. Умань та Уманського району, проте без дотримання всіх вимог ГО «Форум видавців». Звітних матеріалів по конкурсу до обласної бібліотеки для дітей подано не було.

     Обласний етап конкурсу організований обласною бібліотекою для дітей відповідно до вимог Інструкції координатора 3-го етапу та Умов проведення Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Книгоманія – 2014» («Найкращий читач України – 2014»), надісланих Громадською організацією «Форум видавців». До складу журі цього етапу ввійшли:заступник директора з наукової роботи Черкаської обласної бібліотеки для дітей В.С. Бондаренко; член НСПУ, поет, перекладач, керівник літературно-творчого гуртка «Пегасик» Н.В. Горішна; головний спеціаліст управління культури Черкаської облдержадміністрації О.М. Шаповал; бібліотекар-методист Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників Т.А. Рябіщук.

     У першому турі до уваги брали якість представлених журі читацьких щоденників (зокрема, правильність їх оформлення, кількість й обсяг прочитаних книжок, у тому числі за шкільною програмою і поза нею, рівень читацького репертуару, ретельність ведення) та результати письмових тестів на знання літератури. Учасники, які набрали мінімальну необхідну кількість балів, допускалися до наступного туру, в якому кожен з них давав відповіді на 3 запитання – на логічність мислення й літературну ерудицію (2 питання) та на знання з краєзнавства (1 питання). Переможці цього туру (по 3 особи з кожної вікової категорії) мали можливість презентувати улюблену книжку та в короткий термін спробувати переконати однолітків, що саме цей твір необхідно прочитати. На цьому етапі враховувалися вичерпність презентацій та креативність і артистизм учасників. Переможцями стали ті з них, які набрали максимально можливу або найбільшу серед учасників конкретної вікової категорії кількість балів в усіх турах обласного етапу конкурсу. 

     Інтелектуальне змагання, ініційоване громадською організацією «Форум видавців» та Національною бібліотекою України для дітей, традиційно проводиться в Черкаській області з 2006 року. За цей час право поїхати до Львова вибороли вже 18 дітей (список переможців з 2006 до 2014 року представлений у Додатку). Дотепер конкурс лишався досить популярним серед дітей. Крім того, він давав можливість активізувати читання дітей, простежити їхні читацькі вподобання, знання сучасного літературного процесу та історії рідного краю, виявити, хто або що впливає на вибір ними книг, та відповідним чином скоригувати роботу бібліотекарів. Водночас, цього року низка факторів призвела до різкого зменшення кількості учасників конкурсу й відмови більшості бібліотек області від проведення 1 та 2 етапів. Серед причин цієї ситуації варто назвати такі:

     1. У перелік співорганізаторів та партнерів Всеукраїнського конкурсу «Найкращий читач України – 2014» не було включено Міністерство освіти і науки України. Як наслідок – значно ускладнилася співпраця з представниками освіти на місцях, що призвело до проблем у залученні учасників для відбіркового етапу змагання. Традиційно робота з підготовки й організації усіх етапів конкурсу, а також поширення серед учнів інформації про такий захід здійснюється й координується з педагогами й дирекцією шкіл, шкільними бібліотекарями, відділами освіти місцевих адміністрацій. Умови цьогорічного конкурсу також передбачали додаткові заходи співпраці (наприклад, йшлося про нагородження переможців 1 та 2 етапів на шкільних лінійках та про заохочення дітей-учасників за допомогою оцінок з літератури). Водночас, очевидна відсутність зацікавленості в конкурсі профільного міністерства, що не сприяла долученню до участі у проведенні конкурсу його підвідомчих закладів.

     2. Неузгодженість, заплутаність та непослідовність умов конкурсу, сформульованих цього року його безпосередніми ініціаторами – «Форумом видавців». Громадська організація неодноразово змінювала умови. Зокрема, в їх остаточному варіанті терміни проведення конкурсу скоротилися на 10 днів (на 9 днів – перший етап та на 1 день – третій); суттєво змінилися система оцінювання, вимоги щодо конкурсних завдань (у бік їх скорочення), процедура надання звітної документації за підсумками кожного з етапів; з’явилися додаткові вимоги щодо підготовки переліків прочитаних учасниками 2-го етапу книжок тощо. Виникли також непорозуміння через зміну адресатів звітної документації (координатори 1 та 2 етапів надсилали документи безпосередньо до Львова, як було зазначено в попередніх умовах, тоді як за новими умовами передбачалося, що єдиним адресатом такої інформації має бути координатор обласного етапу). Усі ці нюанси спричинили деяку плутанину на місцях, викликали негативне сприйняття конкурсу потенційними організаторами, що призвело до скорочення їх кількості.

     Крім того, багаторазова зміна рішень щодо поїздки переможців до Львова, а потім й остаточне скасування фінальних заходів фестивалю «Книгоманія» з перенесенням їх на невизначений термін нівелювали авторитет організаторів в очах дітей та їхніх батьків, що може призвести в майбутньому до ще більшої втрати популярності цього заходу серед читачів.

     3. Складність та суворість умов конкурсу, занадто високі вимоги до оформлення звітної документації, до конкурсних завдань, до розподілу балів викликали нерозуміння та відторгнення в окремих районах та містах (особливо на рівні сільських та шкільних бібліотек), що сприяло відмові більшості координаторів місцевих етапів від участі в змаганні.

     4. Проблеми фінансового характеру, які цього року досягли свого піку. Крім уже звичної проблеми з транспортними витратами (що стало підставою для відмови від участі в 3 етапі конкурсу навіть тих районів, де перші 2 етапи були успішно реалізовані), координатори на місцях зіткнулися з відсутністю жодного заохочення переможців конкурсу з боку основних організаторів – «Форуму видавців». За умовами конкурсу сам факт матеріального відзначення переможців цілком залежав від спроможності координаторів усіх трьох етапів самостійно віднайти для цього джерела. Наприклад, призи переможцям обласного туру забезпечило управління культури облдержадміністрації. Якщо в попередніх умовах цьогорічного конкурсу був наявний пункт про те, що «Форум видавців» «забезпечує нагородження переможців 2-го і 3-го етапу, якщо знаходить для цього необхідні ресурси», то в останній редакції Умов цей пункт було тактовно вилучено. Зате з’явилася теза про те, що цього року «проїзд з місця проживання переможця до Львова відбувається за рахунок самих учасників, місцевих організаторів чи партнерів».   

     Усе це не лише призвело до втрати інтересу до конкурсу більшістю потенційних учасників, а й поставило під питання проведення такого змагання в майбутньому.

 Додаток

 Переможці

Всеукраїнського конкурсу «Найкращий читач України»

в Черкаській області з 2006 по 2014 рік

 2006 рік

Баранов Сергій, м. Черкаси

Маяцька Лідія, м. Черкаси

Бегерська Оксана, м. Монастирище

 2007 рік

Пацьора Тарас, с. Мельники Чорнобаївського району

Найда Артем, с. Іркліїв Чорнобаївського району

Бабак Яна, м. Монастирище

 2008 рік

Гречанли Юрій, м. Ватутіне

Хайтекова Айпері, м. Корсунь-Шевченківський

Присяжнюк Тетяна, смт. Маньківка

 2009 / 2010 роки

Гуз Юрій, с. Полствин Канівського району

Хоменко Діана, м. Черкаси

 2011 рік

Некоз Юлія, м. Золотоноша

Ляскало Андрій, с. Пальміра Золотоніського району

 2012 рік – конкурс не проводився

 2013 рік

Березовська Юлія, с. Харківка Маньківського району

Дев’ятко Денис, с. Подібна Маньківського району

 2014 рік

Лавренюк Нікіта, м. Черкаси

Донець Надія, с. Старий Коврай Чорнобаївського району

Кононенко Віталій, м. Черкаси