background

Експрес-інформація для учнів 5-9 класів

Склала Н. І. Акімова

Народна мудрість каже:

«Книга – джерело життя»

Для кожної освіченої людини існує в житті особлива субстанція – Книга. Важко переоцінити роль читання у формуванні особистості. Книга була і залишається найефективнішим засобом передачі знань та ідей у їх єдності та цілісності, а читання книги – найактивніше сприяє виробленню універсальної та фундаментальної картини світу, формування різнобічного світогляду, глибинних переконань людини, стимулюванню її участі в житті суспільства. З покоління в покоління книжка сіє правду, добро, любов. Вона дає нам відповіді на всі запитання і гарні поради, вчить нас жити, любити і працювати заради щастя народу, заради самих себе і рідних.

Читаючи книги, ми не тільки поповнюємо свої знання про ті чи інші життєві явища і факти, стосунки між людьми, а й збагачуємо свою мову, запас слів. Той, хто читає багато книжок і робить це вдумливо, сам мислить краще, вчиться правильно висловлювати свою думку. Мова такої людини красива, плавна й милозвучна.

Світовий досвід свідчить, що навіть в часи глобального розвитку технологій та інформації, ніщо не зможе витіснити книгу чи навіть конкурувати з нею.

Людство не придумало більш досконалого інструменту, ніж книга, щоб розвивати свідомість людини, формувати її духовність. Книга завжди була і буде одним з найвагоміших об'єктів культури.

Саме книжкові видавництва дарують людям радість спілкування з книгою, сприяють утвердженню престижу української книги, української культури.

Завжди приємно тримати в руках гарну, щойно видану книжку, з якої ще не встиг вивітритися запах друкарської фарби. З цікавістю зазирнути до середини: а що там, за палітурками? І втішитися, коли і зовнішній вигляд, і її наповнення не розчаровують.

Книжки, видані черкаськими видавництвами не розчаровують. Вони втішають і дивують. Чудовим оформленням, охайним друком, гарним змістом. Одразу видно, що видавці неспішно й вдумливо трудяться над ними.

Книговидання в Шевченковому краї має давнє коріння. Ще за часів Богдана Хмельницького в Україні було широко розповсюджене друковане слово. Варто відзначити, що видавали не лише церковні книги, а й світські.

Сьогодні книжкові видавництва області здійснюють випуск літературно-художніх, історичних, краєзнавчих, наукових, дитячих видань, поетичних збірок. Завдяки наполегливій праці видавців діти, школярі та студентство послуговуються навчальними підручниками та посібниками, науковими виданнями.

Книжкові видавництва є не тільки в обласному центрі, а й у інших містах – Корсунь-Шевченківському, Умані, Монастирищі, Смілі тощо.

Розвиток книговидавничої справи на Черкащині з кожним роком набирає змістовного наповнення.

Про провідні книжкові видавництва Черкащини далі піде мова.

 

КНИЖКОВІ ВИДАВНИЦТВА ЧЕРКАЩИНИ

Видавництво «Агрополіс»

Спеціалізація підприємства: довідники, картографія, популярні буклети, проспекти, календарики, дипломи, грамоти, перепустки, посвідчення.

Уже багато років випускники 9-х і 11-х класів вибирають свій навчальний заклад за довідником «Освіта», який видає «Агрополіс». Кожен майбутній абітурієнт може знайти в ньому всю необхідну інформацію про 150 навчальних закладів Черкащини й України.

Для автомобілістів «Агрополіс» видав 30-тисячним тиражем «Топографічний атлас автомобільних доріг Черкаської області». У ньому є вся корисна інформація для водіїв та пасажирів.

Для черкаських судноводіїв-аматорів «Агрополіс» видав атлас-довідник «Панорама-Дніпро. Від Канева до Кременчука». Кожен, хто має цей атлас, може спокійно виходити на води Дніпра, адже в довіднику, крім акваторії Дніпра, річок, островів, мілин, дамб, позначено буї, глибину Дніпра.

В «Агрополісі» побачили світ карти-панорами «Черкаси», «Сміла», «Корсунь-Шевченківський», настінні карти Черкащини.

Саме «Агрополіс» випустив «Діловий атлас Черкащини», який стане в пригоді діловим людям, власникам підприємств чи приватним підприємцям. Видавництво випустило також посібник для бізнесмена-початківця «Підприємство під ключ». У ньому зібрано всі закони, нормативні документи, рекомендації, інформацію про те, як створити підприємство.

«Агрополіс» розробив і розмістив в Інтернеті центральний інформаційно-діловий портал про Черкащину www. сity.ck.ua. Не виходячи з офісу, через Інтернет, можна знайти ділових партнерів, дізнатися про те, яку продукцію вони випускають.

 

Видавництво «Бізнес-Стиль»

«Бізнес Стиль» – провідне книжкове видавництво Черкащини. Його спеціалізація – видання книжок, маркетингово-інформаційні послуги.

2010 року рекламно-інформаційній видавничій фірмі «Бізнес-Стиль» виповнилося 12 років.

Утім 12 років – це той проміжок часу, який стосується, власне, лише нинішніх напрямків роботи фірми. Історія ж її налічує понад 30 років презентаційної діяльності, відправним пунктом якої було відкриття обласної постійно діючої виставки товарів народного споживання. «Бізнес-Стиль» займається представленням Черкаської області в Україні – її підприємств, організацій, установ, закладів культури, освіти, творчих колективів і спілок, окремих особистостей.

Усе найкраще, створене руками й розумом наших земляків, презентується тепер засобами поліграфії від «Бізнес-Стилю» не лише на обласному рівні, а й на всеукраїнському. Фірма активно співпрацює зі столичними виставковими фірмами й комітетами, є членом Асамблеї ділових кіл України. Спільна праця з останньою у сфері видання книжок республіканського значення займає важливе місце в діяльності черкаського видавництва.

У 2009 році книжкове видавництво «Бізнес-Стиль» видало унікальне презентаційно-іміджеве видання «Черкащина – духовності скарбниця». Книга була відзначена дипломом Державного комітету телебачення і радіомовлення України в Національному конкурсі «Краща книга України». Видання приурочене 195-й річниці з дня народження Т.Г. Шевченка, 360-й річниці Української козацької держави та 55-й річниці Черкаської області.

Багаторічний досвід і вагомі напрацювання дозволяють колективові працювати не лише як видавнича , а й як рекламно-інформаційна фірма. Видавництво виготовляє рекламну продукцію: довідники, каталоги, плакати, буклети, візитівки, запрошення та різноманітну сувенірну атрибутику.

Рекламно-інформаційна видавнича фірма «Бізнес-Стиль» пошанована багатьма відзнаками. Є серед них і подяка від Кабінету Міністрів України, й нагорода Асамблеї ділових кіл України, якою засвідчено вагомий внесок фірми в розбудову ділової активності України.

 

Видавництво “Брама-Україна”

Книжкове видавництво «Брама» – одне з кращих видавництв області. За минулі роки ця видавнича марка заявила про себе на повний голос. Продукція, яка побачила світ саме в «Брамі», характеризується високим художнім та естетичним рівнем.

Видавництво «Брама-Україна» бере участь у провідних книжкових виставках-ярмарках Києва, Львова, Одеси, відвідує регіональні форуми в Полтаві, Запоріжжі, Ніжині. Практично з усіх форумів видавці привозять пошанування своєї роботи – дипломи. Так були відзначені видання двотомника Василя Симоненка, "Записки кирпатого Мефістофеля" Володимира Винниченка, дослідження Марії Приліпко "Іван Піддубний – сила України", еротичної поезії Валентини Коваленко "Перелесниця", книги професора Світлани Китової та інші.

Книга «Художники Шевченкового краю», видана в 2009 році у видавництві «Брама», стала лауреатом Національного конкурсу «Краща книга України» й була нагороджена дипломом ІІ ступеня. Це видання вийшло у світ з нагоди 30-річчя утворення обласної організації Національної спілки художників України.

Видавництво започаткувало проект, який назвали "Мистецька Брама-Україна", тобто напрямок, у якому видавці працюють виключно з художніми роботами. Видавництво має обладнання, яке дозволяє відтворювати художні твори зображені на полотні.

Основна діяльність видавництва – видання художньої, історичної, краєзнавчої, наукової, науково-публіцистичної, дитячої літератури. Це провідне видавництво на Черкащині по дизайну та художньому оформленню видань. Йому притаманна висока якість видання художніх каталогів, фотознімків, офсетного друку, фотодруку широкого формату, копій мистецьких творів з полотен.

 

Видавництво “Вертикаль”

Видавництво «Вертикаль» – це випуск цілої низки цікавих і духовно насичених книг, загальний тираж яких становить уже понад 100 тисяч примірників.

Спеціалізується підприємство на виданні художньої, історичної, краєзнавчої, дитячої літератури.

Велику увагу видавництво приділяє виданню книг з історії Черкащини – таких, як двотомник «Велика Вітчизняна війна 1941-1945 років», «Чигиринськими шляхами» та інших. Тут побачили світ немало книг з питань екології, культури, мистецтва. Саме йому віддають перевагу за якість друку, сучасне дизайнерське оформлення, яке створює Сергій Кандич, поети і письменники Шевченкового краю, мистецтвознавці, науковці, політики.

У 2008 році тут побачило світ цікаве для громадськості нашої області видання «Син землі української» – книга про Івана Кіндратовича Лутака, з ім’ям якого пов’язана ціла епоха в житті Черкащини.

В Національному конкурсі «Краща книга України» 2007 року, за видання книги Андрія Беленя «Перо письменника і пензель художника» це черкаське видавництво отримало диплом III-го ступеня від Державного комітету телебачення і радіомовлення України.

Видавництво неодноразово ставало переможцем і обласних конкурсів у галузі книговидання. Воно було визнане кращим у області за підсумками обласного огляду-конкурсу видавничих організацій в 2009 році. Його керівник Світлана Кандич отримала диплом за перше місце у видавничій справі.

Вже це говорить про якість роботи видавництва та творчий підхід його працівників до видання книг.

 

Видавництво «Відлуння-Плюс»

«Відлуння» – це назва науково-видавничої фірми в Черкасах, очолюваної патріотом, щирим українцем О.І. Прилуцьким. Олександр Іванович прагне, щоб слово черкаських літераторів відлунювалося в серцях читачів любов’ю до рідної землі, до мови предків та незборимою вірою в майбутнє нашої Батьківщини.

Видавництво «Відлуння» – спеціалізується в основному на видавництві книг для дітей: оповідань, казок, віршів, загадок, скоромовок тощо. Адже виховання нового покоління українців по духу і совісті є чи не найголовнішим гарантом української державності. За роки діяльності видавництва підготовлено до друку й побачило світ уже багато видань. Серед їх авторів знайомі черкасцям С. Носань, П. Губа, Ю. Мариновський, Л. Фомінський, О. Соломіцький. Через це видання заявили про себе немало початківців, члени обласного літературного об’єднання імені Василя Симоненка. При підтримці черкаських письменників Костянтина Світличного, Сергія Носаня, Петра Линовицького, Олександра Зеленька, Володимира Ракшанова видані перші книжечки Діни Бондар «У царстві казки», Олени Свенціцької «Розкажи нам, їжачок», Ольги Микитюк-Головко «Скоромовка невеличка». Сергій Цокота видав драматичну повість про воєнні афганські будні «Ніч над Кабулом». Та й сам Олександр Прилуцький дружить з музою. Бажання творити не покидало його ніколи. І він творив. Багато й наполегливо. На сьогоднішній день у нього вже видано 10 книжок, загальний тираж яких перевищив 150 000 примірників. З-під його пера з’явилися «Арифметика сороки», «Лісова школа», «Загадочки квочки», «Справжні козаки»…

Окрім дитячих книг, побачив світ ряд науково-методичних посібників для студентства, авторами яких є викладачі, науковці Черкаського державного університету імені Б. Хмельницького та Черкаського інженерно-технологічного інституту.

Отак, краплина за краплиною, книга за книгою торує шлях українській книзі видавництво «Відлуння». Утверджується національне слово, традиції, культура.

 

ТОВ “Видавництво “Весела перерва”

Черкаське видавництво «Весела перерва» – дитяче видавництво області. Воно спеціалізується на виданні дитячої літератури, навчально-пізнавальних журналів для школярів, поліграфічних матеріалів.

Завдяки йому на інформаційному просторі України з`явились черкаські журнали “Весела перерва”, “Веселі уроки”, “Веселі картинки”, “Веселі пригоди”, “Юний моделіст-конструктор”.

«Веселі картинки» наслідують традиції знаменитих «Весёлых картинок» (видаються за угодою з російським видавцем, але українською мовою). У «Веселій перерві», крім коміксів, анекдотів та смішинок, є також цікаві логічні завдання, шахові етюди, конкурси ерудитів, поради психолога і навіть «спецкурс із підготовки агентів 007 для засилання в англомовні країни» – простіше кажучи, вправи для закріплення знань англійської мови. Ну а «Веселі уроки» – видання, що допомагає дитині іншими очима подивитися на шкільну програму...

ТОВ «Видавництво «Весела перерва» також видає журнал «Юний моделіст-конструктор», у кожному номері якого є «викрійки» та схеми для складання точних копій відомих моделей військової та цивільної техніки, а також подається інформація про історію виникнення та технічні характеристики даної моделі.

Посібники містять різноманітні навчально-практичні матеріали, які допоможуть молодшим школярам весело й цікаво організовувати перерви між уроками, а також дозвілля в післяурочний час.

Ці видання спрямовані на підвищення інтересу школярів до навчання, спонукають до розвитку їх творчих та інтелектуальних здібностей.

 

Видавець Чабаненко Юлія Анатоліївна

Черкаського видавця Юлію Чабаненко добре знають літератори та журналісти не тільки обласного центру, а й області. І хоч є в Черкасах не одне видавництво, саме її підприємство, створене кілька років тому, взяло на себе нелегку ношу з підготовки і випуску в світ великої частини книг місцевих авторів як художніх, так і історичних, науково-популярних, книг для дітей. Серед них не тільки твори знаних письменників Василя Захарченка, Миколи Негоди, Сергія Носаня, а й молодих – Сергія Могилка, Марії Солодар та багатьох інших.

Автори люблять працювати з Юлією Анатоліївною та її колегами. І не тільки тому, що тут справді професійно ставляться до своїх обов’язків, а й через глибоке розуміння процесу творчості літератора.

Кожне побажання автора знаходить своє втілення в готовій книзі завдяки уважному виконанню замовлення. А висока якість поліграфічного виконання, забезпечення гармонії між задумом автора та технічним оформленням твору зумовлені передусім високою естетичною культурою видавця, умінням стати своєрідним співавтором, об’єднатися з літератором у прагненні донести до читача всі порухи його душі.

До того ж це єдине в обласному центрі видавниче підприємство зі своєю друкарнею, що також відчутно впливає на якість друку.

Численні грамоти та дипломи, якими нагороджено колектив, де народжуються книги, свідчать про те, що й місцеві органи влади сприяють процесу книговидання, прагнуть заохочувати та підтримувати його. І це дає непогані результати – поряд з художньою літературою в доробку видавництва з’являється дедалі більше суспільно-політичних видань. Презентація одного з них – «Голодомор на Черкащині 1932-1933 років. Книга пам’яті в документах і спогадах» відбулася на міжнародній книжковій виставці в Києві у 2007 році.

 

Черкаський державний центр науково-технічної і економічної інформації (ЦНТЕІ)

Центр спеціалізується на виданні і розповсюдженні нормативних документів, історичної, культурологічної, художньої літератури, виготовленні повнокольорової поліграфічної продукції.

За рейтингом фінансово-економічного стану ЦНТЕІ, які працюють найбільш рентабельно, Черкаський ЦНТЕІ вже протягом десяти років знаходиться в першій п’ятірці.

Центр виконує редакційно-видавничі та видавничо-поліграфічні послуги: копіювання та тиражування інформаційних матеріалів, чорно-білий та повнокольоровий друк, готує до друку та видає книги у твердій та м’якій палітурці, журнали, брошури тощо.

Багаторічний досвід і професіоналізм працівників – основа стабільної та успішної роботи ЦНТЕІ, який надає послуги майже трьом тисячам користувачів.

За роки своєї діяльності колектив виріс професійно, розширив матеріальну базу, впровадив нові сучасні технології та використовує електронні інформаційні ресурси, зберігши деякі традиційні форми обслуговування, значно збільшив кількість нових. Колектив постійно знаходиться в активному пошуку прогресивних форм і методів роботи і це дає надію на те, що діяльність ЦНТЕІ завжди буде потрібна науковцям і спеціалістам Черкаського регіону.

Крім черкаських видавництв в області працюють і інші не менш важливі видавничо-поліграфічні підприємства. Ось деякі з них.

 

Смілянське комунальне видавничо-поліграфічне підприємство “Тясмин”

Підприємство створене в 2003 році. Два роки обладнання підприємства складалося з трьох офсетних друкарських машин – «Romayor», «Pol», «Dominant», що були призначені для випуску бланків, журналів, книжок та місцевих газет. Внаслідок обмежених можливостей обладнання підприємство не мало великого прибутку. Також далося взнаки падіння попиту на бланкову продукцію, як наслідок конкуренції та масового переходу бухгалтерій підприємств-клієнтів на комп’ютерну техніку. Підприємство пережило кризу.

Проте, вивчивши потреби ринку, керівництвом поліграфічного підприємства «Тясмин» було втілено у життя новий проект, який надав йому стабільності. Нині «Тясмин» видає художню, історичну, краєзнавчу літературу та різноманітну поліграфічну продукцію.

Крім того, тут друкуються газети Сміли, Черкас, Городища, Шполи, Корсунь-Шевченківського, Кіровограда та Києва. З найбільш відомих в Черкаській області – газети «Уют», «Молодь Черкащини». Устаткування видавничо-поліграфічного підприємства «Тясмин» дозволяє випускати як чорно-білу, так і повнокольорову продукцію якісно і в будь-якій кількості.

 

Видавництво “Блискавиця" (м. Сміла)

На початку ХХІ століття у Смілі з’явилося нове приватне видавництво «Блискавиця».

Його власник – письменник-гуморист Володимир Тарасович Ткаченко. Директор видавництва – талановита дитяча письменниця, громадський діяч - Лілія Леонідівна Пугач.

Видавництво спеціалізується на виданні художньої, довідникової, дитячої, краєзнавчої літератури, фотоальбомів художників, скульпторів, колекціонерів.

Серед книг, які тут виходили, левову долю має авторська книга. Так у 2007 році, напередодні всесвітнього дня письменника, у видавництві «Блискавиця», побачила світ книга відомого на Черкащині журналіста, письменника, краєзнавця Володимира Чоса “Історія Християнства в Україні”. Це перша спроба в Україні показати вітчизняну історію з точки зору розвитку християнського віровчення.

Окрім художньої літератури, видавництво «Блискавиця» випускає й методичні посібники. Так у 2006 році побачив світ збірник уроків учителів Смілянщини з української літератури та краєзнавства, який є прекрасним навчальним посібником для вчителів, літераторів, істориків, краєзнавців, учнів, студентів і творчої інтелігенції.

 

Видавництво «Блискавиця» працює творчо й креативно.

Володимир Тарасович та Лілія Леонідівна стараються якомога ширше пропагувати книгу серед школярів. Вони часті гості у ліцеях, школах. Стараються познайомити дітей як з новинками, так і з уже відомими книгами, що народилися в Смілі.

Книговидавці часто організовують творчі зустрічі дітей з відомими письменниками. Вони впевнені, що після таких зустрічей діти дужче потягнуться до книги, адже в ній не лише цікава інформація, але і саме видання, випромінює тепло душі і силу таланту її автора.

Та й сам видавець Володимир Ткаченко окрім книговидавничої справи активно займається писемною діяльністю. Він автор багатьох гумористичних творів. Вийшли у світ його книги «Ойра-ойра», «Не жалій батька в наймах», «Кіт з капустою», які пройняті щирим, добрим народним гумором.

У 2003 році у конкурсі «Коронація слова» він отримав другу премію за гумористичний твір «Кіт з капустою».В 2010 – за свій твір «Московський клондайк» у номінації «Кіносценарії» отримав третю премію.

 

Монастирищенське комунальне видавничо-поліграфічне підприємство “Мрія”

Підприємство “Мрія” було створене в 1997 році. Воно є правонаступником Монастирищенського державного видавничо-поліграфічного підприємства «Мрія» та Монастирищенської районної друкарні, яка розпочала свою діяльність з 1967 року від часу створення Монастирищенського району Черкаської області. “Мрія” відноситься до сфери функціонального управління Головного управління інформаційної політики Черкаської обласної державної адміністрації. Спеціалізується на виданні художньої, історичної, краєзнавчої літератури, та виготовленні різноманітної поліграфічної продукції.

У 2009 році Монастирищенським комунальним видавничо-поліграфічним підприємством «Мрія» була видана книга Миколи Мазурика «Хороми душі». До літературних кіл нашого краю долучилася людина з неабияким творчим даром, великим життєвим досвідом (авторові виповнилося 92 роки), щирий патріот своєї вітчизни – «Я – українець, своїм родом із діда-прадіда горжусь…»

 

Уманське комунальне видавничо-поліграфічне підприємство

Спеціалізація підприємства: видання художньої, історичної, краєзнавчої, наукової літератури, та виготовлення різноманітної поліграфічної продукції.

Уманське видавничо-поліграфічне підприємство визнане одним із кращих поліграфічних підприємств області. Його керівник Анатолій Андрущенко, у 2010 році, отримав диплом обласного огляду-конкурсу видавничих організацій.

 

ТОВ “Поліграфічний Корсунь”

Основна діяльність підприємства: видання художньої літератури.

За підсумками щорічного обласного огляду-конкурсу видавничих організацій за 2008 рік ТОВ «Поліграфічний Корсунь» визначено кращим поліграфічним підприємством області .

* * *

Книговидання – це та сфера, що визначає духовний та ідеологічний стан суспільства на тому чи іншому етапі свого розвитку.

Книжкові видавництва відіграють важливу роль у самоусвідомленні нації, формуванні культури, духовності та водночас є свідченням національно-культурного відродження українського народу.

Діяльність видавництв спрямована на утвердження, широку пропаганду української національної та державотворчої ідеї.

Книжкові видавництва працюють для читачів, шанувальників друкованого слова. Вони творять нові, цікаві та потрібні людям книги. Кожна книжка – це пошук однодумців, друзів. Це пропозиція, навколо яких цінностей варто згуртовуватися, на що варто звернути увагу.

В підготовці експрес-інформації використана література:

Статті:

1."Агрополіс" готує сюрпризи : інтерв'ю з директором черкас. вид-ва "Агрополіс" Олександром Баленком // Черкаський край. – 1998. – 29 квіт. – С.6.

2. Безуглий, В. Він не читає книжок, а слухає... : приватне п-во незрячого Олександра Прилуцького вже видало майже 100 кн. / В. Безуглий // Нова Доба. – 2000. – 28 лист. – С.4.

3. Безуглий, В. "Ми представляємо кращих – кращі представляють Україну", – під таким гаслом працює черкаська рекламно-інформаційна видавнича фірма "Бізнес-Стиль" / В. Безуглий // Нова Доба. – 2009. – 7 лип. – С.10.

4. Видавництво "Вертикаль": шлях до визнання // Черкаський край. – 2008. – 8 лют. – С.13.

5. www.city.ck.ua – віртуальні ворота Черкащини // Місто. – 2002. – 21 лютого. – С.9.

6. Кальниболотчук, М. Фірма – що відлунює слово : наша мова [про вид-во «Відлуння»] / М. Кальниболотчук // Черкаський край. – 1999. – 12 трав. – С.6.

7. Кирей, В. Політ душі – в гармонії єднання [про вид-во Чабаненко Юлії Анатоліївни] / В. Кирей // Черкаський край. – 2008. – 4 січ. – С.5.

8. Лазоренко, С. За рік поліграфісти області виготовили продукції на більш як 6 мільйонів гривень : [27 трав. – День працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження] / С. Лазоренко // Нова Доба. – 2010. – 1 черв. – С. 2.

9. Нікітенко, Л. "Брама" стала кращою серед видавництв області [про черкас. вид-во «Брама»] / Л. Нікітенко // Нова Доба. – 2003. – 29 трав. – С.2.

10. Прядко, С. Безмежні можливості для вашого бізнесу – "Агрополіс" [про черкас. вид-во «Агрополіс»] / С. Прядко // Нова Доба. – 2001. – 17 трав. – С.6.

11. Шквар, Г. Видали колективну книжку для дітей [вид-во Чабаненко Юлії Анатоліївни] / Г. Шквар // Черкаський край. – 2010. – 7 квіт. – С. 5.

12. Юрко, Н. Світ очима Олександра Прилуцького : він не тільки подолав свою хворобу, але й дає можливість іншим інвалідам жити повноцінним життям [про черкас. вид-во «Відлуння-Плюс»] / Н. Юрко // Нова Доба. – 2003. – 2 груд. – С.6.