background
"Книжкова ніч Гаррі Поттера – 2021" у Черкасах відбулася!

110 школярів із Черкас, Сміли й Чигирина взяли участь у «Книжковій ночі Гаррі Поттера – 2021» 26 лютого в Черкаській обласній бібліотеці для дітей. За кількістю відвідувачів і локацій ми перевершили власні минулорічні досягнення. Стільки охочих долучитися до магічного світу читальні вдалося зібрати менше, ніж за 2 тижні!

За ідеєю ініціатора міжнародної акції – британського видавництва «Блумсбері», цьогорічною темою вечірки стала Алея Діаґон. Це ретельно прихована від маґлів вулиця в Лондоні, на якій можна знайти все необхідне для чаклунської діяльності – мітли, мантії, відьомські книжки, казани, інгредієнти для зіль, тварин-помічників і ще багато цікавого. На 4 години наша бібліотека перетворилася саме на таке таємниче й дуже атмосферне місце.

Через карантинні обмеження й задля уникнення скупчень, ми об’єднали гостей у невеличкі групи, що мали рухатися визначеними маршрутами. Утім, навряд чи це завадило юним поттероманам насолодитися вечіркою. Для них працювали відразу 12 дивовижних локацій: магазинчик чорної магії «Борджин і Берк», крамнички «Відьмацькі витівки Візлів», «Усе для квідичу», «Мантії для всіх оказій мадам Малкін», «Олівандер», книгарня «Флоріш і Блотс»; локації з майстер-класами «Соварня Айлопс», «Пакувальна майстерня»; розважальний “Dance hall”; аналог квест-руму «Банк Ґрінґотс» із майже справжнім драконом; осередок тематичних онлайн-ігор «Віртуальна магія»; конкурс костюмів і центральна фотозона.

002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg 006.jpg 007.jpg 008.jpg 009.JPG

Власне, тільки у «Відьмацьких витівках Візлів» можна було щось придбати, та й то – виключно за ігрову валюту, яку діти й підлітки заробляли на інших локаціях. Для цього вони варили зілля, танцювали, змагалися в естафетах, відповідали на питання за сюжетом книг Джоан Ролінґ про Гаррі Поттера, виконували завдання квестів, власноруч виготовляли з паперу сов, плели прикраси-амулети, прикрашали собі чарівні палички, розігрували кумедні сценки на теми магічного світу тощо. Нагородою були не лише придбані сувеніри, а ще й тимчасова «татушка», яку спеціально запрошена відьма-художниця малювала охочим на руці. А ще – голограма з персонажами «Поттеріани», демонстрована в абсолютній темряві.

Роботу більшості локацій забезпечували самі бібліотекарі – так само, як численний декор і сувеніри в крамничку. Але не обійшлося й без особливих гостей. У самозакоханого й марнославного Гілдероя Локарта з «Гаррі Поттера й таємної кімнати» перевтілився режисер, письменник, керівник театрального гуртка «Задзеркалля», що працює в бібліотеці, Олександр Бондаренко. Виставку виготовлених за власною методикою чарівних паличок, які зовні не відрізняються від кіноаналогів, представляв керівник гуртка «Хортинг-клуб «Стимул» Черкаського центру дитячої та юнацької творчості Віктор Синьогуб. Знятися в проморолику до вечірки й стати членом журі погодилася студентка Черкаського музичного коледжу ім. С. С. Гулака-Артемовського Вікторія Кобизька.

 

010.jpg 011.JPG 012.jpg 013.JPG 014.JPG 015.jpg 016.jpg 017.jpg

До слова, конкурс костюмів на цей раз вийшов не менш ефектним, ніж торік. Більшість учасників, звісно, з різним рівнем точності відтворювали образи Гаррі Поттера й Герміони Грейнджер або просто вдягали мантії, чаклунські капелюхи та вбрання із символікою Гоґвортсу. Однак траплялися й екзотичні персонажі – Сіріус Блек, Беллатріса Лестранж, Том Редл і навіть чаклунська кішка. Найцікавіші образи були відзначені призами – тематичною настільною грою, прикрасами зі сничами, зошитами й стікерами із зображеннями чаклунів із книг.

Святкову атмосферу, що панувала впродовж 4 годин у читальні, не порівняти ні з чим. Це сміх, напівперелякані й напівпустотливі зойки, щира радість від правильних відповідей та успіху в естафетах. А ще – багатство кольорів, усмішок, несхожих на буденні аксесуарів і просто позитивних емоцій. Сподіваємося «Книжкова ніч Гаррі Поттера» відбулася в нас не востаннє, і в майбутньому віддані читачі та прихильники серії з не меншим ентузіазмом ставатимуть її частиною.

 

018.jpg 019.jpg 020.jpg 021.jpg 022.JPG 023.jpg 024.jpg 025.jpg