background
День прав дитини - 2020

Розгадувати юридичні терміни й назви основних законів, розбиратися, що можна й що не варто робити малюкам, пригадувати формулювання своїх прав мали учні 4-Б класу Першої міської гімназії під час правознавчого турніру «Право бути дитиною». Змагання для відвідувачів Черкаської обласної бібліотеки для дітей розробили й провели працівники відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів з нагоди Дня прав дитини. Це свято відзначається щорічно 20 листопада з ініціативи Генеральної Асамблеї ООН, аби нагадати, що саме в цей день у 1959 році було затверджено Декларацію прав дитини, а в 1989 році – Конвенцію про права дитини. Останній документ Україна ратифікувала ще в 1991 році.

Правознавчий турнір став для маленьких гравців і випробуванням логіки та ерудиції, і неабиякою розвагою. Діти із задоволенням виконували нескладні математичні задачки, визначаючи номери літер в абетці й потім формуючи з них основні законодавчі терміни. У другому конкурсі учасники мали розподілити картки з назвами прав за двома категоріями: справжні права та помилкові твердження, введені, аби заплутати гравців. Відтак діти перекваліфікувалися в судових слідчих, аби з’ясувати в яких народних і літературних казках порушені права героїв. Насамкінець учасники турніру склали пазли й у готовій ілюстрації віднайшли права на любов і піклування, на освіту, на відпочинок та ін.

Ви також можете перевірити свою здогадливість і знання з теми. Для цього лише варто відвідати «Ігровий майданчик» на сайті бібліотеки. Там на вас чекає категорія «Правознавство», а в ній – низка головоломок й інтелектуальних розваг. Наприклад, мультвікторина «Твої права, дитино!», комплексна правознавча гра для учнів 3 – 4 класів, гра «Знаю свої права» для малечі. А ще – кілька вікторин й ігор іншого формату для старших дітей і підлітків.  

 

001.jpg 002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg 006.jpg 007.jpg 008.jpg