background
Список літератури про шкільний булінг

Існує непідтверджена навкололітературна легенда про те, що книга «Джейн Ейр» позитивно вплинула на сирітські притулки й християнські школи ХІХ сторіччя. Наднизьке фінансування таких закладів призводило до голодування й масових епідемій серед їхніх вихованців, а цькування дітей вихователями зруйнувало здоров’я та психіку не однієї дитини. Усе це Шарлотта Бронте продемонструвала у своєму романі й у такий спосіб привернула увагу суспільства до проблеми.

У наш час біда булінгу в дитячому й підлітковому середовищі широко відома, з нею навіть борються на законодавчому рівні. Однак проблема лишається актуальною, адже сьогодні до неї додаються нові фактори суспільного розшарування – фінансова нерівність втілюється в ґаджетах, дорогому вбранні й відпочинку «обраних» дітей, що дозволяють собі збиткуватися з нижчих за матеріальним і фізичним статусом. Раніше ми вже пропонували підказку, як говорити з дітьми про цькування і які книжки почитати, аби морально підготуватися до проблеми. Сьогодні пропонуємо вам новий матеріал – анотований список літератури для організаторів дитячого читання «Скажи «Ні!» насильству: тема булінгу в художній літературі».

У матеріалі ви знайдете докладні відгуки про книги, що мають успішні екранізації, претендують називатися класичними й запали в душу вже не одному поколінню читачів. Зокрема, про «Володаря Мух» Вільяма Голдінґа, «Керрі» Стівена Кінга, «Опудало» Володимира Желєзникова. Однак є в ньому й анотації на твори сучасних, популярних авторів – Тетяни Малярчук, Ібен Акерлі, Ґюдрун Скреттінґ та ін. Крім художньої літератури вас може зацікавити перелік нон-фікшн видань із теми. «Скажи «Ні!» насильству» представлений на сайті Черкаської обласної бібліотеки для дітей у розділі «Бібліотечному фахівцю» (рубрика «Бібліографічні матеріали»).