background

         Хоч більшість із нас добре знає національні традиції й активно послуговується ними в побуті, часто ми забуваємо, наскільки неповторними й дивовижними вони можуть видаватися зі сторони. Те, що для українців – звичний, хоч і приємний, ритуал, атрибут, страва, для іноземців – унікальний артефакт чужої культури, вартий поваги й наслідування. Саме про те, що робить нашу державу особливою на міжнародній арені, розповідали учням 2-Б класу СПШ № 3, 2-А та 2-З класів СПШ № 17 у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів під час народознавчого калейдоскопу «Україна, що закохала в себе світ». Захід проходив у межах народознавчої світлиці з популяризації духовної спадщини «Джерельце».

     От якою кулінарною бомбою може, наприклад, видатися справжній щедрий український борщ звичним до дієтичних крем-супів європейцям?.. А на наших теренах існує понад 70 рецептів лише його червоного варіанту! І кожна господиня вважає своїм обов’язком додати до страви щось від себе. Незгірш смакують українцям вареники і перекуски із салом. Перші із цих наїдків навіть були увічнені Миколою Гоголем у «Ночі перед Різдвом» (кадри з однойменної стрічки про те, як Пацюк управлявся з варениками, малюки переглянули на заході). А сало «прославилося» на українських сніданках у Давосі.

      Почесне місце в народознавчому калейдоскопі знайшлося для трембіти, гопака, вишиванок, петриківського розпису, писанок, щедрівок. Переконатися в їхній видовищності й оригінальності читачам допомогли спеціально дібрані під захід відеоматеріали. Наприклад, офіційний кліп на пісню Руслани, з якою вона перемогла на «Євробаченні», насичений рекламою найдовшого у світі музичного інструмента; уривок із кінофільму «Сам удома», в якому прозвучав славнозвісний «Щедрик» в обробці М. Леонтовича; запис особливо карколомних трюків українського гопака у виконанні артистів Національного заслуженого академічного ансамблю танцю України імені Павла Вірського. Увагу міжнародної спільноти до наших традицій підтверджували також фотографії з показів провідних дизайнерів, що в одязі повторили мотиви українських писанкарів, світлини голлівудських «зірок» у вишиванках і пам’ятників варенику й писанці в Канаді.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG