background

      Жодна пора життя не змушує так радіти літу, як дитинство. За цими трьома короткими місяцями ховається ціла епоха: канікули, веселощі, купання, свіже повітря, фрукти-ягоди, нові друзі та подорожі. І розпочати відпочинок варто як слід розважившись, а ще – затямивши, що малюкам вільно робити, а до чого – зась. Нашим читачам допомогли вступити в літо з посмішками та розумом кілька відділів бібліотеки. Ще й привід для цього нагодився якнайліпший – Міжнародний день захисту дітей.

     Розібратися в складній системі дитячих прав та обов’язків малечі, що відпочиває в пришкільних таборах СПШ № 3, № 17, ЗОШ № 29 та в Черкаській гімназії № 31, допомогли працівники відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів. Протягом їхнього свята «Дитинству сонце подаруйте» та правознавчої гри «Великі права маленької дитини» читачі й повеселилися, й з’ясували чимало корисної інформації. Скажімо, протягом гри, розділившись на команди, учасники опановували основні засади Конвенції ООН Про права дитини та законодавства України за допомогою тестів, тематичних слайдів, на прикладах з усім відомих казок.

     Свято ж поєднало пізнавальну й розважальну складову так само гармонійно. З розповідей бібліотекаря відвідувачі дізналися про витоки Міжнародного дня захисту дітей (офіційну й неофіційну версію), а ще всілякі не стільки корисні, скільки веселі цікавинки про організацію дитячого й родинного дозвілля за кордоном. Крім того, малюки обговорили основні свої права, наприклад, на повноцінне харчування, батьківське піклування, медичне обслуговування, навчання, захист від примусової праці тощо, відгадуючи їх на слайдах. Визначили коло своїх обов’язків через жартівливий віршик. А потім уповні реалізували свої права на відпочинок та розвиток талантів, продемонструвавши свої здібності ораторів, артистів, філологів, модельєрів і співаків.

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG

     Не менш весело й змістовно провели час діти, які відпочивають у пришкільних таборах ЗОШ № 12 і Черкаської гімназії № 31, на заходах відділу масової роботи та естетичного виховання й відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів. Працівники першого відділу організували для своїх користувачів свято-розвагу «Світ починається з дитинства», другого – ігрову програму «Сяйте, усмішки, сонцем зігріті». Яких тільки забав там не було! Кумедні естафети в масках, змагання в ході за однією лінією, навколо кубиків і ріпки, з чарівним капелюхом і пластиковою кулькою в ложці; практика віршування з добором рим і вдалих слів для колективного творення поезії; танці в різних стилях; співи караоке й тестування власної обізнаності в музиці; старанна пантоміма  й пригадування казкових персонажів тощо. Хай там як, а енергія дітлахів була спрямована в потрібне русло, й після численних ігор вони вийшли трошки втомлені, але задоволені й у святковому, сонячному настрої.

010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG 014.JPG 015.JPG 016.JPG 017.JPG