background

     Навіть за мірками всієї історії людства (не такої й значної в масштабах всесвіту) по-справжньому досліджувати секрети космосу ми почали недавно. Звісно, позирати на небо, вигадувати назви далеких об’єктів та робити передбачення за рухом планет вміли ще наші далекі пращури. Але так, щоб вилетіти за межі атмосфери й поглянути на земну кулю збоку… Минуло тільки 55 років з тієї пам’ятної миті. Безперечно, йдеться про вікопомний політ Юрія Гагаріна 12 квітня 1961 року. З того часу ми щороку відзначаємо Всесвітній день авіації та космонавтики, пишаючись досягненнями людської думки й усвідомлюючи, наскільки безмежне поле незвіданого в далеких галактиках. На цей раз на читачів нашої бібліотеки до свята чекав сюрприз. Подробиці нижче.

     Максимально цікаву й вичерпну інформацію про вивчення позаземних просторів людством діти мали нагоду отримати під час пізнавальної відеогодини «Космос відкриває таємниці». Цей захід для учнів 6-А та 8-А класів ЗОШ № 2, 7 класу ЗОШ № 7 провели працівники відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів. Читачам розповіли про розташування зірок і планет на Чумацькому Шляху й в інших галактиках; підказали, що таке теорія Великого вибуху, чим відрізняються астероїди від комет. Поговорили трохи й про людей, завдяки яким мешканці нашої планети тепер можуть навідуватися у відкритий космос. І мова не лише про видатних авіаторів, які першими наважилися поміняти літак на космічний корабель, а про всіх конструкторів, науковців, експериментаторів, що допомогли втілити мрію технічно.

     «Родзинкою» цьогорічних тематичних заходів стало те, що теоретичне знайомство з позаземним світом наші читачі змогли продовжити завдяки предметам минулої епохи. Зокрема, у лекційному залі бібліотеки з 5 по 8 квітня відбувався показ унікальної колекції медалей, значків, рідкісних фотознімків, літератури, пов’язаних з освоєнням космосу. Всього виставка налічувала близько 850 експонатів. Усі ці скарби протягом 45 років збирав приватний колекціонер, підполковник запасу зенітно-ракетних військ ППО В’ячеслав Миколайович Маслов. Він не лише надав частину колекції для уважного розгляду й вивчення нашими читачами, а й із задоволенням коментував кожен предмет і відповідав на всі питання зацікавлених дітей. Відвідувачі виставки (до вже згаданих школярів доєдналися також учні 8-В класу СПШ № 17) надихалися зображеннями героїв-космонавтів (і на цей раз, мова не лише про людей), раніше відомих їм лише за розповідями дорослих і художніми кінострічками. А ще пильно розглядали «космічні» марки з екзотичних Бурунді, Бутану, Монголії та автографи відомих діячів космічної галузі. Така подія подарувала дітям заряд позитиву на весь наступний рік.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG