background

      Досконало знати рецептуру кулешу, бути майстром бойового гопака, розбиратися в конях і військових піснях – усе це вміння вправних козаків. У наш час володіння такими знаннями для когось – обов’язкова фахова вимога, для когось – стиль життя, для інших – забаганка патріота. А для наших читачів – справжнє задоволення. Бо коли ж випробовувати власну спритність, уважність і бойовий дух та вивчати ритуали українських лицарів, як не в День українського козацтва?..

     Звісно, не всім талантам козаків можна навчитися з книжок, дещо обов’язково треба випробувати на практиці. Але це зовсім не означає, що наші хоробрі пращури ігнорували писемність. Саме так подумали працівники відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів і розробили для своїх читачів новеньку гру «Як козаки до бібліотеки ходили». Вона одразу здобула чимало прихильників, адже минулого тижня участь у грі взяли учні 5-А і 5-Б класів ЗОШ № 21, 5-А класу СПШ № 3, 6-А і 6-Б класів ЗОШ № 12. Тут маленьким козакам і козачкам знадобилися як фізичні, так й інтелектуальні здібності, бо ж випробування передбачали тренування «усіх груп м’язів» (у тому числі й нематеріальної ерудиції).

     Наприклад, у конкурсі «Справжній господар» діти мали виявити вигадливість. Їм довелося нафантазувати можливості використання зламаних предметів – скажімо, перегорілої лампочки чи дірявої шкарпетки. У танцювальному змаганні без напруження уяви також не минулося: гопак дівчата й хлопці виконували не простий, а з інвентарем (відром, шваброю і т. п.). Потім учасники перевіряли «Чи вміють козаки кричати», вигукуючи гуртом щонайгучніше різні слова, та «Чи вміють козаки мовчати» – тут у нагоді стали акторські здібності (а як інакше зобразити текст української народної пісні невербально?..). Наприкінці довелося звернутися до власної пам’яті та виявити здогадливість. Кулінарний конкурс передбачав розуміння «Енеїди» І. Котляревського, зокрема, у царині давньої національної кухні. Дітлахи намагалися збагнути, що воно таке «тетері», «путря» й «баба-шарпанина», згадані в описі щедрого застілля класиком української літератури.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.jpg 008.JPG 009.jpg

     Не дрімали й учні 2-А класу Першої міської гімназії – учасники гри відділу масової роботи та естетичного виховання «Козацькі забави». Майбутні захисники й захисниці України і навприсядки бігали, і запускали повітряні літачки, і борщ готували за допомогою карток із намальованими інгредієнтами. А ще із зав’язаними очима зображували на папері найкращого козацького коня; навчалися мистецтву характерників, передаючи друзям зашифроване послання; перевіряли уважність і швидкість думки одне одного, запам’ятовуючи з одного погляду розкладені бібліотекарем на столі предмети. Іншими словами, розважалися, як справжні козаки!

 

010.jpg 011.jpg 012.jpg 013.jpg