background

     Кожен, хто любить шурхіт книжкових сторінок і звик проживати сотні життів, співпереживаючи описаним на них героям, добре знає, що література воістину універсальна. Вона пронизує життя, констатуючи, аналізуючи, пояснюючи його. А ще дарує плеяди неповторних художніх образів, які гармонійно вплітаються в мистецьке полотно. Не може не вражати, як органічно книга взаємодіє з різними видами мистецтва, даючи слова для пісень і вкладаючи їх на мелодію, пропонуючи сюжети для живопису й кінематографу, наповнюючи театральну сцену яскравими персонажами. Чудові приклади такої витонченої взаємодії спостерігали всі, хто завітав 25 березня до бібліотеки на головне літературне весняне свято – урочисте відкриття Всеукраїнського тижня дитячого читання «І голос твій нам душі окриля», цього року присвячений 85-річчю від дня народження В.А. Симоненка.

     Відповідальними за мистецьку складову дійства були чудові артисти – творчо обдаровані учні Першої міської гімназії, студенти Черкаського музичного училища ім. С.С. Гулака-Артемовського, учасники зразкового шоу-гурту «Квітограй» та інші учні ДМШ № 2, вихованці літературного театру «Задзеркалля», що працює в нашій бібліотеці. Залежно від своїх талантів, діти й молодь виразно читали вірші В.А. Симоненка, переживаючи на сцені гордість за Батьківщину, тривогу за рідних, найпалкіше кохання, захоплення красою навколишнього світу, нестримне бажання жити й «горіти». А ще грали на бандурі, фортепіано, скрипці, акордеоні народні та авторські композиції. Співали пісні про Україну. Танцювали ніжний вальс. Розігрували уривок із казки В.А. Симоненка «Цар Плаксій і Лоскотон». Особливе враження на присутніх справила театралізована композиція на вірші В.А. Симоненка, яку в образі видатного поета представив майстер художнього слова Ярослав Литвин.

     Аби запрошені на захід юні читачі, учні 8-Б, 8-Д та 10-У класів СПШ І – ІІІ ступенів № 17, якнайліпше відчули глибинний зміст поезій, оцінили роль В.А. Симоненка в українській літературі та побачили його постать на тлі минулої епохи, ведучі коротко розповіли факти з біографії поета й журналіста. Ілюстрацією для розповіді стали не лише вірші Майстра, а й невеликий відеосюжет про його дитинство та запис декламації неперевершених віршів самим автором. Готували й скеровували святкове дійство працівники відділу масової роботи та естетичного виховання.

 

006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG

     Неабияк на атмосферу свята завжди впливають його гості. Про свою любов до книг і читання, найяскравіші літературні враження та побажання до нового покоління читачів на заході розповіли: заступник начальника управління культури Черкаської облдержадміністрації Т.В. Дюміна; прозаїк, гуморист, голова Черкаської обласної організації Національної спілки письменників України (НСПУ) В.Т. Ткаченко; поетеса, перекладач, член НСПУ, лауреат Всеукраїнської премії імені Василя Симоненка Н.В. Горішна; голова Черкаської обласної профспілкової організації профспілки працівників культури В.В. Марштупа.

     Відкриття Тижня дитячого читання дало початок цілій низці незабутніх подій, які бібліотека підготувала для своїх користувачів: ігор, конкурсів, квестів, зустрічей із цікавими людьми, літературних вечорів та інших заходів. А на завершення цієї статті хочеться пригадати цитату улюблениці читачів-дітей Джоан Роулінг: «Я не вірю в ту магію, про яку мовиться в моїх книгах. Але я вірю, що дещо насправді чарівне може трапитися, коли ви читаєте хорошу книгу». Тож долучайтеся й ви до чарів художнього слова – для цього в нашій бібліотеці на вас чекає безліч літературних світів, захованих у книжках.

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG