background

      Усі люди різні, кожен має право на свою позицію та на свої вподобання. Цю, зрештою, просту загальновідому істину легко зрозуміти й запам’ятати. Але коли справа доходить до реальних життєвих суперечностей, дуже складно не почати дратуватися й не влізти у сварку. Як цьому зарадити, знає психолог нашої бібліотеки. Про це вона розповіла учням 8-Д класу СПШ І – ІІІ ступенів № 17 на тренінгу «Вирішуймо конфлікти разом».

     Для початку кожен із присутніх висловив своє розуміння терміну «конфлікт». Серед озвучених синонімів можна було почути слова «дискусія», «з’ясування стосунків» і навіть «бійка». Читачі наводили приклади подібних ситуацій зі свого життя, нерідко ледве втримуючись від різких і не зовсім коректних епітетів на адресу однокласників, вчителів, батьків, сусідів. Психолог допомогла дітям виявити корені агресії та описала, які типи поведінки обирають люди під час непорозумінь (для наочності асоціюючи ці типи з тваринами). Відтак учасники мали впоратися з практичною вправою, пов’язуючи відомі прислів’я з кожним типом поводження в конфлікті.

     Крім того, читачі дізналися, що конфлікт не обов’язково може бути деструктивним. Іноді він приносить і користь. Аби цей зиск віднайти, психолог показала дітям шляхи виходу з протистояння, основні правила його розв’язання. Запам’ятати нову інформацію учасникам тренінгу допомогла мудра життєва притча, а ще підказка, у якій саме книзі можна прочитати поради для уникнення конфліктів. До речі, це видання є й у нашій бібліотеці. Хочете знати більше? Ласкаво просимо до нас!

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG