background

      Уже не одне десятиліття минуло з часу першого видання найпопулярніших творів цього автора, а вони й досі очолюють рейтинги улюблених книг українських дітей та підлітків. Чи багато сьогоднішніх бестселерів для цієї категорії читачів зможуть похвалитися подібним результатом за кілька років?.. Про такі шедеври, як «Тореадори з Васюківки» і «В Країні Сонячних Зайчиків», про історію їх написання та життя їхнього творця говорили з учнями 2-Б класу СПШ І – ІІІ ступенів № 3 протягом літературної години «Творець країн казкових» до 85-річчя Всеволода Нестайка працівники відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів.

     На противагу до модернових літературних проектів, книги Всеволода Зіновійовича не потребують гучної промоції і не вражають влучними, але спрощеними алюзіями на актуальні події в державі. Секрет їхнього успіху нескладний: колоритна, доступна й багата мова; опуклі характерні персонажі; захопливий сюжет; особливий флер добра та світла. Іншими словами, усі компоненти справжньої якісної літератури. Утім, саме доброту в усіх її проявах варто було б поставити в цьому переліку на перше місце, адже нею просякнута буквально кожна сторінка творів Всеволода Нестайка. Це підтвердила навіть розповідь бібліотекаря про зародження ідеї «В Країні Сонячних Зайчиків». Виявляється, письменник взявся за написання казки після сну про те, як сонячний зайчик малював на його щоках ластовиння. А два продовження повісті завдячують своєю появою чуйності та відкритості Всеволода Зіновійовича до побажань відданих читачів.

     Хоча далеко не завжди життя письменника супроводжувала атмосфера радощів і світла.  Адже його дитинство припало на роки Великої Вітчизняної війни й повоєнної руїни. Та це не завадило йому до зрілих літ зберегти дитинне зачудування навколишнім світом й уміння мріяти по-справжньому. Тож недаремно всі його книги сповнені доброго, легкого гумору й присвячені пригодам маленьких фантазерів, наче списаних із самого автора в юності. Саме на цьому й наголошувала бібліотекар у своїй розповіді. Аби ж малеча вповні вловила неповторний літній присмак творів Всеволода Нестайка, наприкінці заходу їм продемонстрували уривки з короткометражної стрічки 1965 року «Тореадори з Васюківки». 

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG