background

Бондар Д. У царстві казки  / Д. Бондар ; худож. оформ. С. Хілько. – Черкаси : Відлуння, 1998. – 19 с. : ілюстр.

ПОДАРУНОК  (С.16–18)  Слухати

Текст читає автор

   Мама мене запитала, якого подарунка хочу від Діда Мороза, а я думала три дні і три вечо­ри, а придумати не могла. У садочку Дід Мо­роз і Снігурочка подарували ляльку Маринку і коробку цукерок, а мені хочеться такого, ну чогось такого зимового, красивого, ну що во­но таке – не придумаю. Мені було якось сум­но, вже сам Новий рік іде, а я не придумала для себе подарунка.

    Запитала маму, коли він саме прийде, а вона сказала, що о дванадцятій ночі. Я попросила розбудити мене. Мама тричі поцілувала мене в щічку і зачинила двері – пішла на кухню. Очі в мене не закривалися, я підійшла до вікна: надворі вітер хитав гіллям акації, а вона ше­лестіла і скрипіла. Ніч була дуже чорна, тільки на небі, наче хто фарбами де хотів там і нама­лював, зірки. Я дивилася на небо, а воно таке незрозуміле, і мама не вміє пояснити, чого во­но таке. «О, а зірки дихають, так-так, як при­дивишся пильно до них, то видно, як дихають, вони живі, як і ми. Все, буду спати.»

    І ось одна із зірок стає більшою, вона руха­ється і швидко опускається до землі. І побачи­ла Наталочка, як від зірки прямо до неї летить якийсь кораблик, а коли він закружляв біля вікна, то Наталка побачила, що це не кораб­лик, а жовтий красивий листочок.

   Кватирка відчинилася і листок легенько опус­тився на підвіконня. На нім стояла дівчинка, в неї було плаття і корона з маленьких білих сні­жинок.

   – Здрастуй, сестричко, – сказала маленька дівчинка і посміхнулась. – Ти так довго диви­лась на мою зірку, що я вирішила провідати тебе в новорічну ніч. Лишилося дві хвилини до півночі, задумай одне бажання: я виконаю для тебе.

   – Ой, я не знаю як тебе звати, але мені хоті­лося б, щоб ти залишилася в мене, я тебе не ображу.

  – Ти добра дівчинка, але я не можу лишити­ся, бо мене чекає моя зірка, а зовуть мене Косміла... Чуєш, уже годинник б’є дванадцять, пос­пішай.

   – Спасибі, Косміло, я не можу придумати чогось такого, але залиш мені якусь згадку про себе.

  – Молодчина, Наталочко, прощавай! – лис­точок колихнувся і вилетів у ніч. Зірка відда­лялася, а від неї летіли білі сніжинки. Я прос­нулася вранці, підійшла до вікна: на вулиці все було засипано снігом.

   – Ось що подарувала мені Косміла! Ось що мені хотілося, а я не могла придумати!