background

Поет, перекладач, член Національної спілки письменників України.

Народилася 18 грудня 1959 року на Житомирщині. Дитинство пройшло в старовинному селищі Смотрич на Поділлі.

1983 року Н.В. Горішна з червоним дипломом закінчила інженерно-оптичний факультет Чернівецького державного університету. Працювала інженером, викладачем, програмістом.

Вірші пише з дитинства. Перша публікація була – п’ятикласницею в районній газеті «Ленінським шляхом». Школяркою двічі друкувалася в республіканському журналі «Піонерія».

Живе в Черкасах з 1982 року.

Зараз у творчому доробку письменниці є чотирнадцять поетичних книг. Н.В. Горішна працює у жанрах поезії, поетичного перекладу, літературних пародій. Перша збірка «Бджола на асфальті» побачила світ 2006 року. Потім були збірки «Розп’яття осені» (2007), «Совість. Переклади з Володимира Нарбута», «Право на весну», «Сутність. Поезії у стилі хоку» (2008), «Гусінь янголів. Переклади», «Горішина. Автопереклади» (2009), «Різдвяне Немовля. Переклади», «Поет у спідниці. Літературні пародії» (2010), «Під сонцем серця» (2011), книга для дітей «Дочекалися! Ура!!!» (2012), «Тарас Шевченко. Тризна. В перекладі Наталії Горішної» (2015), «Люблю» та «Звинувачена в почуттях. Обрана інтимна лірика» (2017). Перу Н.В. Горішної належать також переклади таких відомих поем, як «Втікач» (М.Лермонтова), «Люблю» (В.Маяковського), «Квіти» (С.Єсеніна») та ін.

Перекладає українською мовою поетичні твори з російської та болгарської мов (усього більше 100 авторів). Її вірші перекладено англійською, болгарською та російською мовами.

Наталія Володимирівна як керівник дитячого літературно-творчого гуртка «Пегасик», що діє при Черкаській обласній бібліотеці для дітей, підготувала п’ять книжечок з творами своїх вихованців. Книжечки мають назву «"Пегасик" і пегасівці» (2011, 2012, 2013, 2014 (два випуски)).

Письменниця постійно співпрацює з журналами для дітей та юнацтва: «Веселі картинки (українською мовою)» – як перекладач; «Веселі уроки» – веде рубрику «Сторінки ерудитів»; «Весела перерва» – як перекладач та автор шкільних «запам’яталок».

Наталія Володимирівна Горішна є лауреатом Всеукраїнських літературних премій імені Василя Симоненка (2012 р. за книгу поезій «Під сонцем серця») та Олександра Олеся (2017 р. за книгу поезій «Люблю»).