background

0303

Кузнецов В. У лісі суфіксів шукаємо корінь / Владислав Кузнецов // Веселі уроки. – 2023. – № 9-10. – С. 12-13.

Розбір слова за будовою. Що це і для чого потрібне? Щоб збагнути мовні закони і стати освіченою людиною. Раптом вам заманеться вигадати нове слово, знаючи певні правила, ви з легкістю зробите це. Саме так роблять письменники з багатою уявою, імпровізують навіть учені-фізики й математики. Науковці відкривають щось нове, конструюють прилади, синтезують речовини. І все це треба якось обізвати. От і доводиться вигадувати нечувані доти слова.

Читайте статтю та з’ясовуйте, що й до чого.

0202

Що? Де? Коли? Або запитання в картинках // Веселі уроки. – 2023. – № 9-10. – С. 10.

Що було написано над входом у Академію Платона? Чому гуси, качки й журавлі літають ключем, а сороки – безладно? Хто завіз у Італію рецепт виготовлення макаронів?

Спробуйте перевірити свою ерудицію та відповісти на ці та інші запитання в картинках.

08.jpg06

Йосипенко В. Зверхнє ставлення до сну шкідливе / Віктор Йосипенко // Юннат. – 2023. – № 11. – С. 2.

Усі ми чули тезу про те, що повноцінний сон – важливий для здоров’я. Його називають одним із факторів для подолання стресу чи уникнення хвороб серця. Хочете дізнатися, що знає про сон наука, та як він впливає на наш організм: від уважності до можливості застудитися? Тоді ця стаття – саме для вас.

0707

Хорощак Л. Що космос робить з організмом людини / Любов Хорощак // Юннат. – 2023. – № 10. – С. 3.

Це важливі знання, адже вчені планують відправляти місії вглиб Сонячної системи. Політ на Марс і назад, наприклад, може зайняти близько 1100 днів (більше трьох років). А космічний корабель, на якому полетять астронавти, буде набагато меншим за МКС, а значить тренажери на ньому будуть невеликими.

Читайте статтю та дізнавайтеся, як тривалий космічний політ впливає на людський організм.

0505

Горова Я. Софіївський парк в Умані / Яніна Горова // Паросток. – 2023. – № 3. – С. 51-54.

У старовинному місті Умань знаходиться одна з найвизначніших пам’яток ландшафтного мистецтва в Європі – Національний дендрологічний парк Софіївка. Дивовижний рукотворний сад, у якому переплелись казка та реальність, легенди та міфи, щось вічне, невловиме та загадкове. Він є одним із найвидатніших творінь світового садово-паркового мистецтва кінця ХVІІІ – першої половини ХІХ ст. Заснований місцевим магнатом, графом Станіславом Потоцьким і названий на честь йогокрасуні-дружини, гречанки Софії.

Запропонована стаття – для тих, кому цікаво більше дізнатися про історію створення цього казкового парку, його мальовничі пейзажі, скульптури, легенди та міфи пов’язані з ним.