background

    Толкін Д. Р. Р. Сильмариліон : / Джон Рональд Руел Толкін ; за ред. К. Р. Толкіна ; пер. К. Оніщук ; пер. віршів О. О'Лір та Н. Федорак ; літ. ред. Н. Федорак та О. Фешовець ; консультанти Л. Рудницький та О. Фешовець. – 3-тє опрац. вид. – Львів : Астролябія, 2015. – 570, [5] с. : карти.

 

  «Сильмариліон " – один з наймасштабніших світів в історії фентезі, міфологічний канон, який Джон Руел Толкін становив протягом усього життя. Книга про перші Епохи Середзем'я, в якій розказана не тільки історія великої війни між Світлом і Темрявою, яка протягом тисячоліть стрясала колись мирну і квітучу землю, а й передісторія Кілець Всевладдя – Кілець, шлях яких до Середзем'я ще тільки починається…

    Видання розраховане на широке коло читачів.

    Лем С. Едем ; Соляріс ; Повернення із зірок ; Непереможний : пер. з пол. / Станіслав Лем ; упоряд. та прим. В. Арєнєва ; [післяслово В. Язневіча] ; іл. Р. Крамара. – Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2016. – 765 с. : іл., портр. – (П'ятикнижжя Лемове). - Кн. вид. за підтримки Пол. ін-ту у Києві.

 

  «Соляріс», найвідоміший роман Станіслава Лема, вважається класикою science fiction, його перекладено безліччю мов і двічі екранізовано режисерами зі світовими іменами. Роман присвячено пошуку контакту землян з мислячим Океаном екзопланети Соляріс. Водночас, в романі піднято філософсько-етичні проблеми пізнання світу, антропоцентризму, людяності, та, власне, відповідальності за все, що робить людина, як на Землі, так і за її межами. Для широкого читацького загалу.

    Шкляр В. М. Чорnе соnце : збірка / Василь Шкляр ; дизайнер обкл. Queller ; худож. М. Пащук. – Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2016. – 298 с. : іл.

 

  Ця збірка – про трагічні події на Донбасі. Головний герой – двадцятивосьмирічний юнак, який щиро любить свою країну, прагне нової долі для неї і намагається робити все для цього, навіть ризикуючи власним життям... Хто і навіщо затягує війну на Донбасі, чому гинуть найкращі, чому місцеві вважають своїх визволителів ворогами, яким буде майбутнє України? Глибока, сповнена смутку, болю й надії історія розгортання російсько-української війни – очима бійця полку «Азов», якого честь і сумління змусили взяти до рук зброю. До книжки, крім «Чорного Сонця», увійшли твори «Танець під чортову дудку», «Крук – птаха нетутешня», «Останній шанс Захара Скоробагатька», «Високі гори у Ялті», «Цілком таємні історії», різні за тематикою, настроєм і часом написання. Всі вони про Україну, якою вона була, якою є і якою буде. Для широкого читацького кола.

    Кононович Л. Чигиринський сотник : роман / Леонід Кононович ; [передм. І. Бондаря-Терещенка]. – Харків : Фабула : Ранок, 2016. – 525 с. – (Сучасна проза України).

 

  Леоніда Кононовича звикли вважати основоположником кримінального жанру в українській літературі, але його новий роман «Чигиринський сотник» – щось зовсім інше. Це гостросюжетна оповідь про маленького козака, що немов зринув із надр стародавньої легенди, безтурботного мандрівника в нетрях язичницької демонології, і в той самий час – теперішній лицарський роман, «козацьке фентезі», де національна традиція перегукується із чужоземними містичними практиками, а чудове багатство мови сполучається з бойовою динамікою історичної саги. Це по-справжньому екстремальне читання, несподіваний і гострий погляд на наше минуле й «український мир». Для широкого кола читачів.

    Малешка А. Магічне Дерево. Червоний стілець : повість / Анджей Малешка ; пер. з пол. Б. Антоняк ; [іл. А. Малешка]. – Львів : Урбіно, 2017. – 287 с. : фотоіл.

 

  Анджей Малешка – кінорежисер, автор повістей і сценаріїв, лауреат кількадесяти премій різноманітних міжнародних кінофестивалів. Його фільми й літературні твори сповнені фантастичних пригод, поєднують сучасні реалії й магію, і, водночас, розповідають про дуже важливі речі. Буря звалила величезного старого дуба. То було Магічне Дерево, з якого люди виготовили сотні предметів, кожен з яких зберіг частинку магічної сили. Серед них був і червоний стілець. Неймовірні пригоди, небезпека й магія. Світляний міст і велетенська хвиля цунамі. Летючий будинок, здоровенний лев і сотня чарівних собак! Фантастична розповідь про дітей, які знайшли стілець, що виконує добрі і погані бажання, та про те, що з цього вийшло. Для читачів молодшого та середнього шкільного віку.