background

        Презентація унікального краєзнавчого проекту – медіачеленджу «Скарби козацького міста» – відбулася 5 жовтня в Черкаській обласній бібліотеці для дітей. Участь у заході взяли учні загальноосвітньої  школи № 19 та вихованці Черкаського міського центру туризму, краєзнавства, екскурсій та спорту учнівської молоді. А також вчителі-організатори шкіл, працівники бібліотек міста та представники засобів масової інформації. Присутнім детально розповіли про сутність проекту, відповіли на питання, представили яскравий проморолик та закликали до участі. З коментарями виступив автор ідеї, головний спонсор і член творчої групи Богдан Мацапей та автор літературної частини медіачеленджу, письменниця Олена Желєзняк. Підігріти інтерес до змагання допомогли вихованці Черкаської школи бойового гопака на чолі з керівником Олександром Проценком.

     Ця подія стала наймасштабнішою в низці презентацій медіачеленджу, що їх команда проекту активно проводила протягом останнього часу. Раніше ми вже писали про представлення квесту під час Дня міста Черкаси. Крім того, ідею змагання було розкрито учням 8-А і 8-Б класів ЗОШ № 6 під час презентації 28 вересня.

     Нагадаємо, що медіачелендж передбачає боротьбу за скарб, за легендою, захований десь в історичній частині міста Черкаси. Гравці кожного тижня читатимуть главу художньої історії про пригоди трьох дітей в обласному центрі. Цей текст – своєрідна інструкція з пошуку реального призу. Опис вчинків героїв допоможе уважним читачам не лише збагнути маршрут пошуків, а й ознайомитися з минувшиною Черкас, зазирнути в її маловідомі, але варті уваги закутки. Наприкінці кожної глави публікуватиметься також блок тематичних завдань, обов’язкових для виконання протягом тижня, до випуску наступної частини історії. Оприлюднення художньої оповіді розпочнеться вже 12 жовтня на сторінці події в мережі Facebook, а також у виданні «Нова Доба» (газета й сайт), на порталах «ПРОЧЕРК» та in.ck.ua.

     Тексти ілюструють вихованці художньої студії «Сузір’я» ПНЗ «Багатопрофільний молодіжний центр» Черкаської міської ради. Керівник студії Ольга Курська вже розробила логотип медіачеленджу. Для авторів проекту також дуже важлива фактологічна точність і достовірність викладеної в історії інформації. Перевіряти її нам допомагають фахівці з історії краю та етнології, серед яких Сергій Ганницький, Вікторія Наумчук. Кваліфіковані консультації надають також архітектор Федір Гонца та краєзнавець і науковець Андрій Темченко. Проект реалізується у співпраці з Черкаським обласним краєзнавчим музеєм. Цьому закладу ми завдячуємо не лише консультаціям з боку його працівників, а й тим, що в музеї будуть розміщені деякі локації квесту. Організаційну підтримку у реалізації проекту надає Департамент культури і взаємозв’язків з громадськістю Черкаської ОДА

     До пошуків запрошуються індивідуальні гравці та команди кількісним складом до 6 осіб. Вік учасників обмежений: за скарб можуть боротися учні 6 – 11 класів. Молодші просто не впораються із загадками, які будуть досить-таки непрості. Гравцям не забороняється звертатися за порадою до старших осіб – батьків, вчителів, бібліотекарів. Крім того, в обласній бібліотеці для дітей для учасників передбачена особлива послуга. Вони можуть звернутися по допомогу до таємного консультанта. Це хтось із персонажів історії. У випадку, якщо пошуки дітей на якомусь етапі зайдуть у глухий кут або буде не зрозумілим завдання, консультант допоможе невеличкою підказкою або натяком.

     Мотивує потенційних учасників не лише загадковий скарб, а й пам’ятні призи, які можна заробити, ретельно виконуючи всі завдання медіачеленджу, рекламуючи квест у соціальних мережах, готуючи творчі роботи, присвячені ідеї змагання. За кожну подібну дію гравці отримують бали, які щотижня оприлюднюватимуться в турнірній таблиці.

     Розпочати гру легко. Необхідно лише зареєструватися за спеціальним посиланням. До слова, всі, хто встиг заповнити анкету на цей момент (а таких сміливців уже понад 2 десятки), 5 жовтня отримали перше завдання на свої електронні скриньки. Незабаром усі учасники медіачеленджу також отримають стильні значки, що слугуватимуть перепусткою для безкоштовного відвідування всіх локацій квесту – їх можна знайти по всьому місту. Детальніше з правилами медіачеленджу можна ознайомитися тут.  

     Приємно також повідомити, що наша подія вже набула розголосу. Про презентацію медіачеленджу повідомили на порталі in.ck.ua, в Інтернет-виданні «Нова Доба» та на сайті Департаменту культури і взаємозв’язків з громадськістю Черкаської ОДА 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG 010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG