background

      Пізнати основи національного стилю в одязі й помилуватися найкращими зразками декоративно-ужиткового мистецтва випала нагода учням 8-А класу Першої міської гімназії у відділі масової роботи та естетичного виховання. Йдеться про творчу зустріч із народною майстринею, членом Спілки майстрів народного мистецтва України Наталією Крамною-Таран «Мить художньої майстерності».

     Звісно, обговорити всі нюанси цього виду художньої діяльності з його шедеврами в оздобленні знарядь праці, тканин, посуду, меблів впродовж годинного заходу не є можливим. Тож наша гостя зосередилася на кількох цікавих підліткам аспектах: елементах національного жіночого й чоловічого вбрання та техніках вишивки. Мова була про головний убір заміжніх молодиць (очіпок) та незаміжніх дівчат (вінок). Про те, як вінки оздоблювалися хутряними баламбонами, зануреними у віск паперовими квітами, розцяцькованими стрічками. Кілька таких уборів з особистої колекції майстрині найбільш сміливі читачки навіть приміряли.

     Говорили також про багаті можливості вишивки, складну роботу з вибілювання ниток і полотна, таїнство ручного виготовлення й прикрашання сорочок і рушників, якому дівчата вчилися змалечку. Прикметно, що Наталія Олексіївна в цьому напрямку мистецтва людина не випадкова: за фахом вона – художник із вишивки. Тому уяву присутніх вразила не лише розповіддю, а й особистим образом (вона була в стилізованому й власноруч оздобленому вбранні), і зразками своєї роботи – виставковими ляльками, розшитими хустками, різноманітними сорочками. Допомогла майстриня розібратися й в інших елементах жіночого гардеробу – керсетках, юпках, плахтах, запасках, поясах. Спілкування вийшло дуже живим і, зрештою, відвідувачі якщо й не стали експертами в декоративно-ужитковому мистецтві, то принаймні дізналися чимало нового, незвичного й корисного для себе в плані моди.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG