background

    На цей раз 1 вересня продовжує прекрасну традицію проводити перший урок нового навчального року в стінах обласної бібліотеки для дітей. Незвичайну й насичену подробицями інформацію в приємній для сприйняття формі підготували працівники всіх відділів обслуговування користувачів. А оскільки 2016-ий – ще й рік 25-ї річниці незалежності України, то й заходи вийшли особливими.

     У відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів читачам запропонували розпочати навчальний процес із пригадування всіх рекордів, якими наші земляки прославили країну за останню чверть століття. Погодьтеся, це неабиякий стимул для посиленої праці за партою. Отже, для учнів 3-А, 4-А, 4-Б класів ЗОШ № 19, 2-Д класу СПШ № 17 тут провели перший урок «25 миттєвостей незалежної України». Більшість подій, про які розповідала бібліотекар, дітлахи не застали: вони народилися наприкінці першого десятиліття нового тисячоліття, коли держава вже встигла утвердити свою свободу на світовій арені. Але знайти й вміти розповісти про найгучніші перемоги українців – безумовно, справа гідна. Адже досягненнями спортсменів Оксани Баюл, Інеси Кравець, братів Віталія й Володимира Кличків, Андрія Шевченка, Яни Клочкової й ще низки легкоатлетів, біатлоністів, гімнасток, шахістів Україна ніколи не втомиться пишатися. Як і успіхами кінорежисерів, авіаконструкторів, співаків, громадських і політичних діячів, космонавтів та й кожного звичайного трударя, який щоденною працею допомагає розбудовувати державу.

     Урок державності «З Батьківщиною в серці» відділу масової роботи та естетичного виховання для учнів 10-А класу Першої міської гімназії та 3-Б класу СПШ № 3 був покликаний прищепити читачам повагу до малої Батьківщини з її легендами, звичаями, гостинністю, красою природи. Хоча не оминули на заході увагою й загальнодержавні цінності, як-от: права й обов’язки громадянина, закріплені Конституцією; найпрекрасніші витвори мистецтва – поезію, музику, живопис; багатство національних краєвидів і містичну силу головних державних символів. Освіжити в пам’яті й закріпити такі корисні для кожного українця знання читачам допомогла тематична вікторина та активне спілкування з бібліотекарем.

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG

     Найнасиченіша програма чекала на відвідувачів відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів. Тут для учнів 8-Б, 8-Г класів Черкаської гімназії № 31, 8-А, 8-Б, 6-А класів ЗОШ № 19, 5-В класу ЗОШ № 21, 5-Б, 6-Б, 8-А, 8-Б, 10-Б класів Першої міської гімназії організували відразу три заходи: уроки державності «Від проголошення незалежності – до нової України», «Щоб у серці жила Батьківщина» та урок-гру «Я люблю Україну». Учасники першого з названих уроків здійснили екскурс у минуле нашої країни, пригадавши такі вікопомні події, як затвердження Акту злуки ЗУНР та УНР, проголошення Карпатської України, ухвалення Декларації про державний суверенітет України, Акту проголошення Незалежності України та ін. А ще діти вкотре помилувалися красою й багатством української мови, здивувавшись її рекордам, цікавим секретам та взаєминам з іншими слов’янськими (і не тільки) мовами; обговорили події новітньої історії та віддали належне досягненням сучасників у різних сферах життя.

     Учасники другого заходу здійснили віртуальну мандрівку рідними теренами й захопилися дивовижами, що їх приберегли для туристів і корінних жителів Київ, Львів, Одеса, Харків, Полтава та інші міста України. Власну уявну подорож мали й учасники уроку-гри. Розігруючи невеличкі вистави про користування різними транспортними засобами (і не лише автомобілем, літаком чи поїздом, а й екзотичною ракетою), дітлахи подумки відвідали кілька важливих станцій. Наприклад, на «Мапі України» вони пригадали основні державні свята, традиційне вбрання й національну кухню. На «Українській статистиці» оцінили достовірність різних числових показників, що стосуються демографічної ситуації, географії та культури держави. Під час гостин на станції «Ця постать в історії» присутнім довелося назвати чимало видатних пращурів, а станція «Мовна» перевірила вміння читачів боротися із суржиком та користуватися фразеологізмами. Також урок державності «Щоб у серці жила Батьківщина» для учнів 7 – 8 класів ЗОШ № 7 провели працівники сектору нестаціонарного обслуговування відділу обслуговування учнів 5 – 9  класів.

     Усього ж, протягом 1 – 2 вересня в стінах бібліотеки та на пунктах нестаціонарного бібліотечного обслуговування заходами було охоплено 594 дитини.  

010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG 014.JPG 015.JPG 016.JPG 017.JPG 018.JPG 019.JPG 020.jpg 021.JPG