background

         Ніхто не заперечуватиме, що для дітей літо – пора відпочинку, у тому числі й від школи. Але це як подивитися… Звісно, уроків ніхто в цей час для малечі не проводить і домашніх завдань не загадує. Та однак навіть у школі, скажімо, у червні можна провести час на відмінно – якщо йдеться про пришкільний оздоровчий табір. Наша бібліотека не один рік співпрацює з такими таборами, і досвід цей є напрочуд вдалим: у нас діти завжди можуть поєднати участь в іграх із пізнавальними процесами, ще й книжку собі вибрати до смаку – для домашнього читання. Цей рік винятком не став.

     До проведення різноманітних заходів для маленьких читачів-відпочивальників долучилися відділ обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів, відділ масової роботи та естетичного виховання та відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів. Працівники кожного підготували для своїх відвідувачів як прості розваги, так і більш серйозні форми організації дозвілля.

     Певно, що в теплий сезон найбільшою популярністю користувалися заходи із «грайливим» настроєм – так, щоб можна було і порухатися, й інтелектом похвалитися, і почуттям гумору блиснути, ще й друзів здивувати. Наприклад, знання законів можна було продемонструвати в правознавчій грі «Великі права маленької дитини», нюансів становлення української державності – в історичній грі «Усе моє, все зветься Україна», загальну ерудицію – в інтелектуально-пізнавальній грі «Колесо фортуни», інтелектуальній регаті «Підняти вітрила!» та грі-мозаїці «Хитромудрі завдання для діточок старанних». Спробувати свої детективні здібності малечу припрошували в пригодницьких перегонах «Шпигунські пристрасті», а поринути на годинку у світ дорослих – у пізнавально-розважальній грі «Всі професії потрібні і пошани дуже гідні». До Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища вчасно нагодилася природнича гра «Бринить природи мова кольорова». Як і розумні та важливі пізнавальні відеогодини «Пам’ятники тваринам» і «Життя видатних тварин». А для м’язів та хорошої реакції випробовування знайшлися в іграх «Ура! Канікули!» та «Літо-літечко веселе».   

     Насправді світ розваг – значно ширша й цікавіша площина, ніж може здатися на перший погляд. Ось і в бібліотеці за активне дозвілля читачів «відповідали» не лише ігри. З ентузіазмом діти, які відпочивають у пришкільних таборах, приймали лялькову виставу «Троє поросят», годину веселощів «Хай дитинство радісно сміється», розважально-ігрові програми «Літо в бібліотеці – свято щодня» та «Сяйте, усмішки, сонцем зігріті». І неабияк раділи можливості розім’ятися на танцювальному майданчику «Танцюємо разом з героями мультфільмів».

     Звісно, наші читачі тішилися не розвагами єдиними. Знайшлося в бібліотечних залах місце й для корисних повідомлень. Збагатити свій розум новими знаннями дітлахам дозволили: пізнавальна відеогодина «Найзагадковіші місця планети», година українознавства «Зелена неділя – свято природи» та відеоподорож «Відкрий для себе рідне місто». А поєднати розваги й серйозну інформацію були покликані: свято «Дитинству сонце подаруйте», свято-розвага «Світ починається з дитинства» та свято-ювілей «20 років з «Пізнайком».

     Вдосконалювати у вільний час можна не лише мозок і м’язи, а й свій художній смак. Успішний зразок заходів, що тренують у дітей естетичне чуття, бачимо у випадку з мистецьким калейдоскопом «Караван історій», музичним лекторієм «Малятам про музику» та лекцією-концертом «В країні музичних інструментів». До речі, розвивати почуття прекрасного в читачів бібліотекарям допомагали викладачі та учні Черкаської дитячої музичної школи № 2.

     Згадані вище дійства протягом майже трьох тижнів відвідували діти, які відпочивають у пришкільних таборах СПШ №№ 3, 17, 33, 28, гімназій № 9 і № 31, санаторної школи-інтернату № 14, колегіуму «Берегиня» № 23, НВК «ЗОШ – ліцей спортивного профілю № 34», ЗОШ №№ 5, 8, 12, 21, 29, 30.

     Приємно зазначити, що цього червня наші працівники проводили масові заходи не лише для груп з пришкільних оздоровчих закладів. Аудиторію багатьом із них складали ще діти з мовного табору СПШ № 3, оздоровчого табору «Дніпровська хвиля» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, літнього профільного табору «Еврика», обласного притулку для неповнолітніх. Крім деяких уже згаданих подій, ці читачі відвідали: відеомандрівку «Європа – відома й невідома», веб-розвідку, присвячену подіям Другої світової війни, «Ми з майбутнього», квест «Будьмо знайомі, бібліотеко», зустріч із письменницею Аллою Гутніченко, інформаційно-конкурсну розминку, актуальну напередодні ХХХІ Олімпіади, «На старт, увага..», бібліокіно «Читали. Дивилися. Радимо».

     Усього ж за період роботи пришкільних оздоровчих та мовних таборів учасниками розважально-пізнавальних заходів у бібліотеці стали 2459 дітлахів різного віку.

010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG 014.JPG 015.JPG 016.JPG 017.JPG