background

      У насичену подіями й враженнями одноденну поїздку до столиці вирушили 25 квітня 10 переможців обласного конкурсу «Духовні цінності в моєму житті», який нещодавно пройшов у нашій бібліотеці. Подорож пам’ятними місцинами Києва забезпечила читачам співорганізатор конкурсу громадська організація «Громадянський рух Наталії Нетовкіної «За процвітання Черкащини».

     Те, що вони абсолютно справедливо вибороли такий приз, діти довели ще по дорозі до столиці. У проведеній для них бібліотекарями літературній вікторині та короткій розминці за гумористичними питаннями інтелектуальної гри «Що? Де? Коли?» школярі продемонстрували любов до читання книг найрізноманітніших жанрів, повагу до історії та культури України і неабияку здатність до критичного мислення. Уже незабаром їхні знання поповнилися чималою порцією цікавої інформації.

     Першою зупинкою в мандрівці стали відвідини Святої Успенської Києво-Печерської лаври. Для дітей провели екскурсію територією, що включала огляд Ближніх печер, Підземної церкви Введення Пресвятої Богородиці, Хрестовоздвиженського храму та інших значущих пам’яток. Ще більше укріпитися у своїй вірі та переконатися в правильності обраного морального орієнтиру дітям допомогла зустріч із першим проректором Київської духовної академії і семінарії протоієреєм Сергієм Ющиком. З благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Онуфрія отець Сергій привітав переможців та вручив їм символічні подарунки.

     У своїх конкурсних творах серед духовних цінностей учасники змагання називали не лише релігійні почуття та Біблію, а й мистецтво та культурні надбання українців. Тим приємнішим був для переможців наступний пункт маршруту – Національна опера України ім. Т.Г. Шевченка. У храмі Мельпомени діти переглянули оперу М.А. Римського-Корсакова «Казка про царя Салтана» за безсмертним твором О.С. Пушкіна. Навіть ті, хто зазвичай стримано реагують на оперу та й узагалі вважають себе «занадто дорослими для казок», були зачаровані пишною красою костюмів і декорацій, майстерністю та артистизмом акторів і розкішшю інтер’єра одного з найвідоміших театрів України.

 

02.jpg 03.jpg 04.jpg 05.jpg

     Як казав А.П. Чехов: «У людині все має бути прекрасним: і обличчя, і вбрання, і душа, і думки». Тож не дивно, що після театру мандрівники зазирнули на виставку українських модельєрів (до речі, цей пункт організатори поїздки додали до програми за побажанням самих переможців). Дівчата і хлопці познайомилися з перспективними українськими дизайнерами, оглянули їхні найновіші колекції та мали можливість з перших вуст дізнатися про останні тенденції зі світу моди та стилю. Бонусом до цього візиту стала можливість зробити ексклюзивне селфі на справжньому подіумі для модних показів.

     Завершення подорожі стало надзвичайно пронизливим й актуальним. На учасників чекала екскурсія по Майдану та вулиці Інститутській з екскурсоводом від компанії «Цікавий Київ». Дітям не просто розповіли про трагічні події Революції гідності, а й наочно показали місця перших барикад та відрізки вулиць, на яких загинули більшість героїв Небесної Сотні. Справжнім емоційним шоком для читачів став імпровізований меморіал із фотографіями героїв та вірш, написаний на пам’ять про них колишніми «колегами по Майдану», яким пощастило вберегти життя. Стримати сльози не могли ні діти, ні дорослі. Саме розмова про патріотизм і національну свідомість як справді важливі духовні цінності стала фінальним акордом цієї подорожі.

     Ще більше яскравих фотографій цієї пригоди та посилання на статті про неї в інших джерелах можна знайти на сторінках бібліотеки в соціальних мережах.

 

006.jpg 007.jpg 011.jpg 013.jpg