background

Підготувала: Ієвлєва Н.Г.

«Рідкісної душевної краси й благородства був Михайло Коцю­бинський. Чарівна людина і справжній поет. Читайте його пре­красні твори, у нього є чого повчитися», –писав Максим Горький.

Народився Михайло Коцюбинський 17 вересня 1864 р. у місті Вінниці в сім’ї дрібного урядовця. Його батько, Михайло Матвійович, був людиною доброю, принциповою, чесною, не терпів підлабузництва. Йому час­тенько  доводилось  міняти  роботу, а  сім’я  змушена була переїжджати слідом за ним з місця на місце. Згодом у своїй автобіографії письменник згадуватиме, що до дев'яти років він перебував у Вінниці, а потім довгий час довелося жити «то на селі, то знов у місті, все на тім же багатім природою, теплім, прекраснім Поділлі».

Мати письменника, Гликерія Максимівна, була на одинадцять років молодша за батька. Коцюбинський згадував її з особливою теплотою: «Мати... з тонкою і глибокою душевною організацією, добра, незвичайно любляча, здатна на самопожертву, особливо для мене, якого дуже любить. Має добрий смак, благородні погляди, любить літературу. Я ріс під впливом матері, до якої завжди був ближчим, ніж до батька. Всі кажуть, що ми подібні до себе не тільки з обличчя, але й характером і уподобаннями».

Спочатку родина жила заможно. Коцюбинські мали свою ха­ту (материн посаг), садок, город. Малого Михайлика доглядала сільська жінка Хима. Муся (так звали його в родинному колі) був первістком і улюбленцем сім'ї. У дитинстві його любили всі, навіть нерідні сестри, з якими він охоче грався і до яких ста­вився з приязню і добротою. У години дозвілля діти (їх було шестеро) під керівництвом матері любили ставити вистави, інсценізувати народні пісні.

Коли сім'я переїхала в м. Бар, Михайлик пішов у школу. Вчився він добре, був серйозним не на свої роки, але в дитячих іграх і витівках був хорошим компаньйоном. Коцюбинські меш­кали в будинку поблизу базару, і хлопчик часто бігав туди. Та не базар його приваблював, а пісні лірника Купріяна, які він записував у зошит.

Михайло Коцюбинський народився в той час, ко­ли офіційною мовою в Україні була російська. Як стверджує дослідник творчості письменника академік Сергій Єфремов, у сім'ї Коцюбинських теж розмовляли по-російськи. Українську мову хлопчик чув лише від челяді, але згодом почав складати українські пісні на   взірець народних.

Після школи Михайло продовжив навчання в Шаргородському духовному училищі. «Серед тих авторів, яких я ковтав десятками, найбільше враження зробили на мене Марко Вов­чок, а потому Шевченко», – згадував письменник. З-поміж інших сільських поповичів Михайло вирізнявся не ли­ше зовнішнім виглядом, начитаністю, а й відразою до брехні, доносів, які були поширені серед бурсаків. На вечорах він дек­ламував Шевченка, у вільний час захоплювався малюванням (малював тушшю портрети Добролюбова, Бєлінського, Чернишевського). На канікулах хлопець багато читав, відчував нестримний потяг до пера. Та й взагалі, вплив книги на письменника важко оцінити, адже всього в житті він досяг завдяки самоосвіті.

Після закінчення училища М. Коцюбинський готувався екстер­ном скласти екзамен у гімназію, мріяв вступити в університет. Та не судилося. Родинне горе (мати осліпла, батько втратив роботу) лягло на плечі юнака. Михайло став основним годувальником у сім’ї. Він давав приватні уроки, але заробітки були настільки мізерними, що іноді вдома навіть чаєм не могли почастувати гостей.

Наприкінці 1881 р. М. Коцюбинський переїздить до Кам’янець-Подільського. За зв'язки з організацією «Народна воля» та участь у нелегальних зборах його заарештовують, притя­гають до судової відповідальності. Згодом за письменником був установ­лений негласний нагляд, який не знімався до самої його смерті.

У 1891 р. Михайло Михайлович склав іспит на народного вчителя і став учителювати по селах. Його завжди можна було побачити там, де збиралися люди: біля криниці, біля ставка, у полі. Він був приємним співрозмовником, добрим порадником. В цей час з’являються перші твори М. Коцюбинського – оповідання для дітей «Харитя», «Ялинка», «Маленький грішник».

Потім понад п’ять років письменник працював у сільськогосподарській комісії, яка вела боротьбу з шкідниками виноградників у Бессарабії та в Криму. Робота в комісії позначилася на його здоров'ї, і М. Коцюбинському доводилося лікуватися за межами України, зокрема в Італії, на острові Капрі. Тут він по­знайомився з відомим російським письменником Максимом Горьким.

А ще, Михайло Михайлович часто бував у селі Криворівня на Прикарпатті, де зустрічався з І. Франком, Лесею Українкою, В. Стефаником, В. Гнатюком.

Відомо, що М. Коцюбинський був закоханий у квіти. Одного разу, під час чергової поїздки, під білою стіною рибальської хати письменник побачив блідо-рожеві мальви. Обличчя його засяяло усмішкою, і, скинувши перед квітами капелюха, Михайло Михайлович сказав: «Здоро­венькі були! Як вам живеться на чужині?». А на одній вечірці його назвали соняхом, на що він відповів: «Дійсно, я сонях. Люблю сонячне повітря і, як сонях, тягнуся до сонця!». «Сонцелюб», «сонцепоклонник» – так називали письменника.

У творчому доробку М. Коцюбинського є низка творів, адресова­них дітям. Як згадувала його дочка Ірина, окремі з них він писав для власних дітей. Віршовані твори, прозові казочки, оповідання письменник надсилав у журнал «Дзвінок», з яким співробітничав.

Останні роки життя М. Коцюбинський провів у Чернігові, де й помер. Похований він на Болдиній горі – улюбленому місці його прогулянок.

 Твори письменника:

для молодших школярів:

 Коцюбинський М. М. Брати-місяці : словац. нар. казка / М. М. Коцюбинський ; пер. зі словац. Д. Чередниченка. – К. : Веселка, 1981. – 19 с. : ілюстр.

 Коцюбинський М. М. Десять робітників : оповід. та казки / М. М. Коцюбинський ; мал. Н. Макарової. – К. : Веселка, 1976. –12 с. : ілюстр.

 Коцюбинський М. М. Маленький грішник : оповідання / М. М. Коцюбинський ; мал. Л. Ільчинської. – К. : Веселка, 1987. – 32 с. : ілюстр.

 Коцюбинський М. М. Нюрнберзьке яйце : оповідання / М. М. Коцюбинський ; худож. Ю. Крига. – К. : Веселка, 1992. – 15 с. : ілюстр. – (Для першокласників).

 Коцюбинський М. М. Харитя : оповідання / М. М. Коцюбинський ; мал. Л. Ільчинської. – К. : Веселка, 1982. – 14 с. : ілюстр.

 Коцюбинський М. М. Чого ж вони зраділи? : казка / М. М. Коцюбинський ; худож. О. Кошель. – К. : Веселка, 1991. – 12 c. : ілюстр.

 Коцюбинський М. М. Ялинка : оповідання / М. М. Коцюбинський ; худож. А. Михайлюк. – К. : Веселка, 1981. – 16 с. : ілюстр.

 для середнього і старшого шкільного віку:

 Коцюбинський М. Вибрані твори / М. Коцюбинський. – К. : Дніпро, 1977. –501 c.

 Коцюбинський М. М. Дорогою ціною / М. М. Коцюбинський ; іл. В. Василенко. – К. : Дніпро, 1980. – 74 с. : ілюстр. – (Шкільна бібліотека).

 Коцюбинський М. З глибини : повість, новели / М. Коцюбинський. – К. : Факт, 2005. – 206 с.

 Коцюбинський М. М Збірка творів / М. М. Коцюбинський ; уклад. та передм. Н. Левченко. – Х. : Прапор, 2008. – 334 с.

 Коцюбинський М. М. Коні не винні : повість, оповід. / М. М. Коцюбинський ; худож. А. Ленчик. – Х. : Фоліо, 2006. – 317 с. : ілюстр. – (Українська класика).

 Коцюбинський М. М. Тіні забутих предків : повісті, оповід., етюди, нариси, казки / М. М. Коцюбинський ; худож.-оформл. І. Осипов. – Х. : Фоліо, 2006. – 350 с. – (Українська класика).

 Коцюбинський М. М. Фата Моргана : повість (із сільських мотивів) / М. М. Коцюбинський ; іл. М. Стороженко. – К. : Дніпро, 1977. – 133 с. : ілюстр.

Що читати дітям про письменника:

Гоян Я. П. Сонцепоклонник : [М. Коцюбинський]  // Гоян Я. П. Провісники : есе / Я. П. Гоян ; ілюстр. В. І. Касіяна. – К., 2011. – С. 236-241.

 Кодлюк Я. П. Михайло Коцюбинський (1864-1913) / Я. П. Кодлюк, Г. С. Одинцова // Кодлюк Я. П. Сто двадцять розповідей про письменників : довід. для вчителя почат. кл. / Я. П. Кодлюк, Г. С. Одинцова. – К., 2006. – С.74-76.

 Коляда І. А. Михайло Коцюбинський / І. А. Коляда, О. Ю. Кирієнко ; худож.-оформ. Є. В. Вдовиченко. – К. : Укрвидавполіграфія, 2012. – 120 с.

 Кононенко П. П. Михайло Коцюбинський (1864-1913) / П. П. Кононенко, М. І. Дубина, І. О. Ладоня // Кононенко П. П. Українська література : підручник / П. П. Кононенко, М. І. Дубина, І. О. Ладоня. – К., 1993. – С. 130-150.

 Короненко С. Марячи в лихоманці, він раптом заговорив українською : ранні твори Михайла Коцюбинського не обіцяли, що з нього виросте великий письменник / С. Короненко // Урядовий кур'єр. – 2013. – 11 верес. – С. 18.

 Костюченко В. А. Михайло Коцюбинський / В. А. Костюченко // Літературними стежками : нарис історії укр. л-ри для дітей ХХ ст. / В. А. Костюченко. – К., 2009. – С. 38-42.

 Куриліна О. В. Михайло Коцюбинський (1864-1913) / О. В. Куриліна, Г. І. Земляна // Куриліна О. В. Українська література : довід. для абітурієнтів та школярів загальноосвіт. навч. закл. / О. В. Куриліна, Г. І. Земляна. – Кам'янець-Подільський, 2004. – С. 195-201.

 М. М. Коцюбинський // Українська дитяча література / за ред. Л. М. Кіліченко. – К., 1984. – С. 67-75.

 Михайло Коцюбинський // Дивосвіт "Веселки" : антол. л-ри для дітей та юнацтва : в 3 т. Т. 1. – К., 2004. – С. 403-404.

 Михайло Коцюбинський (1864-1913) // Усі українські письменники / упоряд.: Ю. І. Хізова, В. В. Щоголева. – Х., 2005. – С. 187-194.

 Поліщук Я. І ката, і героя він любив... Михайло Коцюбинський : літ. портр./ Я. Поліщук. – К. : Академія, 2010. – 302 с. – (Життя і слово).

 Про відзначення 150-річчя з дня народження Михайла Коцюбинського : постанова Верховної Ради України, 17 верес. 2013 р. // Урядовий кур'єр. – 2013. – 8 жовт. – С. 9.

 *  *  *

Біографія Михайла Коцюбинського [Електронний ресурс] // «OnlyArt» : вірші про кохання та життя : [сайт]. – Режим доступу: http://onlyart.org.ua/?page_id=34524, вільний (11.04.14). – Назва з екрану.

 Михайло Михайлович Коцюбинський : [біогр. та твори] [Електронний ресурс] // УКРЛІТ.ORG : публіч. електрон. б-ка укр. худ. л-ри : [сайт]. – Режим доступу: http://ukrlit.org/Kotsiubynskyi_Mykhailo_Mykhailovych/, вільний(11.04.14). – Назва з екрану.

 Осяяний сонцем (М. Коцюбинський) : [докум. фільм] [Електронний ресурс] // ТРК «Глас» : [сайт]. – Режим доступу: http://glas.org.ua/projects/teleportret/kocubinsky.html, вільний (11.04.14). – Назва з екрану.

 Сонцепоклонник Михайло Коцюбинський [Електронний ресурс] // Osvita.ua: укр. л-ра : [сайт]. – Режим доступу: http://ru.osvita.ua/vnz/reports/ukr_lit/16138/, вільний (11.04.14). – Назва з екрану.

 Цікаві факти про Михайла Коцюбинського [Електронний ресурс] // Dovidka.biz.ua:довід. цікавих фактів та корисних знань : [сайт]. – Режим доступу: http://dovidka.biz.ua/tsikavi-fakti-pro-mihayla-kotsyubinskogo/, вільний (11.04.14). – Назва з екрану.