background
Калейдоскоп бібліотечних заходів

Шпигуни, правознавці, морські вовки, переможці інтелектуальних турнірів – бодай на годинку можна відчути себе ким завгодно, якщо регулярно відвідуєш бібліотеку. І справа не лише в читанні (хоча книга й лишається універсальним порталом в усі часи й світи). У Черкаській обласній бібліотеці для дітей є чимало цікавих ігор і пізнавальних заходів, які і командному духу навчать, і фантазію збагатять, і дарують шанс спробувати себе в різних іпостасях. У цьому переконалися діти, що відпочивають у міському таборі «Апельсин». Для кількох його загонів, щоб об’єднують понад сотню дітей, у нашому закладі пройшло відразу 4 заходи на різну тематику.

 Три заходи підготували для читачів працівники відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів. Один із них був безпосередньо пов’язаний із темою близького свята, тобто із законодавством. Йдеться про правознавчий турнір «Мої права, мої обов’язки». Цей захід у максимально зрозумілій малечі формі пояснює, які права мають громадяни України (і дітки зокрема). Читачі мали й самостійно продемонструвати, наскільки розуміють ці надважливі питання. Тож охоче розглядали тематичні малюнки, відповідали на питання вікторини й шукали правопорушення у відомих усім із пелюшок казках – «Попелюшці», «Гидкому каченяті», «Козі-дерезі», «Сніговій королеві» тощо.

У піратську розважальну пригоду «Свистати всіх нагору» запросили тих, хто мріє про далекі мандри й зачарований морською романтикою. Ігрові піастри гравці заробляли, читаючи послання з пляшок, формуючи уявну корабельну команду й пригадуючи все, що знають про далекі острови.

Розшифровувати приховані меседжі довелося й учасникам пригодницьких перегонів «Слідство ведуть знавці». А ще – складати пазл-фоторобот таємного агента, знаходити заховані на малюнку кімнати предмети, розшукувати на аркушах музичні інструменти, дешифрувати криптограми і здогадуватися про паролі. Завдяки перегонам, юні розвідники зрозуміли, що для будь-якого детектива головний інструмент – ерудиція та пильність.

До речі, поворушити мізками випало й старшим відвідувачам: у відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів для них провели інтелектуальний марафон «Україна унікальна, Україна надзвичайна». Щоб досягти успіху в цьому змаганні діти мали продемонструвати не лише знання національної історії, географії та культури, а й логіку та вміння працювати в команді. Адже саме ці риси необхідні, коли шукаєш відповіді на питання у форматі інтелектуальної гри «Що? Де? Коли?».

Працівники названого відділу встигли також у цей час попрацювати й з іншими користувачами – дітьми, що відпочивають у таборі при школі “Montessori Family”.  Для них організували пізнавальну відеогодину «Дивовижний світ шоколаду». Це вже точно ті ласощі, які смакують усім! До того ж, шоколад має настільки багату історію, стільки цікавих фактів пов’язані з ним і сьогодні, що слухати про нього подобається і дорослим, і малим.

 

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg image005.jpg image006.jpg image007.jpg image008.jpg image009.jpg image010.jpg image011.jpg image012.jpg