background
Бібліографічні продукти й вікторина до роковин аварії на Чорнобильській АЕС

Як тільки не називають лихо, що сталося на нашій землі вночі 26 квітня 1986 року! Яких тільки символічних, містичних, дидактичних значень йому не приписували! Найбільша техногенна катастрофа в історії людства оголошувалася давно провіщеною, уроком людству, помстою природи і т. д. Та ніхто не заперечить, що це одна з найстрашніших трагедій, які спіткали Україну. За нею стоять незліченні смерті, хвороби людей і тварин, зруйновані долі родин, довготривалі руйнівні наслідки для екології. А ще – це зразок безвідповідальності влади й найгірших наслідків замовчування такого рівня загроз. До роковин аварії на Чорнобильській АЕС пропонуємо пригадати основні етапи тих жахливих подій і дізнатися, що коїться в зоні відчуження три десятиліття потому, із пізнавальних медіапродуктів, підготовлених працівниками бібліотеки.

У відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів оформлено тематичну поличку «26 квітня: день Чорнобильської трагедії». На ній представлені адаптовані для маленьких читачів книги, що висвітлюють катастрофу максимально точно й акуратно. Серед найновіших – твір Катерини Міхаліциної «Квіти біля четвертого», що надійшов до бібліотеки завдяки Українському інституту книги.

Попереджувальна довідка «Чорний біль України» в рубриці «Бібліографічні матеріали» (розділ «Бібліотечному фахівцю») на сайті Черкаської обласної бібліотеки для дітей містить хронологію подій, а також важливу додаткову інформацію – список тематичної довідкової й художньої літератури з анотаціями. Також на «Ігровому майданчику» сайту (категорія «Екологія і географія») можна зіграти в коментовану екологічну вікторину «Чи знаєте ви історію Чорнобильської катастрофи?». Після відповідей майже на кожне з питань ви прочитаєте також розгорнуті доповнення до фактів у них.

Більше дізнатися про розмах і перебіг катастрофи, з’ясувати, як дика природа відновилася з того часу, отримати доступ до змістовних інтернет-ресурсів й інфографіки з теми ви зможете за допомогою інтерактивного плакату «Чорнобиль: погляд через роки» у віртуальному хабі «Навколо читання» (рубрика «Календар подій»). Натискайте на підписи й світлини на ньому й читайте вибрані для вас тексти.