background

     День відкритих дверей і святково-розважальна програма «Книги я люблю читати» – ось ідеальне 30 вересня в нашому закладі з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек. Свята одночасно професійного, бо відзначається бібліотекарями, і масового – для читачів. Воно з’явилося, аби нагадати людям, наскільки необхідні світу бібліотеки. Адже це не тільки скарбниця книжок, храм ідей, думок, історій – усього, що ми можемо назвати мудрістю та досвідом людства. Це майданчик для обміну інформацією, інтелектуальних розваг, спілкування з однодумцями, пошуку нових друзів, розвитку власних талантів і відпочинку душею. Власне, усі ці принади Черкаська обласна бібліотека для дітей й продемонструвала своїм відвідувачам в останню неділю вересня.

     Феєрверк цікавих подій розпочався в книгозбірні із самого ранку ще у вестибюлі. Справа від входу розташувалося «Читай-кафе», де кожен охочий міг посмакувати «читай-бульками» – ексклюзивними лимонадами від казкових героїв. Бібліофіли із задоволенням куштували «Шумбурбульки від Великого Дружнього Велетня», «Вишневі бульки від барона Мюнхгаузена», «Гарбузові бульки від Гаррі Поттера» тощо. Солодкий смак і яскраві кольори напоїв, напевно, підштовхнуть не одного юного дегустатора взятися за книжки, аби з’ясувати на честь кого й чому ці смаколики так назвали.

     Навпроти імпровізованого буфету у розпалі був майстер-клас із виготовлення книжкових закладинок у вигляді олівців. Тут же можна було написати на мініатюрних моделях книжок назви улюблених творів і свою думку, чому варто їх читати. Уже надписані, яскраві міні-видання пропонувалося повісити на книжкове дерево. Після свята ця «рослина» ще довго прикрашатиме хол, даючи можливість відвідувачам дізнатися, яким творам віддають перевагу наші читачі. Біля книжкового дерева працювала лотерея, в якій розіграли дві популярні книги: «Найновіші пригоди їжачка Колька Колючки та зайчика Косі Вуханя» Всеволода Нестайка – для малюків та першу історію із циклу «Лунастри» Наталії Щерби – для старших читачів. Лотерейний квиток отримували ті гості, хто заповнив спеціальну анкету, залишивши на згадку про себе малюнок або кілька теплих фраз.

     У кімнаті Казок на малечу чекала презентація лялькового гуртка «Грайлик». Тут керівник об’єднання розповідала, як застосовувати акторські здібності в театрі ляльок й за допомогою м’яких ведмедів, зайців, поросяток і лисиць у казковій формі розповідати своїм ровесникам про добро, дружбу, взаємодопомогу. Усі бажаючі могли спробувати керувати з-за ширми ляльками-рукавичками у вигляді м’яких іграшок-звірят.

     В актовій залі бібліотеки на гостей чекала святкова програма. Було презентовано відеокліп на пісню про бібліотеку, в якому знялися переможці конкурсу книжкових відеооглядів «Фабрика вражень». Зі своєю роботою охочих познайомили вихованці літературно-творчого гуртка «Пегасик» та його керівник Олена Желєзняк. Це об’єднання має багату на цікавих особистостей і події історію, адже заснувала його понад 45 років тому відома дитяча письменниця Майя Фролова. І з того часу майстерному володінню пером і блискучим іграм зі словами в ньому навчалося чимало дітей, які виросли в шанованих письменників, журналістів і літературознавців. Під керівництвом Олени Желєзняк гурток уже встигнув випустити дві збірочки поезій та прози «пегасівців». Саме про них гуртківці й письменниця розповідали присутнім у форматі запитання-відповідь. А ще ділилися творчими планами й професійними секретами. За найкраще запитання один із глядачів отримав збірку-розмальовку «Звірята і малята», сформовану з оповідань «пегасівців» та малюнків їхніх друзів – вихованців художньої студії «Сузір’я» позашкільного навчального закладу «Багатопрофільний молодіжний центр».

     Стильну хіп-хоп оперу за мотивами казки Корнія Чуковського «Муха-Цокотуха» представили глядачам вихованці дитячої відеостудії «Соняшник». Вокально-речитативне дійство розгорталося на сцені й супроводжувалося динамічними зображеннями, що їх можна було побачити відразу на двох екранах. Фах операторів, відеорежисерів, освітлювачів, звукорежисерів і майстрів монтажу, яких готує гурток, також можна було оцінити, переглянувши відеоролик, підготовлений вихованцями «Соняшника» та його керівником Романом Завгороднім спеціально для такої події. До слова, вихованці гуртка не лише дружно розважалися, а й попрацювали: зйомки та інтерв’ю тривали й на святі! Тож незабаром ми побачимо ще й репортаж із місця подій.

     Гучну презентацію своєї діяльності зробив і літературний театр «Задзеркалля», що також працює в бібліотеці. Учасники гуртка, спільно з працівниками бібліотеки та спеціально запрошеними «зірками» – учнями 3-А класу ЗОШ № 8 – представили глядачам особливу прем’єру сучасної української версії казки Г.-Х. Андерсена «Бридке каченя». Сценарій вистави написав керівник «Задзеркалля» Олександр Бондаренко. Він же здійснив постановку спектаклю й виконав у ньому одну із центральних ролей – лелеки-оповідача. Маленькі школярі випробували себе в ролі поросят, гусенят, котенят, курчат та індичат. Їхнім завданням було створити переконливу атмосферу пташиного двору, де тон задавали їхні «батьки» – дорослих птахів і свійських тварин зображували вже бібліотекарі. Учасники «Задзеркалля» грали ролі каченят і їхнього «бридкого» одноплеменця (знавці казки в курсі, що він виявився маленьким лебедем) – дитяче втілення останнього розділили двоє юних акторів, які зображували свого героя в різному віці. Старші учасниці гуртка представляли лебедину зграю. Особливого колориту виставі додали козацькі виправи вихованців Черкаської школи бойового гопака – ставні хлопці вчили вже дорослого лебедя (в минулому – гидке каченя) прийомам українських лицарів. Цікаво, що керівник юних козаків Олександр Проценко також отримав у спектаклі роль – задерикуватого півня на пташиному подвір’ї. Окремо хочемо подякувати ПП «Виробничо-технологічна комерційна фірма «Леся» та особисто директорові підприємства Наталії Мочернюк за матеріали для яскравих костюмів усіх «мешканців» пташиного подвір'я. Глядачі добре прийняли п’єсу, гідно поцінувавши її поетику, комічні й трагічні образи персонажів та глибоку життєву філософію, замасковану під дитячу казку. Відеозапис вистави можна побачити на сторінці «Задзеркалля» на нашому сайті (розділ «Об'єднання за інтересами», рубрика «Ми на сцені»).

     Завершенням дійства став розіграш лотереї, хоча це зовсім не означало, що добіг кінця і День відкритих дверей. Події продовжилися квестом «Вам лист із Гоґвортсу». Учасниками мали можливість стати усі охочі дітлахи середнього шкільного віку за попередньою реєстрацією. Гравці занурилися у світ магії та чаклунства, відчули себе учнями стародавньої школи ворожбитів та перевірили свої знання улюблених творів Джоан Ролінг про пригоди Гаррі Поттера.

     Після обіду в бібліотеці працював гурток «Кольоровий світ» – майданчик для навчання основам живопису й декоративно-прикладного мистецтва. Підживлює натхнення крихіток-художників (заняття гуртка традиційно відвідують найменші наші читачі), звісно ж, якісна література. На противагу малюкам на другому поверсі зібралися найстарші відвідувачі читальні – в інтелектуальну битву там вступили гравці дорослої ліги гри «Що? Де? Коли?».       

007.jpg 008.jpg 009.jpg 010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG 014.JPG 015.JPG 016.JPG 017.jpg 018.JPG 019.jpg 020.JPG 021.JPG 022.JPG 023.JPG 024.JPG 025.jpg 026.jpg 027.JPG