background

     Милуватися багатством барв, форм, запахів і звуків живої природи можна безкінечно, адже у диких ландшафтах та рослинах вона не повторює себе, утворюючи часом фантастично прекрасні композиції. Так само безкінечно можна милуватися пейзажами, майстерно виписаними митцями з натури. Підтвердженням цьому є персональна виставка живопису художника-аматора Олега Чижикова, що її презентували у відділі масової роботи та естетичного виховання учням 8-Б класу Першої міської гімназії.

     Творча зустріч з Олегом Михайловичем «Магія пейзажу» розпочалася в галереї відділу, де учасники могли не лише поспілкуватися, а й безпосередньо ознайомитися з полотнами. Перед очима захоплених читачів постали картини лісів, річок, полів та інших красивих природних об’єктів у різні пори року. Кожне полотно на диво живе: демонструє коливання настроїв навколишнього світу, грайливе сонячне проміння, рух вітру в гілках, легкий бриз на воді, блиск снігу на галявині, який начебто готовий зарипіти будь-якої миті – варто лише торкнутися поверхні.

     Сам Олег Чижиков систематичної й професійної художньої освіти не здобув. Однак протягом усього життя вчився тонкощам живопису за різних обставин і за допомогою багатьох людей. В армії спостерігав за роботою солдатів-художників; переймав досвід художньо обдарованого господаря будиночка, який молода сім’я Чижикових колись знімала; під час військової служби в Польщі опановував інститутський курс живопису разом із двома художниками-оформлювачами. На початку 90-х років навіть вступив до Московської академії народної творчості на заочне відділення живопису. Однак закінчити навчання так і не судилося. Згодом життя внесло свої корективи. Олег Михайлович навчався в Духовній семінарії та Академії, прийняв сан і тепер служить протоієреєм, настоятелем парафії Успіння Пресвятої Богородиці Української православної церкви Київського патріархату Черкаської єпархії. Та вільний час, як і раніше, із задоволенням присвячує фарбам і пензлям. Вважає, що своїми теплими роботами прославляє світ як творіння Бога й допомагає побачити божественний замисел в усій його гармонії.

     Кількох присутніх на зустрічі відвідувачів полотна й особистість Олега Михайловича настільки вразили, що вони залишилися й після закінчення презентації для більш тісного спілкування. Митець із задоволенням поділився із зацікавленими секретами своєї майстерності, дещо розповів про важливість перспективи на полотні. Усіх, хто не потрапив на зустріч, працівники відділу традиційно запрошують роздивитися картини в галереї – вони будуть доступні для ознайомлення ще тривалий час.

003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG

     Інші користувачі відділу – учні 2-А класу СПШ № 3 – самі спробували себе в ролі художників під час творчого уроку «Чарівні казки клена». Утім, цей захід переслідував значно важливішу мету, ніж просто навчити дітей малювати осіннє листя. У вступному слові бібліотекар розповіла чимало цікавих і зворушливих фактів про дерева: їхню значущість для планети загалом і людей зокрема, їхню систему спілкування між собою й взаємопідтримки (коли рослини одного виду підживлюють коріння зрубаного до пня «товариша», дерева-«батьки» додають поживних речовин «молоді», не здатній конкурувати з вищими сусідами за сонячне світло тощо), їхню особливу красу й рекорди за тривалістю життя, висотою, об’ємом стовбура. Малюкам продемонстрували репродукції картин відомого художника-пейзажиста Івана Шишкіна, провели з ними тематичну фізкульт-хвилинку з елементами медитації й запропонували створити власний пейзаж із великим розкішним деревом. На переконання організаторів заходу, енергію гармонії та любові, що її випромінюють дерева, здатні відчувати справжні художники, коли пишуть свої пейзажі. Тож малюкам важливо не лише навчитися правильно тримати пензля й засвоїти технічні прийоми, а навчитися бачити внутрішню й зовнішню красу навколишнього світу, відкрити для неї свою душу, як це здатні робити митці. 

001.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG