background

     Три насичені пригодами, яскравими враженнями та новими знайомствами дні на Херсонщині – ось найголовніший приз, який завзята любителька книжок Світлана Калашник отримала за перемогу в обласному етапі І Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання». Поруч з іншими 30 книгоманами з різних областей України найкраща читачка Черкащини брала участь у пізнавально-розважальних квестах, спілкувалася з відомими вітчизняними письменниками, мандрувала значущими місцинами Херсонської області й отримувала найжаданіші презенти – стоси новеньких книжок і літературні настільні ігри.

     Багату на події програму «Бібліокемп лідерів читання» для дітей та супроводжуючих-бібліотекарів (окрема професійна частина) розробив і забезпечив колектив Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки за підтримки Українського культурного фонду. Майже відразу після прибуття юним книгоманам (більшість із них – учні 6 – 7 класів) запропонували розім’яти м’язи на свіжому повітрі. Мова про флеш-моб «Будь патріотом – читай українське!», під час якого діти виконали кілька запальних і нескладних танцювальних рухів під бадьору українську пісню. Після цього фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання» було урочисто відкрито.

     Подальший розклад передбачав не меншу активність як малих, так і дорослих учасників дійства й усі три дні підкидав гостям Херсона все нові цікаві заходи. Ближче познайомитися з Таврійським краєм дітям допомогла ігрова програма «Літературний GPS-навігатор» – засіб для пізнання книжкових досягнень Херсонщини, її найвизначніших історико-культурних пам’яток і природних скарбів. Старанні книгознавці здійснили віртуальну подорож селищами й містечками, де народилися, жили та творили майстри слова.

     Однак відкривати для себе нові землі переможцям конкурсу судилося не лише за допомогою комп’ютера й книг. Уже на другий день візиту на них чекала справжня поїздка до Біосферного заповідника «Асканія-Нова» ім. Ф.Е. Фальц-Фейна, де протягом кількох годин захоплені мандрівники дихали ароматним повітрям, роздивлялися симпатичних тварин і птахів, блукали парком і слухали екскурсію про історію, унікальні рослини й усіх мешканців одного з чудес України. Сповнені позитивними емоціями й багаті на сотні нових фотографій, читачі вирушили далі: на батьківщину Миколи Куліша, в село Чаплинку. Меморіальний музей видатного письменника представили його господарі – педагоги та учні опорного закладу Чаплинської селищної ради «Чаплинська спеціалізована школа І – ІІІ ступенів». Крім безпосередньо музею, дітям і дорослим представили й саму школу – здебільшого в тематичному відеоролику про її досягнення. Загалом, гостей у Чаплинці зустрічали хлібом-сіллю, танцями, піснями, віршами й інсценівкою частини комедії «Мина Мазайло» – усе у виконанні талановитих учнів закладу. Завершився ж другий день візитом на набережну міста Олешки. Тут уже трохи втомлених учасників «БібліоКемпу» зустріли справжні козаки, що розповіли про заснування Олешківської Січі, ознайомили з відображенням цього знаменного моменту в літературі й почастували добрим кулішем.

002.jpg 003.jpg 004.JPG 005.jpg 006.jpg 007.jpg 008.JPG 009.JPG 009_.jpg

     Утім, уявних мандрів далекими землями й навіть епохами лідерам читання також не бракувало. Про традиції й найкрасивіші міста країн-сусідів по материку допоміг більше дізнатися євроквест у бібліотечному форматі «Ми – українці, ми – європейці!». Поглибленню в минувшину Херсона сприяв літературно-краєзнавчий квест «Херсонська фортеця» – неабияке випробування для ерудиції, кмітливості й вміння працювати в команді. На гравців чекало п’ять зупинок: «Єкатерининський собор», «Літературна галявина», «Очаківська брама», «Монетний двір» та «Колодязь» – вони приховували свої підказки під відкритим небом, у парку. Так що й добряче побігати дітям довелося. Та це тільки поліпшило їм настрій, як і миле фінальне завдання запустити в повітря різнокольорові кульки – як символ дружби та єдності. Ще одною прогулянкою крізь століття стала екскурсія до Херсонського обласного краєзнавчого музею в останній день перебування на гостинній Таврійській землі.

     Та повернімося трохи назад. Це ж іще далеко не всі події цих бурхливих трьох днів! Надовго запам’ятається дітям урочиста церемонія вручення дипломів переможців І Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання» й відповідних подарунків – свіжих книжок від сучасних українських авторів. Урочистості добре розбавив мистецький презент від студентів Херсонського училища культури. А ще театралізована гра про те, як Викрадачка Часу хитрістю виманила в дітей цінні години життя, а Василина Огнєва із «Часодіїв» Наталії Щерби взялася їх рятувати. Переможців розділили на три команди – «Золоті медалісти», «Увінчані лаврами», «Володарі кубків», кожна з яких мала розв’язати по три літературні завдання. Тільки спільними зусиллями вдалося подолати зло в особі Викрадачки Часу і її посіпаки Дракона й відновити часовий баланс. А в однієї з команд була ще одна особлива місія – підготувати послання майбутнім лідерам читання. «Капсулу часу» із цим листом і назвами п’яти найцікавіших книг, на думку найкращих читачів, автори урочисто передали генеральному директору Національної бібліотеки України для дітей та Президенту Української асоціації працівників бібліотек для дітей Аллі Іванівні Гордієнко, яка спеціально завітала до Херсона, аби привітати переможців.

010.JPG 011.JPG 012.jpg 013.jpg 014.JPG 015.jpg 016.jpg 017.jpg

     Нагороди лауреатам конкурсу вручали знані в Україні прозаїки й поети –  Анатолій Кичинський, Любов Відута, Ірина Мацко, Антон Санченко, Анатолій Марущак. Власне, їхні найновіші твори також потрапили в презентаційний комплект для лідерів. Тож діти мали можливість відразу взяти в майстрів пера автограф. До речі, у них була нагода ще й поспілкуватися з письменниками, адже програма заходу передбачала творчі зустрічі із цими цікавими людьми. Крім уже названих літераторів, на питання дітей відповідали й ділилися творчими планами письменники Тетяна Луньова та Володимир Аренєв.

     За час перебування в Херсоні діти встигли не лише потренувати інтелект, познайомитися з творчими особистостями й побачити принади краю (хоч і цього вже вистачило б не на одну поїздку!). Вони змогли ще й випробувати власну креативність та втілити у виробах декоративно-прикладного мистецтва своє почуття прекрасного. У творчій майстерні Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки молодші учасники «Бібліокемпу» виготовили для себе птаху щастя – витончену керамічну іграшку-прикрасу, оздоблену квітковими українськими орнаментами та стрічками. Цю річ вони прихопили додому, на згадку про свої пригоди.

     Поки діти відпочивали й ще більше розвивали свій літературний смак, бібліотекарі, які супроводжували їх до Херсона, брали участь у професійній програмі. За допомогою дискусій, роботи в групах і фахового спілкування бібліотекарі знайомилися з інноваційними практиками популяризації читання й ділилися власним досвідом. Крім того, і для спеціалістів, і для юних читачів усі ці три дні були можливістю дізнатися чимало цікавого про Херсонську обласну бібліотеку для дітей ім. Дніпрової Чайки й побачити її роботу. І цей досвід був надзвичайно позитивним і корисним для всіх сторін. Наступними роками передбачається проводити фінал конкурсу щораз в іншій області та бібліотеці.  

018.JPG 019.JPG 020.JPG 021.JPG 022.JPG 023.JPG 024.jpg 025.jpg