background

      Техногенна катастрофа, яка спричинила колосальні збитки й мала трагічний вплив на життя людей і природу всієї Європи. Пусковий механізм для нескінченних дискусій про безпечність «мирного атома» й спорудження атомних електростанцій. Незгасний біль нашої землі через тисячі зруйнованих доль, винищених лісів і тварин, втраченого майна. Усе це про катастрофу на Чорнобильській атомній електростанції, що трапилася 26 квітня 1986 року. Численні покоління дітей знають про ті події лише з переказів батьків і підручників історії. Однак щовесни тема безпрецедентної самопожертви ліквідаторів й прикрої політики замовчування з боку радянської влади піднімається знову – під час уроків, бесід, лекцій та обговорень. Бібліотека також має кілька заходів, присвячених чорнобильському лиху, для різних категорій читачів.

     У цьому році ретельно дібрані матеріали про трагедію представили своїм користувачам відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів і відділ масової роботи та естетичного виховання. Перший запропонував годину пам’яті «Мужність і біль Чорнобиля» учням 8 – 11 класів Черкаського навчально-реабілітаційного центру «Країна добра», 8-А, 8-Б класів ЗОШ № 5, 6-Б, 7-А, 8-Б класів СПШ № 3, 8-Б класу Першої міської гімназії. Другий розробив годину вшанування «Заради нашого життя вони сягнули у безсмертя», яку відвідали учні 5-А, 5-Б класів ЗОШ № 8.

     На обох заходах у різних пропорціях була представлена інформація про перебіг лиха – від пожежі на станції до евакуації населення із зони ураження радіацією; про героїв, які зупиняли вогонь ціною власного здоров’я й життя; про особливості роботи з прибирання, очищення й захоронення радіоактивних уламків з даху енергоблоку й сучасний стан проекту укриття «Саркофаг»; про відродження ушкоджених земель, відновлення флори й фауни, повернення людей до колишніх місць проживання. Чимало йшлося також про безпосередній і прихований вплив катастрофи на сучасність, повторення сумного досвіду в Японії з аварією на АЕС Фукусіма-1, відображення чорнобильського лиха в мистецтві, літературі й комп’ютерних іграх, екстравагантні туристичні маршрути до зони відчуження. Підсумком спілкування стало обговорення моральних уроків трагедії: неготовності влади в технічному й інформаційному плані як до самої катастрофи, так і до усунення її довгострокових наслідків; милосердя й взаємодопомоги людей у складних обставинах; патріотизму ліквідаторів, що є гідними прикладами для наслідування. Пам’ять про аварію, розуміння її масштабів – питання не лише новітньої історії, а й майбутнього країни та всієї планети.

     Побіжно тема техногенної катастрофи стосувалася ще одного заходу у відділі масової роботи та естетичного виховання, на цей раз для малюків. Зокрема, для учнів 3-В класу СПШ № 3 з нагоди Дня довкілля тут була організована година спілкування «Неси добро у світ природи». Крім уже згаданої темної сторінки минувшини, у бесіді з дітьми бібліотекарі торкнулися загальних аспектів взаємодії людини й природи. Діти прослухали дібрану для них інформацію, переглянули тематичні відеоматеріали та взяли участь у вікторинах.   

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.jpg 007.jpg 008.jpg 009.JPG