background

         День захисника України, що збігається з Днем українського козацтва та церковним святом Покрови Пресвятої Богородиці, цьогоріч пройшов у нашій бібліотеці здебільшого в розважальному ключі. Але, як це зазвичай буває в стінах нашого закладу, не минулося без вагомої пізнавальної складової: діти не лише змагалися в різноманітних рухливих та інтелектуальних іграх, а й добряче набиралися розуму. Про те, як до відзначення усіх вагомих подій 14 жовтня підійшли в різних відділах бібліотеки, читайте нижче.

     Потрійна природа цього нещодавно відродженого в Україні свята відкриває величезний асортимент тем, на які можна поспілкуватися з читачами різного віку. Тут є місце й історіям про козаків, їхній побут, гардероб, кухню, військовий устрій, законодавчу систему та техніки бою; й легендам про дива заступництва й появи Божої Матері православним у складні часи; й фактам про обряди, весільні дійства, традиційне дозвілля та забобони, пов’язані із серединою жовтня; й роздумам про сучасних національних героїв, що бережуть рубежі держави від чужоземних зазіхань. Усі названі вище аспекти були висвітлені на наших заходах уповні.

     Веселощами та цікавими випробовуваннями запам’ятається цьогорічний День українського козацтва найменшим користувачам бібліотеки. У відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів для учнів 3-Б класу ЗОШ № 29, 3-І та 3-Е класів СПШ № 18, 3-А та 4-Б класів Першої міської гімназії провели військово-патріотичну гру «Гей, джуро, ставай до бою!» та історичну гру «Свою Україну любіть». Перше змагання дозволяло і м’язами пограти, й мізки задіяти, змушуючи учасників потренувати всі уміння, необхідні козацьким зброєносцям і помічникам. Браві джури мали на швидкість вбратися в шаровари (особливу увагу журі приділяло правильно зав’язаному паску), позмагатися в силі рук і гнучкості спини, пройтися навприсядки, побудувати міцний фортечний мур із кубиків. Знання майбутнім козакам теж потрібні найрізноманітніші: від розуміння значення козацьких термінів і військових чинів у порядку зростання до вміння розшифровувати таємні послання й розбиратися в деталях сучасного «залізного коня».

     Історична гра теж до снаги була лише справжнім патріотам. Ревізії піддалися знання малечею національних символів, традицій, географії, козацького буття, українських страв, свят, давніх народних ремесел, знатних історичних пам’яток і географії.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG

     Відвідувачі відділу масової роботи та естетичного виховання теж фізично повправлялися вдосталь. Скажімо, учням 2-А, 2-Б, 2-В, 4-А, 4-Б, 5-А, 5-Б класів ЗОШ № 8, 4-Б класу СПШ № 3 випало командно й на швидкість малювати коня; змагатися в приготуванні борщу (інгредієнти були зображені на картках); танцювати гопак, козачок і польку; вчитися на характерників з їхнім умінням перевтілюватися у тварин (пантоміма нашим читачам у поміч); вражати однокласників меткістю й чіткістю рухів, співами та іншими корисними талантами. Усіх цих здібностей вимагала від дітлахів патріотична гра «Козацькі забави».

     Тим часом старші читачі не стільки розважалися, скільки збагачували пам’ять інформацією. Так, учні 6-Б та 7-А класів ЗОШ № 8 з’ясували всі особливості народного календаря на жовтень. У цьому їм допоміг урок українознавства «Ступає шляхом золота Покрова». Місяць, який наші пращури ще називали рум’янцем, хмурнем, зазимником і корінником осені, виявився надзвичайно багатим на приємні й важливі для українців традиції. Присутні дізналися, звідки з’явилася назва свята Покрови Пресвятої Богородиці й чому українські лицарі з таким трепетом і шаною ставилися до Божої Матері. Почерпнули знання про національні весільні традиції, ворожіння й примовки, за допомогою яких юні дівчата намагалися прискорити свій шлюб і зробити його щасливим. Говорили з читачами також про поняття храмового свята, небесну покровительку жіночого рукоділля, початок і правила вечорниць, жовтневі прислів’я та багато інших змістовних речей.

     На учнів же 8-А класу ЗОШ № 8 чекала серйозна й навіть сумна розмова в межах літературно-музичної композиції «Мужність і відвага крізь покоління». Перед підлітками постали світлини та історії сучасних героїв, учасників АТО, які своїм життям рятували друзів, підлеглих, боролися за гідність нашої держави. Йшлося також про войовничий і хоробрий дух нації загалом, що виявився не раз протягом буремних і сповнених трагізму століть. Мова була про козаків, січових стрільців, бійців УПА. А ще про тих, хто бореться за правду не зброєю, а волонтерством, медичною працею, творчістю. Перейнятися темою читачам допомагали вірші, уривки відео й музичні записи.

006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.jpg 010.JPG 011.jpg 012.JPG 013.JPG

     Так само і побавитися, і поспілкуватися на серйозні теми пощастило користувачам відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів. Для них працівники організували гру «Козацькі перегони» та історичний хроноскоп «Мужність і відвага крізь віки». Учасниками заходів стали учні 5-Г класу СПШ № 17, 5-А класу ЗОШ № 21 імені Ю.Г. Іллєнка, 6-А класів ЗОШ № 22 та № 8.

     Розвага полягала в кількох дуже веселих конкурсах на хазяйновитість, гучність голосу, пластику тіла, знання національної кухні, швидкість думки й креативність. Діти вигадували застосування зіпсованим і на позір не потрібним у господарстві предметам (наприклад, прочитаній газеті або дірявій шкарпетці); перекрикували одне одного в спробах донести до слуху вчительки козацькі поняття (і хто після цього скаже, що в бібліотеці має бути тихо?!); витанцьовували з несподіваним реквізитом (тут під руку трапилися швабра, валіза й всілякі інші, не придатні для хореографії предмети); вгадували українські страви, ставлячи одне одному питання, тощо. Що-що, а нудьгувати гравцям не довелося.

      Інформаційно-бібліографічний відділ бібліотеки 14 жовтня також зустрів при повній зброї. З нагоди державного свята його працівники підготували попереджувальну довідку «Лицарі українських степів (525 років українському козацтву, яке зародилося на Черкащині)». Усім, хто не встигнув відвідати бібліотечні заходи із цієї теми або просто дуже цікавиться явищем козацтва та його нерозривним зв’язком із нашим краєм, вона точно стане в пригоді. Знайти й завантажити матеріал можна на нашому сайті в рубриці «Бібліографічні матеріали» (розділ «Бібліотечному фахівцю»).

014.JPG 015.JPG 016.JPG 017.JPG 018.JPG 019.JPG 020.JPG 021.JPG