background

       Відразу сім різнопланових заходів з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек провели для своїх читачів у відділі масової роботи та естетичного виховання. За допомогою бесід, зустрічей із цікавими людьми, конкурсів, творчих уроків та масштабних свят тут прагнули показати, наскільки щільно переплелася література з мистецтвом і наскільки корисною може бути робота з книгою в розвитку артистичного чуття.

     Скажімо, ліпше розуміти мистецтво музики й цінувати його найвідоміших представників учнів 3-Б класу СПШ № 3 вчила бесіда за книгою Г. Циферова «Маленькі казки про великого Моцарта». В основі спілкування лежала казка «Таємниця запічного цвіркуна», присвячена дитинству генія сонячних мелодій В.-А. Моцарта. Перед уявою присутніх поставали яскраві сцени з життя блискучого Відня, витонченого Парижа, галасливого Зальцбурга зразка ХVІІІ століття. Епохи, коли один вундеркінд побіля клавесину спроможний був розбурхати цілі імператорські двори, найширші кола аристократії, увесь тогочасний бомонд Європи. Бібліотекар переказувала зворушливі, кумедні та повчальні біографічні історії з книжки Г. Циферова, доповнюючи їх новітніми даними про вплив творчості В.-А. Моцарта на емоції, фізичний та інтелектуальний розвиток слухачів. Закріпити враження від щойно почутої інформації та композицій дітям допомогла невеличка вікторина на тему теорії музики.  

     Поцінувати живопис й особисто створити шедевр учням 2-А класу СПШ № 3 випала нагода під час творчого уроку «У фруктовому садочку». Юним художникам розповіли про техніку пуантилізму та її засновника Ж. Сера, продемонстрували зразки її використання. Не оминули також увагою красу осені на полотнах видатних майстрів. А свої сили запропонували випробувати в китайській техніці у-сін. Стисла інформація про філософське підґрунтя цього стилю малювання та інструктаж щодо правильного тримання пензлика й особливого способу його прокручування при нанесенні мазків надихнули малечу на власну творчість. Зображення гілочок із яблуками в усіх вийшли різні, зате виписані з душею.

     Віддати належне яскравим фарбам і незвичайному смаку автора змогли також учні 1-Б класу СПШ № 33 ім. В. Симоненка. Для них у відділі масової роботи та естетичного виховання провели годину декоративно-прикладного мистецтва «Самородок із Михайлівки», присвячену багатій творчості художника М.К. Мухи.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG

     Відчути себе активними учасниками сценічного дійства, та ще й випробувати власні акторські, хореографічні й співочі таланти пощастило учням 3-А і 3-Б класів ЗОШ № 8 на святі «Пізнати мудрість допоможе книга». Від початку дітлахи занурилися у фантастичну атмосферу: їм довелося перевиховувати капосну Бабу-Ягу власним сумлінним прикладом, розшифровувати телеграми від літературних персонажів, допомагати Буратіно з контрольною з казкознавства, визначати улюблені книжки за ілюстраціями до них, розгадувати тематичні загадки. Конкурс «На балу у Попелюшки» примусив усіх сміливців дати лиха закаблукам. Орієнтуватися танцюристам-аматорам довелося швидко, щораз змінюючи танцювальний стиль, залежно від мелодії. Стати ж на хвильку акторами їм допомогла гра «Показуха», під час якої малюки зображували різних героїв, ще й відтворювали слова пісень, що їх дружня аудиторія мала не лише розгадати, а й заспівати.

010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG 014.JPG 015.JPG 016.JPG 017.JPG

     Дещо більше дізнатися про мистецтво літератури й публіцистики учням 7-А класу Першої міської гімназії допомогла творча зустріч із журналістом і письменником «Чарівний світ Миколи Доскоча».

     Утім, мистецтво творення книги пов’язане не лише з красним письменством. Так, можливо, процес підготовки ілюстрацій до покладеної в основу видання історії, редагування тексту, його організація на сторінці, друк і зшивання сторінок під палітуркою – не така видовищна дія, як усі перелічені вищі. Однак це ретельна праця великої кількості людей, яка має свої принади, минувшину й по-своєму ефектна. Про це йшлося на пізнавальній відеогодині «Із глибини книжкового життя», яку відвідали учні 7-Б класу Першої міської гімназії. З присутніми говорили про книгу – від джерел і до сьогодення. У центрі уваги були теми винайдення писемності, попередників друкованих видань (глиняних табличок, сувоїв папірусу, малюнків на стінах печер і каменях тощо), перші та найвизначніші книгозбірні світу, найменші й найбільші книжки в історії.

     Щоправда, заходи у відділі масової роботи та естетичного виховання до Всеукраїнського дня бібліотек самими лише мистецькими розвагами не обмежувалися. Знайшлося тут місце й інтелектуальному змаганню – турніру допитливих «Більше читаю, більше знаю» для учнів 3-А, 4-А класів Першої міської гімназії, 3-В класу СПШ № 3. Маленькі ерудити випробовували свої сили в розшифровці повідомлень, галузях загальних знань, математики, літератури, природознавства, спорту, логіки. Вікторини, віршовані загадки, письмові завдання, запитання різного формату неабияк розпалили азарт розумників і розумниць, примусивши добряче попрацювати мізками й поборотися за перемогу.

018.JPG 019.JPG 020.JPG 021.JPG