background

          Вибороти омріяний приз – захопливу подорож на підсумкові заходи конкурсу дитячого читання «Книгоманія» до м. Львова – намагалися учні 6 і 7 класів Корсунь-Шевченківського, Золотоніського, Канівського, Монастирищенського, Смілянського, Христинівського, Городищенського районів, міст Канів та Черкаси. Обласний етап змагання пройшов у нашій бібліотеці вдесяте.

     Конкурс дитячого читання започаткувала громадська організація «Форум видавців» (м. Львів) ще у 2002 році. Черкаська область долучилася до дійства у 2006 році й із того часу у вирішальному турнірі в стінах нашої книгозбірні взяли участь 270 переможців районних етапів конкурсу. За понад 10 років (у 2015 черкащани не змагалися) популярність «Найкращого читача» дещо знизилася. Але все одно інтерес до мандрівки в місто Лева й бажання дітей познайомитися й поборотися з найерудованішими, найначитанішими й найкмітливішими суперниками з області зберігається. І спостерігати за цими інтелектуальними битвами з року в рік не менш цікаво. Тим більше, що кожного разу форми перевірки знань і презентації хорошої літератури відмінні.

     На цей раз умови обласного етапу конкурсу (як і його попередніх етапів) були вписані в Положення організаторами «Книгоманії». Претенденти мали не лише вибороти почесне І місце у своїй віковій категорії в районних та міських бібліотеках для дітей, а й представити на розгляд журі Читацькі щоденники, що містять записи про 10 прочитаних книжок, які не входять до шкільної програми з української чи зарубіжної літератури. Протягом 5 відведених на це хвилин кожен учасник мав розповісти про одну із книг зі свого щоденника, на вибір журі. Розповідь могла бути як заохочувальна, так і критична (залежно від вражень, що їх лишила в пам’яті дитини книга). Головне – презентація повинна була містити цитати й добре запам’ятатися присутнім. Відеоролики й роботи, виготовлені у програмі PowerPoint, не розглядалися.

     Журі підійшли до оцінювання конкурсантів дуже уважно й старанно. У якості експертів цього року працювали: головний спеціаліст управління культури та взаємозв’язків з громадськістю Черкаської облдержадміністрації О.М. Верещака; методист Черкаського міського методичного кабінету установ освіти Л.М. Деркач; заступник директора Черкаської обласної бібліотеки для дітей Н.О. Мошенець.

     Захід став справжньою рекламною акцією для багатьох якісних, улюблених читачами книжок. З уст конкурсантів прозвучала оцінка творів таких письменників, як: А. Кокотюха, С. Дерманський, Є. Білоусов, С. Гридін, В. Рутківський, Т. Щербаченко, Я. Стельмах, О. Русіна, К. Функе та інших. На всі лади претенденти на перемогу розхвалювали казки, фентезі, детективні історії, пригодницькі й історичні романи, біографічні дослідження, різножанрові оповідання. Крім розписування вартісних рис бестселерів, розумники трохи похизувалися власними досягненнями й зацікавленнями: за межами презентації діти розказували про себе. Так, один із конкурсантів припав до душі глядачам своєю захопленою розповіддю про вирощування квітів і виправи з луком (ось таке несподіване поєднання тяжінь до ботаніки й старовинних видів спорту в одній людині). Інший зізнався, що любить математику й фізику та, водночас, розвеселив аудиторію дуже категоричними й лаконічними оцінками літературних шедеврів. Ще один хлопець, якому два роки тому довелося з родиною переїхати з Донбасу на Черкащину, повідав свою особисту історію вивчення української мови за допомогою вітчизняної художньої літератури, що з нею він ознайомився в місцевій бібліотеці.

     Зрештою, із переможцями обласного етапу визначилися. Заслужене «золото» в нелегкій боротьбі отримали: Євтушевський Ілля з 6 класу ЗОШ № 21 та Проценко Вікторія із 7 класу Монастирищенської СПШ № 5. Прикметно, що коли серед учнів 6 класів переможця вдалося визначити відразу після виступів усіх претендентів, то серед старшої категорії учасників все було не так очевидно. Вікторія набрала ту саму кількість балів, що й читач із м. Черкас Кончатний Ілля. І лише додаткове завдання – тести на загальні знання в царині історії та мистецтва – дозволив визначити лідера.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG 010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG